自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

天貓 發表於 24-5-18 19:12
可能都係,因為應該都好多野做,我個親戚都應該係屬於成績好嗰啲…..要應付得來先得…..咁多人buy, 相信佢 ...

無話似唔似,自己覺得適合咩就揀咩
性格唔會因為讀IB, Alevel, DSE而改變

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 24-5-18 16:38
乜job shadowing 要俾錢?

舊年阿女學校免費幫f5學生安排.

舊年PWC喺上海開始搞暑期班,嗰program叫You Plus,用啲junior帶班高中生做project。舊年問做3個星期係差不多¥8萬幾,但問清楚其實就係收學生錢,要佢哋為上海政府非牟利機構做項目,每8-10人有一個junior帶住做,一星期有半日有幾個經歷級做工作分享,都唔算job shadow了,最後有APAC嘅一個VP簽張cert。今年個CEO爆單咁勁嘅,好似冇做高中,但大學生仍然有。

珍珠宮

sharebuy 發表於 24-5-18 19:16
無話似唔似,自己覺得適合咩就揀咩
性格唔會因為讀IB, Alevel, DSE而改變

咁IB咁多野做,學生對於時間控制,蒐集資料,組織能力應該係一個幾好嘅訓練,應用於日後學習或者工作都會有幫助!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

j2j2 發表於 24-5-18 17:33
絕對認同x2。
好多人以為讀國際學校,分別只係英文同功課少,其實係誤解。思維模式係從小建立,反而知識係 ...

冇辦法,往往有關IS鋪,就會好多 “識人” 點點點,數學唔得、中文唔得、要海量補習費....

始終個框架唔係單靠睇就睇得明,唔係太多人會花時間去了解

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊