自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

aigoma 發表於 24-4-28 13:55
請用手巾代替紙巾!環保呀!
我嗰個抹都不抹,直接放入盒,回家先洗!

其實可以教佢地用抹咀仔嘅紙巾,再抹下餐具,一物二用

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:30
咪就係囉, 想帶餐具咪帶餐具,唔想咪畀錢買囉。 正如鍾意堂食咪堂食,鍾意買外賣咪買外賣, 鍾意返屋企煮 ...

所以我都唔明啲人拗乜?
好似我啲妹做寫字樓,做高級嘅根本上唔使你自己落去買飯啲阿姐幫你買埋啦,好似我阿妹咁實走餐具,食完阿姐仲幫佢洗埋套餐具,低級啲嘅職員咪自己沖下啲餐具放公司囉。至於自己覺得份工冇咁方便嘅,帶得嘅帶,唔帶得嘅咪俾錢買,唔想俾錢買叫個老婆淘寶100套,見上邊有人話好平吖,咪食完掉落垃圾桶囉。我當全香港嘅地盤工友都冇人自備餐具,但寫字樓有一半嘅人肯自備餐具,都已經幫到好多㗎喇。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-28 15:00
係,呢D下午茶餐,每份都包飲品。
呢度200蚊有找。
200蚊呀,好豪呀!
係未全港九新界的食肆都有這個餐食供應?
如果冇,1小時時間,食完來回返工得唔得呀?

子爵府

Kellytai 發表於 24-4-28 15:10
抹咀用手巾,點解用紙巾?唔環保!

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:13
一睇就知好多人係食飽無憂,唔知道好多人生活好艱難,又要食得快食完開工,開工地點又無位擺行裝(邊有位 ...

認同。原來唔少會員生活無憂。今日係茶餐廳食早餐,聽到有位客人將杯熱飲轉外賣杯帶走,要加2蚊。攪攪下,越來越少人外出食野。

Skytree1000    發表於 24-4-28 15:42

公爵府

2024年龍年勳章

aigoma 發表於 24-4-28 19:05
部份地方渣,山卡啦地方係冇架,你朝早8點坐下15、23號就知,都多做地盤/維修返工,睇佢哋落車地點邊有食肆 ...

其實真係周圍無食肆嘅,人哋會坐車出去食,勞力工作唔會唔食飯,响山旮旯食飯盒都唔會剧扒,亦都唔多會運湯,你講話人哋快快手食飯休息,咁環保料即棄餐具影響應該唔大。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:58
開始好似隻鴨咁9588

你又好正常咩??你又未抽樣式!只講有利的,其他避而不答!大家都係討論下啫,啱未睇,唔啱未唔好睇唔好回。
個個人生活方式的同嘛!
我對自備餐具係冇所謂,但見到加價和餐具質素,同唔覺得用木和紙環保咗,對有些人真係唔方便,見到咁多人食飽無擾米,覺得唔合理。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

loveclementine 發表於 24-4-28 15:08
哦!又到霸位問題,
其實早兩日都同你講,
自己做到咪去做囉!

咪係囉,真係畀佢哋笑親,成日都話要用刀。

公爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 24-4-28 19:06
我就係成日見到啲工友,見佢哋都係入茶餐廳涼冷氣食飯嘅,冇見人痞喺路邊食,你估喺啲菲傭咩?地盤工佢哋 ...

係囉!好多工友都係咁,我屋企附近有好多地盤,係有時見佢哋放3點3就會就地食份乾糧抖下,但係都無話見坐街邊食要用成套餐具嘅食物,工人姐姐就唔同,佢哋坐成日,邊有餐廳肯俾 。

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 24-4-28 15:14
所以我都唔明啲人拗乜?
好似我啲妹做寫字樓,做高級嘅根本上唔使你自己落去買飯啲阿姐幫你買埋啦,好似我 ...

係呀,佢哋話幾蚊就有100套, 不過有啲人話唔會用一次都唔掉, 真係唔明點解唔用環保餐具。 呢啲根本包拗頸。

公爵府

2024年龍年勳章

Goldfat 發表於 24-4-28 19:17
認同。原來唔少會員生活無憂。今日係茶餐廳食早餐,聽到有位客人將杯熱飲轉外賣杯帶走,要加2蚊。攪攪下, ...

外賣器皿唔係不嬲都要加錢嗎?

珊瑚宮

Kellytai 發表於 24-4-28 15:10

有D jm話本身已經要用五張紙巾去抹

珊瑚宮

aigoma 發表於 24-4-28 15:15
200蚊呀,好豪呀!
係未全港九新界的食肆都有這個餐食供應?
如果冇,1小時時間,食完來回返工得唔得呀?

$200一個人食叫大食

公爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 24-4-28 19:14
所以我都唔明啲人拗乜?
好似我啲妹做寫字樓,做高級嘅根本上唔使你自己落去買飯啲阿姐幫你買埋啦,好似我 ...

就係,自己做到就做,係都要拗唔方便邊個邊個,從來個世界都唔會滿足每一個人,係都要搵嘢拗好無謂!

-

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

aigoma 發表於 24-4-28 15:10
摺得的不鏽鋼餐具個摺位真係好污糟,慢慢洗乾淨呀!
一方面話為環保,一方面食煙仔,雙重標準!
如果全面禁 ...

個摺位真係好污糟, 咁都要慢慢洗乾淨? 吓

如果一支飯後煙, 有影響地球臭氧屠數據, 支煙頭又好似膠咁, 幾十年都分解唔到, 咪禁煙囉

子爵府

loveclementine 發表於 24-4-28 15:21
其實真係周圍無食肆嘅,人哋會坐車出去食,勞力工作唔會唔食飯,响山旮旯食飯盒都唔會剧扒,亦都唔多會運 ...
未玩啦!上咗山坐車落山食?來回都夠鐘啦,有私家車除外,你有冇做過上山的工作?我唔會一上一落食飯!食都唔食快手快腳做完落山!
佢哋食飯有車運飯盒,我見係有運湯,咁都要有份似樣的餐具和保溫的盒。

公爵府

2024年龍年勳章

cyyiu 發表於 24-4-28 19:08
我老公而家去左買下午茶,肉醬意粉、焗豬扒意粉,咖喱牛腩飯,呢間份量同lunch一樣但少個例湯,但平十幾蚊 ...

咪就係,特價下午茶好多茶餐廳都有,平衡時空唔知嗰位會員响邊生活,仲質疑我無做嘢!

-

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Fishqqma 發表於 24-4-28 15:31
係呀,佢哋話幾蚊就有100套, 不過有啲人話唔會用一次都唔掉, 真係唔明點解唔用環保餐具。 呢啲根本包拗 ...

如果淘寶,用完梗係掉啦!唔掉又拎返屋企洗,咁不如自備餐具?如果咁樣做,令我諗起我阿婆成日講一句:除褲放屁
* 講吓笑,唔好太認真

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

環保自己做到咪做囉,做唔到嗰d咪繼續用膠囉,用膠又唔犯法。

做得幾多得幾多。唔理得其他人咁多。

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 24-4-28 15:41
如果淘寶,用完梗係掉啦!唔掉又拎返屋企洗,咁不如自備餐具?如果咁樣做,令我諗起我阿婆成日講一句:除 ...

就係囉, 根本就係包拗頸。
你形容得好貼切。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊