自由講場

跳至

首頁
56789...30

尾頁

別墅

回覆樓主:

巴士好大?上得幾多架bb車?唔識用揹帶?
如果一定要用bb車,以我經驗其實司機都好好, 會等你放好車, 坐倒位先開車

子爵府

又係生仔要考牌系列
用bb車同輪椅比
既然無能力自己同個b出街,樓主可以選擇等有人陪先出街,又或者唔出街!

有咩可能要全世界圍住你一個轉
我夠可以話你歧視坐輪椅人士同健全人士咯!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

別墅

不支持,單手收車有幾煩?小朋友可以上揹帶又可以手抱,有什麼可能和有逼切需要坐輪椅人士相題並論?有bb唔係大曬,我自己帶兩個小朋友一個揹一個bb車再加揹個袋巴士出出入入都冇問題

男爵府

現在港鉄已經好多地方去到,本人反對bb車上巴士

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

anpanmenbaby 發表於 19-3-1 21:02
我都唔贊成你既提議
帶bb出街,應該先做好準備,例如帶定咩帶,冇人叫你只可單手抱b, 整親可以怪邊個,絕對 ...

Agree 我地帶bb出街都係車未到已經準備好,其實依家巴士app有到站時間,知道車大概幾分鐘後到自己開始準備,其實樓主應該問點解人人都做到,樓主就要全世界改變嚟就佢 [/smiley

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不支持。

依家人口老化,坐輪椅嘅人多咗,我覺得呢班人更需要用巴士輪椅位。

珍珠宮

vencyk 發表於 19-3-1 21:02
因為有車,所以先帶咁多野,其實BB車係貨車,咁不如叫van

講得岩,見有d bb車真系掛滿一袋二袋
架車又老連甘大,當然收車有難度,一切自我為中心
外國如日本台灣巴士通道比較闊,點同香港比,不如要求香港巴士公司換過晒巴士(曲)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 21:06
本來都唔post,見你咁堅持...
睇巴士官網吧,就算日本,泊bb車都係有條件的。香港人多車多,乘客眾多、通 ...

咁樣仲唔方便,泊好車中途上輪椅,要走番出去收車!抱住個B由坐位行出去,收車再擺.... 更費時阻人!
不過唔緊要,日本唔似香港,日本人無香港人咁急燥嘛!
利申,我都鐘意日本架,但未盲到咩都日本好!

男爵府

絕對反對
同輪椅爭位,真係厚面皮!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

冇諗過有人咁彈出黎,將自己bb 車同輪椅去比較
大家好,我是子悠~~

男爵府

andyman 發表於 19-3-1 20:28
係唔係病呀, BB車佔左輪椅位, 坐輪椅啲人點上車呀, 仲有一架巴士最多有二個輪椅位, 多數都係一個輪椅位, 有 ...

冇錯

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果選擇搭巴士路線就帶揹帶 唔帶車,甘就唔會甘辛苦

伯爵府

回覆樓主:

反對唔摺B B車
主要安全理由,B B車平地都有機會反車,就算有lock和安全帶都唔太穩陣,影響B B及其他乘客
同理心,輪椅乘客没有其他方法上車,只可依赖輪椅,若有B B車在W /C(輪椅)位先,W/C乘客上車你願意讓位?及如何讓位?

我有三位小朋友,會乘不同交通公具,乘巴士,地鐵,如只有一人带,stick車(易收及一手可拿起),雙肩hip seat,加back pack,(盡量減省物品及重量),
我很少乘小巴,因上落車要快,我做不到,無谓阻住

水晶宮

太多字唔想睇!但我覺得唔可能囉!如果係咁,個個都唔收車,每架巴士又得一個輪椅位,咁點搞呀?!而且俾bb車用咗個位,咁啱有輪椅上車可以點?帶bb出街可選擇用揹帶,但人地坐輪椅就冇得選擇,咁你覺得邊個需要個位多d?!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

曾經喺公園八卦聽到人地「理論」!又係B車同輪椅.... 前因唔知,只聽到大概係.... 又係 B車媽同輪椅爭位買D啦!
個輪椅叔好勞氣「你大人大姐,抱起個BB收起架車有幾難?我等咗幾架車先有位,你都唔肯收車... 」一輪咀啦,位靚太又癲雞咁,真係好難聽到佢講乜!個輪椅叔.... 「咁巴閉,買架輪椅抱住個仔坐,掛到貨van咁,咪唔洗你收車讓輪椅囉!巴士佬幫你泊埋位扣埋安全帶啦!仲好服侍呀!」
真心.... 輪椅叔好勁!

大宅

baby_chu 發表於 19-3-1 21:26

請別再拎埋輪椅雙題併論!

支持你揀,輪椅人士佢無其他選擇,同理心用於輪椅人士,佢哋已經要坐輪椅,想出街有可能受人歧視,得一個輪椅位都要讓比bb車,輪椅人士無其他選擇,無得用咩帶咩佢哋上車,咁邊個值得用同理心去體諒呀。

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

問題係香港地人口太多⋯

我都有生過bb,推過bb車

單手抱bb,單手收車。

帶bb出街,尤其是推車仔,一定要預多啲時間。

用戶要求終止服務

多餘
我入去問卷俾相反意見先

首頁
56789...30

尾頁

跳至