時政擂台

跳至

首頁
56789...10

尾頁

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 14:02
當然最好的做法係報警而非私了啦,私了一向都吾岩,但完全幫曬個伯伯又咪係吾岩,冇人叫個伯伯拎個玻璃樽 ...

邊個搞到無左法治呀?100日前,伯伯會咁樣拎住個玻璃樽嗎?邊個搞到個社會人心惶惶,講句野都驚俾人打、驚會無命?就連我呢d師奶,都好想收把斧頭旁身保護仔女,但我怕犯無咁做。。。到底誰在摧毀香港的法治?!

侯爵府

smsonsam 發表於 19-9-23 17:02
「我不會跟你說,示威者因為有崇高理想,即使違法也是正確。那不是法治。同樣地,你跟我說,警察因為維持治 ...

對,其實我之前都有提及法治呢個問題,點解d人會私了,就是冇左法治,對法治失去信心。我覺得任何事都應該好好溝通,但而家好似只可以歸邊甘,如果冇中立的情況下,我只會撐警,因為警察都叫屬於法律的人,甘我寧願選擇法律的人去執法都吾會比d犯法的人去惡曬。

侯爵府

傻太 發表於 19-9-23 17:08
邊個搞到無左法治呀?100日前,伯伯會咁樣拎住個玻璃樽嗎?邊個搞到個社會人心惶惶,講句野都驚俾人打、驚 ...

我明丫,所以我覺得香港目前局勢好可悲,冇左法治,令d人以為私了就可以,真心覺得慘。但我吾認同政府岩曬,政府一樣有不足之處,示威者都吾應該用犯法行為去得到目標,所以兩邊都吾岩。而且陳同佳應該要接受監禁啦。

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 14:27
所以我只能說兩邊都吾岩,不過我覺得伯伯明知人地成班人仲拎樽,佢都係有計過個風險評估呱?我對呢件事的 ...

風險評估什麼?即係你都預設了後果是沒好下場?即係你或你覺得所有市民要接受呢個預設?即係咁就係你話嘅所謂「中立」?

珍珠宮

dragon813 發表於 19-9-23 13:14
尤其有啲扮中立,根本有立場。
只係想做牆頭草,以為可以置身事外獨善其身。

扮中立,其實係諗得仲多,唔想傷了大家感情。為左唔想反面,為左尊重朋友立場同感受咋,唔當你朋友唔重視你睇法,理得你咩感受擺明同你對立。

侯爵府

傻太 發表於 19-9-23 17:15
風險評估什麼?即係你都預設了後果是沒好下場?即係你或你覺得所有市民要接受呢個預設?即係咁就係你話嘅 ...

我指的是個伯伯見人多勢眾都要拎個玻璃樽追打人就要預計可能比人圍,純粹單一指白衫伯伯件事。

大宅

澳門媽媽 發表於 19-9-23 16:50
點搬?我一個市民,可以做到左右政府的事嗎?作為市民,向政府諮詢日內表達左建議已經盡左本份啦,吾通我 ...

你而家咪幫緊政府“合理化”林鄭個“溝通平台”囉!如果你呢D“中立”响香港重有一定數量既話,咁手停口停嘅小市民唯有繼續“忍下”啦!

子爵府

小紅梅 發表於 19-9-23 14:30

還信警察?

你無野呀嘛?曱甴!

珍珠宮

jasprincess 發表於 19-9-23 13:57
我反而覺得, 伯伯做得唔岩, 可以捉住佢報警等警察拉佢, 而唔係私了. 仲要人多蝦人少.
...

而家d所謂有立場的人,只係睇一面,不斷替自己加光環,又咩良知又什麼正義, 什麼要識分黑白,根本 本末倒置。 嚴人寬己。帶著為香港民主做乜都覺得啱。

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 14:33
我覺得而家就是冇左法治,吾信警察,所以人人都私了,一個惡性循環,唉
...

我和好多香港市民都相信香港警察喎

cpy0112    發表於 19-9-23 20:21
elderberry    發表於 19-9-23 17:22

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 14:45
甘今次個白衫伯伯係真係有片影佢先同個用鐵框打佢個個女人嘈交先,之後再用玻璃樽追打人的。又吾可以說洗 ...

你話個女人用鐵框打伯伯先,最先撩果個不該是這個女人咩?

侯爵府

elderberry 發表於 19-9-23 17:01
[quote]澳門媽媽 發表於 19-9-23 16:55
甘都叫撐示威者?[/quote如果你屋企畀人破壞得咁犀利,你仲可以話 ...

食花生就爽 試下叫班人上去佢屋企呀 看看點樣制服, 不要用過份武力喎

大宅

澳門媽媽 發表於 19-9-23 14:09
其實我覺得而家係冇左人心,對法治失去信心,冇左公平。以前有事會報999,而家d人只係諗私了,係一個惡性 ...

認同

侯爵府

傻太 發表於 19-9-23 17:21

算啦 事實係 連伯伯都可忍心打成咁 你有無見過警察會咁樣 打人 即d死

男爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 13:54
反而我覺得有立場的人去睇野只會睇到自己想睇的。好像個白衣伯伯甘,其實是佢先去同人鬧交之後再用玻璃樽 ...

我想問下你係邊條片睇到白衣伯伯郁手先的?連連登啲人都質疑啲暴徒有無打錯人。我睇片伯伯已經不停話想走話佢無撕紙,如果真係白衣伯伯撩人先,點會話打佢既原因係撕紙?

翡翠宮

澳門媽媽 發表於 19-9-23 13:54
反而我覺得有立場的人去睇野只會睇到自己想睇的。好像個白衣伯伯甘,其實是佢先去同人鬧交之後再用玻璃樽 ...

呢度係咁架 ,總之你有1%唔係藍色,就有機會比人話你係黃色,係暴徒,係曱甴。

侯爵府

傻太 發表於 19-9-23 17:21

吾係,條片係伯伯同個女人嘈,之後個女人係用鐵框打個伯伯,伯伯當時已經流曬血仲比同一個女人連打二次,sorry,解釋得冇甘好。

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

侯爵府

kitlinggloria 發表於 19-9-23 17:23
我想問下你係邊條片睇到白衣伯伯郁手先的?連連登啲人都質疑啲暴徒有無打錯人。我睇片伯伯已經不停話想走話 ...

吾係呢單,你話的係背心伯伯,我講的是白衫伯伯,比人打完仲話想死個個丫,流曬血個個

侯爵府

Fed#up 發表於 19-9-23 17:17
你而家咪幫緊政府“合理化”林鄭個“溝通平台”囉!如果你呢D“中立”响香港重有一定數量既話,咁手停口停 ...

甘吾係可以點?好似示威者甘反政府?甘政府需要時間去改善的,民主亦吾可能一步到位,甘點解吾可以一人讓一步?而且我冇話吾拉d犯法的人喎。只是我覺得雙方都需時溝通啫

首頁
56789...10

尾頁

跳至