自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

未結婚時朋友運中規中矩,自從婚禮之後就認清一部份人之就淡咗。

呢幾年向FB 見到好羨慕某D同學丶舊同事好有凝聚力,經常一大班人family gathering,旅行party好開心,但偏偏我最投契嘅老友,甚至男女家兄弟姊妹全部單身/無仔女,生活圈子不同就無聯絡咁密。少數有生仔女嘅老友平時又要返工顧家各有各忙,仲係同我住到「天各一方」,家庭聚會頂盡真係一年一至兩次。黑暴之後又再減少左一批朋友。朋友真係買少見少。放假通常也只是一家四口渡過

自問自己正常大方有幫人,但每每我想求助時永遠都係要靠自己,身邊無貴人

而家有WhatsApp, 我同朋友已經極少直接通電話,感覺更疏離

子爵府

singdream 發表於 21-10-10 21:43
咁如果卑你揀,你想要邊種運多d?
1. 老公愛你,甜蜜,夠洗唔洗煩錢,但無朋友,堅係無朋友,想揾人出街傾 ...
我揀1

複式洋房

singdream 發表於 21-10-10 21:43
咁如果卑你揀,你想要邊種運多d?
1. 老公愛你,甜蜜,夠洗唔洗煩錢,但無朋友,堅係無朋友,想揾人出街傾 ...

好難揀,只可以講我係1.
其實我有d時間係掛住做野,無keep

複式洋房

老陳皮 發表於 21-10-10 23:26
係,我都有幾個係咁,可以共患難但唔可以共富貴 不過我睇淡,就算係親人如自己嘅家姐都會同我比 ...

都會,有係中間,我妹搵得多過我,但我依個問題,我又睇得開,我覺得重好,有事佢會幫

首頁

尾頁

跳至