自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

haze0001 發表於 22-6-17 20:20
今日好多謝大家嘅意見,有某幾位家長建議唔好轉,反而處理好小朋友英文呢個問題,對將來都有用,唔理津校定 ...

嗯嗯,又可以咁講
我小朋友英文唔好,但我堅持入間小學常識用英文,係讀得好辛苦。如果佢用中文讀
我有信心佢會考得好高好高分
媽媽唯有努力啲,慢慢教,你小朋友數學叻,當賺咗一科

大宅

haze0001 發表於 22-6-17 07:52
講吓背景先,個仔今年三年級,本身性格樂天非常好動,最鍾意交朋友。成績中上,數學優異,中文正常 ...

唔講你仔成績問題,我覺得你申請左插班而又有offer再考慮都未遲,因為收插班既都主要睇成績,競爭比想像中大

男爵府

haze0001 發表於 22-6-17 20:20
今日好多謝大家嘅意見,有某幾位家長建議唔好轉,反而處理好小朋友英文呢個問題,對將來都有用,唔理津校定 ...

大部分直資都係高一線的。維持競爭力。比津校深。要補既野更加多。

男爵府

chitchit0520 發表於 22-6-17 19:09
所以你係咪覺得如果轉直資,少啲功課就唔駛補習呢?

咁你英文呢?而家都唔一定合格,點解又無補習?打算 ...

港同好多功課

男爵府

haze0001 發表於 22-6-17 07:52
講吓背景先,個仔今年三年級,本身性格樂天非常好動,最鍾意交朋友。成績中上,數學優異,中文正常 ...

我仔讀直資,英文係深.但小功課,
我見有其他原本local school p3学生轉來插p2班

大宅

itababy 發表於 22-6-17 22:18
我仔讀直資,英文係深.但小功課,
我見有其他原本local school p3学生轉來插p2班
...

見大家都話比津校深,跌級都係其中一個做法

侯爵府

ohmygosh 發表於 22-6-17 08:09
只會更chur
班家長羊群心理見人哋補,精益求精,更唔輸蝕

不能同意更多

翡翠宮

牛年勳章

視乎你轉咩直資,如果龍校就真係輕鬆啲既,我女三年級功課都唔係好多,大半個鐘做完,啲同學放學後唔係補習(細唔講應該真),係學唔同興趣班多,我女無補習,多咗好多時間睇書同玩,維持夜晚九點入房瞓。

珍珠宮

好媽媽勳章

haze0001 發表於 22-6-17 08:10
每日都7.8樣功課,直資應該無咁多吧

不如講下你心儀邊(幾)間直資,等JM報料功課數量。

點解覺得直資會少功課?

我覺得直資好多都考得唔會淺,多同學仔讀書叻。

大宅

C.Humphrey 發表於 22-6-18 01:24
視乎你轉咩直資,如果龍校就真係輕鬆啲既,我女三年級功課都唔係好多,大半個鐘做完,啲同學放學後唔係補習 ...

你囡囡讀邊間?

珍珠宮

我仔初小,較喜歡英文。讀過2間直資,2間都係插班入,而家讀緊直資龍校。1間較活動,1間較傳統。活動o個間唔少功課係拍片、才藝表演、乜乜比賽o個d,我自己就唔係太buy呢類型功課。
2間都注重英文,主要係英文教學,其中1間上堂甚至課後同學之間都係用英文溝通,英文程度深過津校。如果英文唔好,會好吃力。
可能初小,功課算少,但直資程度深,有d題目冇固定框架要自己識運用,所投放的時間唔少。
移民潮係多左人走,但競爭依然激烈特別係龍校,插班唔算易入,有d要做卷,有d學校係shortlist左先有機會面試。
語文係要時間浸,唔係一時三刻補番黎。
直資有學費減免。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-6-17 12:56
中文真係嘔血
中學如考dse,總要面對3322,中文英文都不能弱,要長期作戰呀
播道我覺得觀望中,係上緊 ...

播道中學係唔係band 1c?有冇用家分享?好想知播道中學係點?校長講野好叻,我想知實際係唔係咁好?定被神化?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

heily123 發表於 22-6-22 16:48
播道中學係唔係band 1c?有冇用家分享?好想知播道中學係點?校長講野好叻,我想知實際係唔係咁好?定被神 ...

Banding答你唔到,播道近年dse 成績好咗,但未算「坐穩」

首頁

尾頁

跳至