自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 emilylam 於 09-10-26 12:26 發表
c6話佢地決定0黎我地屋企坐月啊!唔去酒店住,話有人照應喎...:;pppp: 仲話到時唔洗我煮飯果d,佢奶奶做晒喎!
但係我都唔想ar!我唔係怕辛苦囉..係怕相見好同住難!!真煩啊!(sorry..想係度申下啊!!) ...

如果你自己唔企硬, 無一個bk sis 能幫你。 呻係好過唔呻, 但係明知自己會唔開心, 而且攞苦嚟辛, 點解唔開口拒絕?

最重要大家生活在2個國家, 大陸d生活文化, 香港同胞真係頂唔順, 住埋一齊成個月, 真係好惡頂。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

我都知..thx all..

原帖由 wawaliluk 於 09-10-26 12:55 發表

如果你自己唔企硬, 無一個bk sis 能幫你。 呻係好過唔呻, 但係明知自己會唔開心, 而且攞苦嚟辛, 點解唔開口拒絕?

最重要大家生活在2個國家, 大陸d生活文化, 香港同胞真係頂唔順, 住埋一齊成個月, 真係好惡頂。: ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 emilylam 於 09-10-26 12:28 發表
咁又係..如果係自己姑奶或妹妹,你地會唔會幫?

無論姑奶或妹妹, 都會細心分析先:
  • 其實佢經濟許唔許可 出街買service (如樓上講既YWCA 等)?
  • 自己補貼得唔得? 要補幾多?
  • 佢地既性格, 會唔會好難相處?
  • 自己有無能力照顧佢地?
  • 多幾個陌生人係屋, C6 / 仔女適應到嗎?
  • 屋企夠大嗎?
問心, 如果又要返工, 又有仔女, 我體力真係唔得o家.

我會傾向補貼佢地出街買service 囉.

伯爵府

原帖由 emilylam 於 09-10-26 13:01 發表
我都知..thx all..

試下婉轉d推啦 (仔仔考試, 你唔舒服...)

如果佢地真係黎你屋企, 我預左你地不歡而散o家. 到時仲弊...

複式洋房

唔好煩,笑笑口一句冇地方咪算, 千其唔好講落去, 再問你都係答冇地方...天水圍間酒店應該唔貴, 可以幫佢問下

公爵府

牛年勳章

原帖由 alik 於 09-10-25 00:52 發表
YWCA既酒店有坐月套餐:

http://hotel.ywca.org.hk/gb/AnneBlack/anne_Promotion.htm

嘩~ 好正呀~ BOOKMARK左先....以備不時之需...
樓主~ 我都鄧你可憐, 不過好相信呢次唔會係最後一次囉(如果你唔發圍的話...)
比我一定唔止表妹, 連姨媽姑姊都搬晒出黎(鬧)!!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 emilylam 於 26/10/2009 12:26 發表
c6話佢地決定0黎我地屋企坐月啊!唔去酒店住,話有人照應喎...:;pppp: 仲話到時唔洗我煮飯果d,佢奶奶做晒喎!
但係我都唔想ar!我唔係怕辛苦囉..係怕相見好同住難!!真煩啊!(sorry..想係度申下啊!!) ...

睇黎妳個心唔想,但把口又唔願講,真係無人幫到妳~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

伯爵府

畀面勳章

大家唔好話樓主啦....佢都唔想,但睇黎係樓主個c6堅持要佢個表妹黎住喎...咁c6係一家之主,樓主都好無奈........

其實呢段時間,樓主不如返外家住返一個月,到佢走左先返屋企囉...一黎示威,二黎又唔洗服侍佢地,反正佢表妹個奶奶都黎照顧佢囉,最多一個月後返去要執餐死o者,都好過要日日夜夜服侍佢啦.......

唔知樓主又認為呢個行唔行得通呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 emilylam 於 09-10-26 12:26 發表

咩叫佢地決定黎你地屋企坐月!!間屋係你同老公,邊個來都要問過你們同唔同意啦!!

大宅

好媽媽勳章

樓主勁可憐啊

比著我, 先會同 c6 分析可見的麻煩
如佢堅持
我會以退為進,

同c6講, 呀表妹來個一個月, 我會帶呀女去住 service appartment, 工人留比佢駛,不過我會久不久回家探她

因為我要返工啊 ~ 相見好, 同住難, 如果我唔覺意得罪你d親戚就唔好啦, 反正佢奶奶都應該會照顧得佢好好

咁你 c6 就知要自己一個頂晒

題外話, 你 c6 真唔識唸 .....

男爵府

畀面勳章

我最怕d外人攪我個廚房(工人除外),攪完一餐重要自己執餐死。你都係呢間屋既主人,如果你企硬冇理由你老公唔理你感受架。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

100% no la....rent hotel la
http://www.pandahotel.com.hk/tc/special/weekly.asp

子爵府

根本無可能去人地屋企坐月,傳統上,女返外家坐月都唔好啦,仲話一般親戚,叫佢唔好玩啦!!
到時你成家行衰運係咪入佢數呀,佢比10封利是都無用啦下話!!mouth:
唔係話迷信,根本就係會極之影響你一家!!好邪架,男人仲影響大呀,你老公唔信都叫佢問下人啦,一問佢就知!!唔好做呢d好心囉!!

子爵府

原帖由 emilylam 於 09-10-26 12:28 發表
咁又係..如果係自己姑奶或妹妹,你地會唔會幫?

除咗自己個女之外,任何人都無得傾!!
因為女係自己生,有影響的話做父母都要硬食.其他人只會金錢上或人力上幫,去我屋企一定唔得!!

大宅

一有乜唔妥同c6講明先會返外家住到佢地走為止.....

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果真係心軟比佢地黎坐月,就祝樓主好運
執子之手,與子偕老~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你地唔好再數啦, 其實樓主如果推到既都已經推左啦. 你地再數樓主只會更加有壓力, 更加唔開心.

樓主一係決斷d推左去, 如果已經推唔到, 決定左收留佢地就唔好諗咁多先. 佢地係點都係未知之數, 既來之則安之. 又或者佢地真係唔駛你煮飯同補品呢. 又或者到時真係兩個星期就攪好晒走得呢. 你又要返工, 得好小時間係屋企啫. 雖然bb喊好煩, 不過我覺得有一個新生命係當中會使到周圍既氣氛都充滿喜悅. 如果佢地態度真係好惡劣又事後數你唱你既話, 你自己知自己已經做左應做既野咪得囉, 下一次佢再話要黎咪有藉口推囉.

唔好太擔憂啦. 我成日都同自己講架, 既來之則安之.
Latte, 又名臭TE或臭喵

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

黎得一個,番到大陸一個傳一個,個個都同你地有親戚關係黎借屋,間屋真係年中無休!而且佢係你間屋坐,佢d大陸親戚又會黎你屋企,間有咩唔見都唔好意思問邊個羅咗?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

原帖由 veronna 於 09-10-27 00:03 發表
你地唔好再數啦, 其實樓主如果推到既都已經推左啦. 你地再數樓主只會更加有壓力, 更加唔開心.

樓主一係決斷d推左去, 如果已經推唔到, 決定左收留佢地就唔好諗咁多先. 佢地係點都係未知之數, 既來之則安之. 又或者 ...

100% 同意. 只有見步行步啦.

伯爵府

黎玩幾日都仲可以﹐黎生仔坐月真係晤接受得到窩。。。。。晤知樓主間屋係晤係好大間﹐但一般香港地都係幾百到1000sqft﹐住多3-4個人﹐真係人都癲。。。。

首頁
56789...12

尾頁

跳至