自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

aidan08 發表於 23-11-13 08:50
Exactly! 我就係咁嘅意思!

十幾年前,我大仔年代,小朋友被標籤為SEN係少過而家好多,但已經見好多我覺 ...

我自己覺得呢種情況同學校要求愈來愈高都有關係。小朋友一日咁長時間喺學校, 要坐定定要留心聽書要趕課程, 放學後又冇時間free play。只要小朋友有行為阻住老師好大機會被要求做評估。做評估我認為好多時醫生已經有左前設, 因為一般係家長/老師覺得有問題先會帶小朋友做評估。評估時有一半時間係講老師/家長對小朋友既看法, 就好似你咁講, 並唔係用最科學既方法去做。

我第一個小朋友pn 開學飲泣到12月,少講野, 老師叫我帶佢去做評估。醫生係名幼學習支援介紹, 行內都出名。醫生聽左我平時情況同轉述老師講既學校情況,做左一系列test。我最深印象係醫生同我小朋友話要玩開party, 擺左4隻碟喺檯。我小朋友拎左一隻俾自己,然後等醫生指示。到評估完醫生同家長講診斷結果, 話開party時我小朋友淨係拎隻碟俾自己, 冇意識要拎俾佢, 係social skills有問題。我心入面都"吓"左一下。最後佢將我小朋友評為自閉傾向, 建議我小朋友上ot, st 同 social class。但我小朋友講野係冇問題, 上st時根本唔駛治療師指引就完全做到啲task。好快我自己就停左。

宜家過左多年, 我問番小朋友pn時做咩喊咁耐, 佢話因為掛住媽咪。我小朋友宜家都係內向形, 唔係好容易同朋友熟, 但小息時都會同一大班同學玩freeze tag, 我唔太認同佢係自閉。評估好大部分係靠口述內容右同小朋友狀況(講野叻唔叻, 性格外向內向, 當時情緒), 有太多太多因素會影響評估結果。 如果當年我喺政府做評估我就留左個自閉record。

我自己建議係家長覺得小朋友有需要仍然應該帶小朋友去評估, 但自己都要多啲認識sen, 同要定期檢視啲治療對小朋友係咪真係有幫助。宜家已經有好多聲音話醫生太容易開adhd藥俾小朋友, 亦引起有啲小朋友有副作用,所以家長係要把關,唔好完全信哂專業人士。

子爵府

Bobo1210 發表於 23-11-12 23:30
聽過唔識爬直接行,大左會大d機會有讀寫障礙,平衡力無甘好。
我fd 個仔讀寫障礙,佢話醫生問佢仔Bb 時有 ...

無錯呀,唔爬係要特別留意,亦唔係咩值得驕傲既一件事

伯爵府

莫失莫忘 發表於 23-11-13 17:56
我自己覺得呢種情況同學校要求愈來愈高都有關係。小朋友一日咁長時間喺學校, 要坐定定要留心聽書要趕課程, ...

非常明白你感受,你嘅情況實在十分之普遍。你講得無錯,醫生評估前其實已經有曬前設,去得評估,我幾乎無聽過check 出嚟係無事,就算無典型自閉、ADHD特徵,點都會話個小朋友有一兩樣發展遲緩。

再者,醫生嘅評估,都係建立喺一兩次嘅見面,好多小朋友對陌生人,本來就係會有同平時好唔同的表現。我覺得呢D評估,基本上都係流於草率。另一點就係,成個行業根本有點專業之間相畏的情形。老師叫家長帶學生去評估,即係老師覺得小朋友有問題,去到醫生度,醫生靠口述了解大部分情況,其中老師乃專業,醫生亦較傾向老師前設,而且,好老實講,寧嚴勿鬆吧?小朋友去做training 一定無壞,但比醫生評估咗無事,然後之後發現更多問題,咁醫生咪好大責任?咁點解唔話咗你點都有D問題,叫你去做training 先呢?呢個就係無絕對科學化嘅驗證方法帶來的問題。

成件事,家長壓力就最大!其他各方根本都有好處,老師將個小朋友交比治療師去train 到個小朋友更易處理,醫生nothing to lose, 又可以介紹治療師,治療師更好少話小朋友無事,咁細個,大部分小朋友點都有D嘢做得未夠好,照train 照收錢。而家長無咁強自我判斷能力的,就會照單全收,要接受小朋友被標籤,要比錢同周圍帶去做training, 小朋友響學校有乜問題,都可以歸究為小朋友自己有問題,而唔係老師嘅問題。

水晶宮

畀面勳章

1 7個月未識講真係唔奇,我仔近2歲8個月先識講疊字,仲要去幼稚園面試

伯爵府

TMC3012 發表於 23-11-12 20:49
我記得我表妹2歲都唔肯講野, 一肯講就唔停口
唔識行就真係有少少問題
...

我仔都係,2歲前好少開口講野,2歲鬆d特然識講仲要咩都識,試過一次印象好深,佢daddy打黎搵我,佢搶住去聽,之後對住我話老婆電話原來佢記晒我地d對話

公爵府

Jane1983 發表於 23-11-12 21:12
細路哥的嘢,緊張d,high alert好d。即使浪費時間、精神做多咗,好過錯失治療的黃金良機。

...

係囉,唔知點解咁多人話個媽媽太緊張。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

男爵府

chrischeung 發表於 23-11-12 19:26
我大仔吾爬直接一歲行,會吾會系咁呀,有d人系咁。
我女都係,冇爬行階段直接行, 11個月開始行,我笑話佢可能怕地下污糟,所以直接skip咗佢

伯爵府

kwhkwh 發表於 23-11-12 19:41
死火, 我當年3歲才說話....

講嘢好多小朋友都遲。

但17個月未識爬,行,真係有遲。

禁止訪問

男爵府

beebee67890 發表於 23-11-14 16:46
我女都係,冇爬行階段直接行, 11個月開始行,我笑話佢可能怕地下污糟,所以直接skip咗佢
...

同我女一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

beebee67890 發表於 23-11-14 16:46
...

阿仔爬嗰個階段,我真係好勤力抹地,一日抹幾次

珍珠宮

依我媽所講,我3歲先識講野,之前都係ee呀呀,但一講就超流利,應該係懶講,觀察人講嘢。但加埋17個月唔識行就要留意下。
我覺得佢做得啱。以前冇咁多資源,好多人唔理。而家社會進步左,有懷疑又有能力一定揾專業人士跟進。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊