自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ayakaya 發表於 19-9-23 16:05

都有特殊保護,14歲以下不會被刑事檢控,但可以警司警誡。 ...

Thx!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我完全唔覺得係貪玩
不知所謂 你一句貪玩會害到人地個小朋友
我一定要鬧大佢 我要見對方家長問下佢點教仔
我都會要求分開依二個小朋友
我個女就比同班男仔整過 彈佢胸圍大 出言性騷擾
個老師同我講佢地仲細 只係玩下 我女個時五年級 ,我問個老師如果你男同事對你做番相同既事 你係咪覺得玩緊

個男仔由一年級開始有咁既問題 你地學校無人解決,依家我只有一個要求 就係分開佢地二個 你做唔到我下次唔會經學校直接報警

我同佢父母傾過 對方都承諾會教好個仔
我癲爆佢地
嬲到我半死 我女連學都唔感番 老師仲夠膽比說話我聽 話唔應該唔番學
我問佢 明知有非禮犯係到 你係咪會繼續痴埋去

伯爵府

ssp2017 發表於 19-9-23 15:02
首先唔好標籤咗過度活躍症的小朋友!我係學校做義工佢哋都冇呢個情況!你小朋友果同學應該係行為問題! ...

X2

子爵府

yanzac75 發表於 19-9-23 15:39
打去教育局講事情?報警警察會理嘛?

報警,坦白講,呢個唔係性侵,最多係性騷擾,了解下法律層面(我唔識),警方會做啲乜? 咁細個刑責應該無,警司警戒? 個男仔可能驚一時,過左氣唔知又有咩行為

女女方面,一定要搵社工跟進,輔導情緒,教佢點面對,怕佢對男性及學校有陰影。

仲有一個賤招,就係公開俾全校知,我相信無一個家長能接受自己小朋友被人咁對待,用群眾壓力,學校無得唔面對,而個男仔家長亦一樣受壓而必需處理呢個行為問題。

我自己都係SEN家長,唔係一句小朋友有病係大晒,做錯乜都必須包容體諒。SEN仔只要有策略及方法,會教得好的(當然過程係辛苦的)。

男爵府

我阿女都曾經有同班同學有過度活躍, 經常扯頭髮, 打我果女.
果陣開學, 有觀課, 初時覺得奇怪, 點解特別有位同學要坐係老師旁邊.
隔左一段時間, 之後阿女話唔想番學, 原因係成日俾呢個同學欺負, 阿女話同老師反應過, 但都無幫助.
之後媽媽群組搵呢家長傾過, 佢只表示孩子有過度活躍, 佢都無辦法, 只我們體諒.
同樣有向學校反映, 學校表示知道呢位學生情況, 學校有特別跟進, 但亦不可派老師全天侯跟在身旁, 而無奈每次該學生有改善進步後, 只要一經假期, 一段時間不同上學, 該學生又打固原形.
呢件事, 最後該學生都係轉左校. 我都明白樓主感受, 學校立場因為政策問題, 唔可以令呢類型學生退學, 作為受害人家長亦感到無奈.
以自己個案, 睇到學校雖然有努力, 但是徒勞無功, 我只能教阿女遠離呢位同學, 而根據學校回應和與呢位同學家長傾談, 我感受唔到該家長有努力改善這種情況.
以樓主情況, 該同學貪玩又好, 真心咸濕又好, 都要找校方約那位學生家長, 三方面一同傾談該學生行為.

大宅

回覆樓主:

如果你真係唔想轉校及學校堅決唔幫你轉班,我係你我會幫個女上柔道班,我會同個女講下次個男仔再做同樣行為,個女可以出手打佢或推佢,如果老師問㸃解,我會話正常自衛,因為學校無人幫佢。不過呢個諗法可能有其他人覺得唔啱,但我覺得個男仔可能就係覺得你女唔識反抗,所以一而再,再而三。

不過當然應該叫學校安排大家家長會面講清楚之後再發生先出手,我會同對方家長講清楚再有呢D情況出現我女會出手反抗唔會再啞忍及會報警,等個女知道我地會support 佢,如果學校因為你個女出手而要罰佢,呢啲學校唔讀到霸

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

不如申請調班啦

男爵府

好媽媽勳章

yanzac75 發表於 19-9-23 14:54
個男仔系有少少活躍嗰啲啊
上堂搞我個女,已經同老師講情況
老師已經調左位,但都改善吾到問題

問題好難即時解決

1 其中一位即時轉班,加緊觀察,日日要問女情況

2 如都係咁,自己轉校

雖然唔係自己出問題,但可以由自己安排一切

侯爵府

個男仔系有少少活躍嗰啲啊
上堂搞我個女,已經同老師講情況
老師已經調左位,但都改善吾到問題

搞清楚咩叫性侵犯先?
性騷擾又係另一樣?
小朋友唔識同同學相處又係另一問題?
但性侵犯已經聯想到強姦,好似嚴重左!

別墅

ayakaya 發表於 19-9-23 16:05

都有特殊保護,14歲以下不會被刑事檢控,但可以警司警誡。 ...

遇到呢d事都實在吾好彩!
學校通常多一事不如少一事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

露比2006 發表於 19-9-23 15:28
個男童緊係 睇過這些 "行為" 影片 或真人示範
學校唔理 又唔揾社工跟進!
唯有報警及聯絡教育署.... ...

我都覺得系,而家資訊發達,隨手一部手機咩都有。學校應該唔想理,學校理念系同學之間既事就多一事不如少一事,大事化小,小事化無。

之不過如果系同學起學校犯錯,就小事化大,想盡辦法去罰個學生,個人覺得大部分香港既校長同老師系變態既。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

yanzac75 發表於 19-9-23 15:08
報警有用嘛?
報警都得,不過通知教育局好D,目的係俾壓力學校,間學校擺明想大事化小

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你問下校長打算點處理,你話學校今個星期無結果既,就會報教育處同比片傳媒。
呢件事你一系當無事,如果一定要學校處理,要有心裡準備今後呢6年個女會唔會比學校針對。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

搵你老公去同個男仔講,告誡佢以後唔可以咁

珍珠宮

回覆樓主:

雖然小朋友係貪玩,咁細唔會識咸濕,但都應該制止呢個行為。細個唔教大個點教,同佢家長講。

水晶宮

2018復活節勳章

yanzac75 發表於 19-9-23 15:33
吾系,葵青區

樓主,我小朋友都係今年小一,都係葵青區學校,請問一下你女讀個間係65校網嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

星期五放學已經即時通知左學校,因為體育堂系最後一堂,所以我即時上去學校講事情

學校只系講會處理件事, ...

有乜可能叫個同學仔退學
[img align=right][/img]

男爵府

yanzac75 發表於 19-9-23 15:06
佢系k3畢業旅行果時,系海洋公園對住我女女做過呢個行為

如果你親眼見過。咁你要正視。最緊要你囡囡唔好有陰影。同埋要男仔父母都正視自己個仔。要請專業人士幫手

男爵府

anita_yps 發表於 19-9-23 16:24
搵你老公去同個男仔講,告誡佢以後唔可以咁

找父母同埋男仔陪住一齊講好d...對大家都係正視問題...可能男仔有d問題~唔識分辨對舆。錯

子爵府

回覆樓主:

你有證據,如果學校唔理支持你報警

首頁
56789...15

尾頁

跳至