自由講場

跳至

首頁
56789...36

尾頁

別墅

WendyNg201908 發表於 20-8-10 17:21
我只想講這些說客都是不負責任,佢地的態度都係年青人要鼓勵,家長應該支持青年人選責。但為子女擔心始終 ...

我中七時我家境一般,根本沒其他出路,就是盡力考入大學,雖然不是什麼中大港大或什麼專業學系,但都正正式式在港讀完UGC的大學課程。

其實前途有時真係無得想太多,4年後的世界都不是怎樣, 我當年有中學同學又係考得唔好又唔想重考或留係香港讀high dip就到了外國讀大學, 錢使了很多,但回來香港一路都只是在中小企做一些平凡工作,早早結婚完全沒有事業心,我雖然留左係香港讀不是一線的大學,但我一直都是在大型機構或上市公司工作,做到中層管理人員,前途命運永遠都不是我們可以自主,你盡力幫了她其實就足夠。

珍珠宮

^^ 發表於 20-8-10 17:21
佢無收入, 就係要我供佢去台灣, 我唔肯, 所以成了僵局, 我相信如佢有能力會自己攪掂走了.

...

我估如果佢真心只為求學你唔會拒絕,
就怕佢跟朋輩所以堅持怕佢學壞一?

珍珠宮

讀完返香港叫佢自己搬出去住, 體驗吓獨立生活

男爵府

佢無收入, 就係要我供佢去台灣, 我唔肯, 所以成了僵局, 我相信如佢有能力會自己攪掂走了.

...

今時今日冇能力都學人企硬,將來佢有能力咪曉飛?其實最開頭根本吾應該俾佢知道你有能力供佢出國!

CreamBaby    發表於 20-8-10 21:06
anna59    發表於 20-8-10 18:34

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

我明白我係外人就梗係講得輕鬆, 但係 唔畀去就怨既 都係威脅緊父母,唉!
總有離別的時候

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:08
親友一講就明, 有些親友也不贊成.
但老師/社工/補習老師就個個都贊成 (唔贊成都唔會幫阿女做說客), 仲叫我 ...
其實如果不是$問題,就應該比一年時間佢去台灣, 如果覺得條路正確,第二年繼續供佢,無$就講清楚
叫佢自己想辦法。
我仔今年DSE, 舊年開始我話升唔到香港8大, 去外地讀,他話去英國, 我話無$,只可以去台灣,
最後阿仔為有努力讀,今星期四有結果 應該入到港大。

男爵府

牛年勳章

yurijm 發表於 20-8-10 14:52
但香港教育系畢業生都唔係個個有得撈
唔係一定畢業後有學校請
認同。恕我直言,DSE考得ok嘅學生會讀港大、中大教育系,又會有人讀完大學本科再讀pgde,或者讀教大。一間學校要請老師,一定睇大學成績、DSE成績、相關工作經驗。就算三大教育系學生都要不斷提升自己競爭力去爭教席,例如有一、兩門技能可以幫手帶學校課外活動、有經驗去教SEN學生。DSE 14分要有教席比較難...

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 17:20
我有舊同事個細佬之前做助教,人工唔過一萬,之後加咗都仲夠資格申請公屋
...

有冇咁慘?
唔好嚇我!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

有能力就自己走,如果係咁就唔值得供佢,父母唔係奉旨要出錢供佢讀大學。響香港有能力入大學,可以問政府借,讀完書自己還, 喺外國你叻嘅,可以申請獎學金,但如果你樣樣都冇,咁就唔好講條件,完全唔聽父母講一意孤行。

侯爵府

^^ 發表於 20-8-10 15:01
香港報咗兩間大學翻譯, 但未有消息

不是吧?DSE 14分報2間大學翻譯?佢中英好標青?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 20-8-10 17:40
有冇咁慘?
唔好嚇我!

真㗎不過係早幾年,之後我同事仲話,佢細佬直情要求再加人工都唔好加太多,反正都係咁,佢要排公屋,有公屋可能就成大赢家,年青人向下流,你話幾可悲

侯爵府

咁有心做敎師,比心機重考多年啦,14分咁低,捱下先拎好個分明年香港上大學,呢啲先係有大志!考得唔好仲要使屋企錢去讀個低認受性學位!

^^    發表於 20-8-11 15:01
hidingdong    發表於 20-8-10 17:47

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

蘋果木 發表於 20-8-10 17:31
今時今日冇能力都學人企硬,將來佢有能力咪曉飛?其實最開頭根本吾應該俾佢知道你有能力供佢出國!
...

好同意
總有離別的時候

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 17:41
有能力就自己走,如果係咁就唔值得供佢,父母唔係奉旨要出錢供佢讀大學。響香港有能力入大學,可以問政府 ...

認同,威脅呀!食我住我唔聽我分析,有本事考24麻,咁咪威威食雞囖

做咩喎    發表於 20-8-11 14:29

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:19
英文 4
英文4 , 將來想教英文,真的無可能,台灣讀英文麻麻地, 外國讀差唔多。

水晶宮

如果唔想關係搞得太彊, 就開心見城同佢傾一舖大既, 將你既憂慮攤出嚟講, 也將佢將會面對既一一講晒, 如果依然堅持, 就支持佢去做, 也訂立一系列既條款

我有幾個朋友既細路當年都有去台灣讀書, 也令我有一陣子想將屋企果個送過去, 後來再大家分析利幣, 可幸有幾個例子俾我做舉一反三

例子一, 唔熟既朋友仔去左淡江讀外文, 一去到英文已經高班過晒果邊既學生, 成日可以唔使上英文堂, 變左佢英文無好進步過, 讀左4年外文系去左德國讀德文, 無問佢之後工作如何

例子二, 識人以僑生身份讀台灣國立大學, 入得呢D 一線既一定係精英, 佢僑生身份入到去真係被比下去, 人地出一分力已經叻過晒自己出晒飲奶力, 於是第二年自動引退, 去左二三線大學讀

例子三, 當年香港無獸醫讀, 我去開果間vet 個醫生當年就係去左台灣讀獸醫, 當然都係讀到死死下, 後來返香港掛牌, 原因台灣獸醫在香港唔使再考多次試就可以開業, 佢仲同我講, 第一次實習醫既係一條蛇, 之後係馬, 羊, 龜, 猴子...

侯爵府

johnmamama 發表於 20-8-10 17:47
英文4 , 將來想教英文,真的無可能,台灣讀英文麻麻地, 外國讀差唔多。
...

認同,真的要下苦工,英文4分太低了,只係基本合格,教育下一代就未得住。

男爵府

牛年勳章

感受到樓主嘅壓力,做媽媽當然係為子女前途作打算,但子女唔領情,分分鐘仲怨你阻佢發展,我會放手俾佢撞下板,同佢講清楚想做一個老師絕對唔容易,要有心理準備台灣讀完返港後可能只做到TA助教,未必如佢所諗咁可以一畢業就教書。如果要同香港讀教育系個班畢業生爭教席,諗下大學可以點充實自己。如果到時學校見工面試要睇DSE成績,又點處理。

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:08
親友一講就明, 有些親友也不贊成.
但老師/社工/補習老師就個個都贊成 (唔贊成都唔會幫阿女做說客), 仲叫我 ...

我覺得你囡囡已經鐵了心一定要去台灣。
佢都咁大個人,無論你覺得佢諗法成唔成熟,我諗你都要放手俾佢闖一闖。
反正今時今日冇一個科目可以保證前途無憂,我唔會著眼太多佢將來搵嘢做嘅事。費事個囡覺得我係為咗佢將來賺幾多錢而唔係佢嘅諗法而做呢個決定。
經濟上你不妨開門見山同個女傾你只能夠負擔到乜嘢地步。 如果佢都堅持要去,你叫佢計條數俾你,學費幾多,生活費幾多。然後你按情況就俾一個fix amount佢,同佢講清楚呢個數以外嘅費用,囡囡要學習自己諗辦法,學會獨立。
媽媽真係唔易做,唯有嘗試搵個折衷方法,一人行一步,唔好傷感情。

男爵府

cfs 發表於 20-8-10 17:47
認同,威脅呀!食我住我唔聽我分析,有本事考24麻,咁咪威威食雞囖

不能同意更多!

首頁
56789...36

尾頁

跳至