夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:我好支持您。。。

原帖由 VIVIANLOVEBB 於 14-08-10 發表
我好支持您。。。
我都支持你

禁止訪問

回覆:我推莊喇, 唔玩喇~

別墅

CharlieKayla 發表於 14-8-11 00:57
樓主我好多謝你,一个月前我和你有類似經历,你耐心分析,我和老公冇事了...at the moment..
知道你也一定真的 ...
Really??? 唔記得了~~~ 哈哈~
不過算吧~ 你好就得啦~

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主有好高 EQ ! 亦好高智慧 !

相信你既未來一定會更加精彩 ! 加油

男爵府

加油,明天會更好

伯爵府

引用:我地兩公婆於上年十月尾已經出現問題:+相處

原帖由 壬子女 於 14-08-08 發表
我地兩公婆於上年十月尾已經出現問題: 相處問題+老公有桃花問題.
當時0既我係咁0既: 發顛, 爆鬧, 爆喊, 訓 ...
祝明天會更好!

子爵府

其實你處理的手法也頗有問題,令到事情完全冇彎轉,當初為何你要啞忍?為何不表達自己的想法?唔係話喊就得喊對方就明白你既諗法,當初佢話你唔接受佢同她們做朋友就分開囉,你點答吖?你話你喊、你忍、選擇隻眼開隻眼閉,當初若然你咁不滿,接受不到,為何你不直接表達?反而仲要當冇事發生咁,盡心盡力服侍佢,即係緃容佢。到唱K事件時,你表達咗唔中意,對方亦說了「最多以後都唔去0羅」,你唔出聲是否會給對方印象以為佢以後唔去你就冇事?舖排到最後粒聲唔出自己單方面辦離婚,是為了痛擊對方吧。

你老公也不是好貨,明明結了婚就扮單身,即係仲想搵食,但如果你一早明確表達自己想法,佢唔改就真考慮分開,他或者也會認真思考,也不會咁放肆,大家有心的話可找婚姻輔導看看能否挽救,但你哋處理的方法都幾幼稚,凡事只可all or nothing,到最後散時就只懂互相指對方不是。

侯爵府

你都仲忍到咁耐,我應該月頭發現,月中就離左,我真係咩都忍佢,背叛忍唔到,我都曾經有過你呢種日子,比死更難,好彩已經係EX.

別墅

Bling11 發表於 14-8-12 13:22
其實你處理的手法也頗有問題,令到事情完全冇彎轉,當初為何你要啞忍?為何不表達自己的想法?唔係話喊就得 ...

件事發生係大半年前, 我係絕對有同佢平心靜氣咁傾過問題所在.
我都有平心靜氣咁同佢講: 你明知個女仔好鐘意你, 追你, 點解你仲要一路扮單身扮落去? 你咁樣對個女仔唔公平之餘, 對我, 對呢段婚姻又公平咩???
你估下佢比咩反應我?? 佢一係就唔出聲, 一係就好大聲咁叫我唔好再講落去.

我自己一個人攪唔掂, 我曾一建議過去搵婚姻輔導, 但係佢唔肯.
我都試過搵我奶奶幫手, 都唔得.

無人可以幫到我. 我同佢傾, 佢覺得我好煩, 只係識得叫我"你唔鐘意可以唔同我一齊".
我去表達我0既不滿, 佢只係回應我"無啦啦你又不滿0的咩呀?? 你咁樣真係令到我好大壓力"
去搵婚姻輔導, 佢答我"唔好攪咁多野得唔得呀"
搵我奶奶去幫手勸下佢個仔, 佢話"我好唔鐘意你做埋0的咁0既小動作0羅, 我地兩個人0既事做咩要比第三個知呀??"

總之我一再提及呢個問題, 佢就立刻暴跳如雷....... 咁樣, 傾到計咩??

有邊個女人想啞忍??? 我明知有咁多問題, 老實講, 可以做0既解決方法我都已經做曬, 而我可以肯定話你知我並唔係由一開始就選擇啞忍, 我係實在無辦法先至行到呢一步!!!

你話我離婚, 係因為想比個痛擊佢, sorry, 我諗你諗多左, 離婚, 係因為我已經死左心, 並不是你口中所講, 更不是因為報復.

別墅

我唔係想話我自己做得好好.

我只係想表達一樣野: 我要做0既都已經做曬, 所有挽救措施我都已經做過 (一段關係只有一個人行係行唔到落去).

Coffeekk  你已做得好好   發表於 14-8-12 19:13

別墅

什至係到左我張張"共同申請離婚書"交比佢簽名0既時候, 佢問我: 你真係要去到咁絕?? 你無唔捨得十年感情咩???

我同佢講: 我對你要做0既都已經做曬, 調返轉你覺得你可以為我地呢段感情去做0的咩??? 你可唔可以即刻同個女仔講你結左婚???

佢竟然答我: 我唔會咁做.

咁我對佢都已經無野好講.

大宅

愛自己=放生自己...人生唔係得男人
我結左婚但係我都會令自己有自己既空間..
大不了咪自己一個囉..誰說一個人不能活得精彩, 每日以淚洗臉比你每晚同住一個同床異夢既男人一齊訓又如何..今日你贏既係拎回自己既人生..得到比失去既多

別墅

回覆:壬子女 的帖子

樓主我好明白你,因我現在行到要離婚這步……你講的話是我的確經歷過,想同佢傾話我煩,打電話miss call, 唔返屋企,搵佢丫媽處理仲發我脾氣,叫佢行左佢行右,玩作對……係去到個心好累時會啞忍、接住死心

子爵府

引用:Quote:Bling11 發表於 14-8-12 13:22 其實

原帖由 壬子女 於 14-08-12 發表
你問錯問題囉,如果只不停問對方關於那些女人和他行徑的問題,對方只會覺得你在質問,在追究和指責,咁就必定會defend 自己和反擊,尤其當他解釋唔到時(因明知自己做錯咗)。其實是可以問得有技巧啲,只聚焦在你倆關係上,如“你點睇現時我們兩個既關係?”、“你對這關係有乜期望?”你想要既生活方式係點?”,呢啲問題冇對錯之分,對方自然會放下防衛,但就可說出心裡所想,你亦知他到底在想什麼,呢啲才叫有效溝通

別墅

Bling11 發表於 14-8-12 16:04
你問錯問題囉,如果只不停問對方關於那些女人和他行徑的問題,對方只會覺得你在質問,在追究和指責,咁就必 ...

好可惜, 佢就係一個咁0既人, 佢係唔會同我講, 我問佢佢都只會答我: 唔知 / 無咩好講 / 你唔好諗咁多啦, 既然大家都咁多野做.

有一次, 我問佢: 你覺得我地有0的咩可以再做好0的? 你覺得我地段關係可以點樣再提升??
佢都係答我: 唔知, 你話點就點.

呢段婚姻係你同我0既, 咩野叫做我話點就點....

別墅

一直以黎, 由拍拖到結婚, 發現問題0個個永遠都係我, 而提出問題0個個都係我, 發問0個個又係我....

我地好少互動, 而佢都好少正視我所提出0既野, 只係不斷咁要我跟佢0既步代去行, 但佢自己有0的咩都會收收埋埋, 瞞得就瞞, 由拍拖第一日佢就已經對我作出隱瞞, 咁樣叫做相處咩? 咁樣就叫做溝通咩??

我已經唔識得再同呢個人相處落去, 只好放棄, 唯有希望下一次可以做好0的.

別墅

To Bling

我唔係反駁你, 我覺得你0既意見係0岩0既, 係正確0的, 對於我下一段感情發展 (如有的話) 都相當有幫助, 而我也覺得, 兩個人相處, 不論佢係拍拖又好結婚也好, 都應該係咁, 而呢點都係我所一直堅信的.

望到其他0既情侶 / 兩公婆, 見到佢地有商有量, 其實我真係好羨慕, 睇返自己同自己0既另一半, 點解會咁.... 由拍拖到結婚都係咁(雖然我覺得我自己已經好努力咁去同佢溝通, 表達).... 我覺得好唔開心. 可能都係因為咁, 漸漸就做成左"同床異夢"0既局面.

其實我深知, 第三者, 只不過係今次0既導火線, 實質上我地0既相處已經存在左好大問題, 可能由拍拖0既時候已經累積左落黎, 但呢0的問題, 係解決唔到的.

子爵府

樓主,加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 壬子女 於 14-08-12 發表本帖

原帖由 Bling11 於 14-08-12 發表
你問錯問題囉,如果只不停問對方關於那些女人和他行徑的問題,對方只會覺得你在質問,在追究和指責,咁就必 ...
都散band 囉,老早傾到 就唔駛分手啦!

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

算啦, 放手, 放過自己

當你再 ready 接受新既感情先再 review 呢十年啦 ....

你宜家去攪咩 learn by experience 只會令你放唔開
同埋, 有啲野, 對既人就點溝通都得, 錯既, 你變都冇用
我個人覺得你已經好努力, 盡左力, 係有人根本唔同你溝通在先

宜家最重要係令自己開心, 加油

Kerokerokeropei    發表於 15-7-14 12:57

首頁

尾頁

跳至