自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

ctsang 發表於 24-4-15 16:17
其實好多都係初小或者仲細D已經評估咗,咁細個做評估會唔會唔準,小朋友評估時嘅表現情緒可以好大影響嗰結 ...

如果就IQ黎講,理論係唔會因年齡增長而增長IQ,即係細個係咁多IQ,大咗都差唔多。學校EP如果知道個學生細個有做過評估,基本上都唔會再做,除非搵私人做。香港做都係用同一套評估工具(韋氏),所以唔同年紀做分別都唔大,好少會有10幾20分既落差。當細路做評估時情緒唔穩定,專業既心理學家係會中止而唔會繼續做,所以唔會因情緒而影響結果。

男爵府

yauchuchu 發表於 24-4-15 23:24
因為現時既融合教育制度下,有限智能並唔列入SEN,所以申請唔到任何funding,無支援無加時無讀卷無訓練班 ...
係. 如果話有支援, 多數只係間小學拎左其他sen 同學嘅撥款去 共享.

珍珠宮

歌莉亞 發表於 24-4-15 16:14
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20240413/mobile/bkn-20240413100335922-0413_00952_001.html
如果係 ...

我仔ADHD,智力正常,現在讀緊英中,唔係家長想唔想小朋友融入主流學校,但香港特殊學校係收弱能學生,叫智力正常嘅學生點樣去讀呢?
ADHD學生變成兩邊都唔係人,普通家長經常話佢哋應該入特殊,如果真係咁樣安排,會發生咩情況?到時真正特殊學校嘅家長應該好大機會都會投訴,智力水平差那麼遠可以一起學習嗎?
我仔雖然ADHD,但社交能力良好,在校有好朋友,現時表現只係注意力難集中。
ADHD學童嘅行為問題,都可以透過訓練/藥物去改善,父母要堅持教導,如果家長唔教,普通學生一樣會打人,前排內地就有新聞話十幾歲細路打死人,無話係特殊學生。

男爵府

wan_sosin 發表於 24-4-16 00:20
我仔ADHD,智力正常,現在讀緊英中,唔係家長想唔想小朋友融入主流學校,但香港特殊學校係收弱能學生,叫智 ...
adhd 無asd, 小朋友之間社交應該無乜問題.

但其他家長就唔係咁諗. 佢地唔鍾意架. 覺得你個adhd 跳跳紮, 會影響佢個仔女都唔夠定, 唔夠斯文. 就唔想來往.

大宅

露比EE 發表於 24-4-15 12:52
真係只係政府話?如果學校唔收,係咪屬於歧視呢?咁到時又有冇人跳出來鬧學校呢???
...

我小市民一名,總之就支持正苦。

珍珠宮

fasola 發表於 24-4-16 00:29
adhd 無asd, 小朋友之間社交應該無乜問題.

但其他家長就唔係咁諗. 佢地唔鍾意架. 覺得你個adhd 跳跳紮, 會 ...

ADHD都唔一定社交好,因為容易因搞到同學而得罪人。
普通小朋友都可能因性格問題,唔容易有朋友,社交能力都要睇人而定,ASD就大多數都難有朋友。
我都知其他家長唔滿意,但都唔係我哋SEN家長可以話讀咩學校就讀咩學校,我哋真係去報特殊學校都唔會收。
學校若處理得好啲,會幫到學生,但如果間學校老師唔識處理SEN,問題就仲更加大。
你有無咩睇法?

男爵府

唯維 發表於 24-4-15 23:07
回覆 afterall 的帖子

3歲8個月做評估去排S位,之前因為疫情醫生都系電話問診。學校老師都睇得出好有問題 ...
照我理解, 統一派位大抽獎, 每個學童只可以一次. 今年派左唔要, 下年無得再抽.

但係咪報左小一就一定要上, 又唔一定. 因為仲有自行分配, 仲有私校.
自行分配係損失左適齡分, 但揀寶校應該無問題.

建議問下教育局係咪可以下年再參加自行分配.

始終唔同政府部門

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-4-15 23:24
因為現時既融合教育制度下,有限智能並唔列入SEN,所以申請唔到任何funding,無支援無加時無讀卷無訓練班 ...

小孩IQ 71+ Adhd+Asd 小學時只有加時,無其他支援,只欠2分 分別好大,他們有限智能同輕度智障分別不大。
但面對中學學習及DSE 人際相處及語言說話 難道好高。

大宅

回覆 fasola 的帖子

巳經有寶校收左。評估中心E生話要上小一就要上小一,無得留。精神科E生都同我講S位果度已經cut左,要去主流。

大宅

小傻b 發表於 24-4-15 18:34
我個女就係讀小二先知係有限智能~~~

如果幼時都冇異樣,升小先知家長都好大打擊

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

Fish@yu 發表於 24-4-16 10:32
如果幼時都冇異樣,升小先知家長都好大打擊

咁我又冇咩大打擊~~~

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wai0824 的帖子

大少少可能學一門手藝, 出路會更好

水晶宮

BK Milk勳章

yuencl 發表於 24-4-14 20:31
除咗可能成績弱D外,其實有冇其他問題,係咪隨住年齡增長,智能有所提升?thx
...

我小朋友係讀書咋,
運動等等其他嘢又好醒喎,
完全講都無人覺得係有限智能

侯爵府

2024年龍年勳章

Dreamingday 發表於 24-4-14 20:34
其實有限智能嗰啲政府都唔suggest 佢哋去特殊學校, 佢哋都係正常,係個人慢啲、 遲鈍 同蠢啲。
...

以前中學同學係有限智能,
果時佢係遺傳媽咪輕度弱智。
佢媽咪有精神病,佢係家舍長大。
佢唔介意周圍同人講自己故事,
被人搵笨唔介意,
反而全班同學都同佢friend,
佢成績中間,但學校推薦佢傑出學生,
佢又得獎,非常勵志。
班主任係初出茅顱好文靜唔識管學生,
後來其他老師建議搵輕度弱智同學做班長,成功將班主任同同學破冰。非常有感染力的人。後來佢分別repeat F5和
F7,升讀副學士,滿18歲就有公屋分配,自己照顧自己。只要有正面人生觀,有限智能都能出人頭地。

複式洋房

大宅

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 24-4-16 11:19
以前中學同學係有限智能,
果時佢係遺傳媽咪輕度弱智。
佢媽咪有精神病,佢係家舍長大。

我想問下點解滿18歲就可以分配公屋?我有朋友個仔輕度弱智, 佢由18歲開始申請公屋, 而家差不多40歲仍然未有消息!

侯爵府

2024年龍年勳章

SmallTungmama 發表於 24-4-16 16:33
我想問下點解滿18歲就可以分配公屋?我有朋友個仔輕度弱智, 佢由18歲開始申請公屋, 而家差不多40歲仍然未 ...

佢算係孤兒,
佢只知爸爸掉低佢同媽咪,
媽咪入精神病院照顧唔到佢。
從小住家舍,社工做監護人。

大宅

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 24-4-16 16:37
佢算係孤兒,
佢只知爸爸掉低佢同媽咪,
媽咪入精神病院照顧唔到佢。

明白!可能朋友個仔仍有父母照顧, 日間又返技能學校! 所以當一般申請!但佢父母年紀大, 申請宿舍好多年, 同樣冇消息!佢父母好擔心唔知可以照顧到佢幾時!

侯爵府

2024年龍年勳章

SmallTungmama 發表於 24-4-16 16:44
明白!可能朋友個仔仍有父母照顧, 日間又返技能學校! 所以當一般申請!但佢父母年紀大, 申請宿舍好多年, ...

咁朋友個仔照顧到自己嗎?
舊同學除咗外貌係差啲,(少許分別)
讀書理解慢啲,
(有一次見過特別情況,佢只係社工面前控制唔到情緒,我咁啱在場)
平時同一般同學冇分別,
自理叻過我呢啲平凡人添。

大宅

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 24-4-16 16:55
咁朋友個仔照顧到自己嗎?
舊同學除咗外貌係差啲,(少許分別)
讀書理解慢啲,

平時出入, 坐車, 自己照顧自己冇問題;係擔心佢自己煮食!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊