自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wai112800 發表於 24-3-31 14:39
一個月見到一次
攪到咁... 一個月都唔洗洗見一次了.. 反正本身關係都唔係close..

侯爵府

wai112800 發表於 24-3-31 12:33
我同老公唔喺香港,我大伯一家同老爺自己走上嚟我屋企,我大女唔肯開門,已經係電話講咗俾佢聽唔方便,佢哋 ...

明白阿女講咗唔方便,爺爺和大伯父依然走上來唔係咁合適,阿女可能心裹唔高興唔想招呼。但那是爺爺和大伯父,是爸爸的爸爸和哥哥,很親的親人,上到嚟都拒絕開門就過份了。身為媽媽,我接受唔到自己孩子對至親長輩如此冷漠,如果係我孩子,我會教訓佢,並向爺爺認錯。同時亦會叫老公向老爺解釋孩子心裏想法,下次不要再係孫女表明不方便依舊上來屋企。
孩子咁唔懂人情世故,依舊咁多人支持,真係令人費解。媽媽唔教,將來出到社會、組織家庭,一定會有苦頭吃。

子爵府

lojo11 發表於 24-3-31 13:48
我都唔明之前有JM講話唔知佢地會點對個女... 大家係親人都諗D咁嘅野.. 奇..
...

我都好奇怪佢哋諗法. 好似對住陌生人咁. 咁佢地會唔會俾個女同爸爸獨處呢.

伯爵府

wai112800 發表於 24-3-31 14:35
係呀,我女尋晚好忟,我一返泥佢先同我講,費事我喺街聽到煩,可能又同我老公鬧交
...

咁其實阿女都係設身處地會為人設想既人,忍到你地返家先講,無即刻打比你地投訴,怕影響你地拍拖撐枱腳既雅興,乖女黎

子爵府

麟媽媽 發表於 24-3-31 14:11
我都係喎,佢哋唔算自己走上黎,有WhatsApp講過㗎嘛,如果阿爺年紀都大,唔可以喺街度企同行咁耐,想坐一 ...

我基本上係阿女回答拒絕時已經炳佢一獲. 我唔想自己個女咁冷漠咁冇家教

子爵府

醒目開學勳章

fivebeanrice 發表於 24-3-31 14:53
咁其實阿女都係設身處地會為人設想既人,忍到你地返家先講,無即刻打比你地投訴,怕影響你地拍拖撐枱腳既 ...

係呀,可能我一聽到就會係街嘈啦,怕左我

子爵府

Jone_kuok 發表於 24-3-31 13:13
如果係我個女,唔開門比阿爺,我會「炳」佢一鑊。
不尊重長輩。
(雖則我和老爺也不太好相處,但基本上禮 ...

同意。 我都會炳仔女。

伯爵府

wai112800 發表於 24-3-31 14:41
係呀,對住我不停blah, blah,blah,係咁話有冇搞錯,重複講:已經答咗佢唔OK,仲已讀不回,自己開鐵閘,好 ...

呢啲都叫尊重?唔該支持開門入屋嘅JM睇下啦!
我支持你女做法,一個女仔有咩事邊個負責?君不見報紙報導近親風化案!未夠鐘咪去附近公園、大家樂或者麥記坐下囉!講明不方便都上人屋企,面人哋比,架自己丟囉!

翡翠宮

對方勉人所難係唔啱.. 但我要我仔有家教... 唔好比人有話柄

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

smile828 發表於 24-3-31 14:36
我都唔明,講到阿爺咁恐怖咁嘅,孫女就唔方便開門,
原來依家啲人真係好冷漠
...

因為係男家人,掉轉女家可能…我話可能,就有所不同
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

爺爺和大伯係好親的親人,唔係陌生人,會對你女兒和你家有甚麼傷害?接受唔到你女拒絕開門的做法,這是家教問題,十分沒禮貌的行為

子爵府

回覆樓主:

我都唔鍾意阿爸阿媽突擊上黎,或黎到樓下先打電話通知我。不過佢地都上到門口叮噹都要開門比佢地啦~

子爵府

醒目開學勳章

lalalumlum 發表於 24-3-31 14:58
我支持你女做法,一個女仔有咩事邊個負責?君不見報紙報導近 ...

如果我同我老公是但一個喺屋企,我都會開門招呼,問題係我哋兩個都唔係屋企,又冇收到通知

子爵府

Myluckybaby 發表於 24-3-31 14:51
明白阿女講咗唔方便,爺爺和大伯父依然走上來唔係咁合適,阿女可能心裹唔高興唔想招呼。但那是爺爺和大伯 ...

題外話,有一次上奶奶屋企食飯途中唔知咩事同老公鬧交,佢仲好快自己坐車走左. 我好嬲當刻想返屋企. 阿女即刻講話唔好啦,嫲嫲煮左好多餸架,我哋唔上去會剩左好多. 我當時覺得好安慰個女咁識諗

芝麻街    發表於 24-3-31 15:26

子爵府

醒目開學勳章

lalalumlum 發表於 24-3-31 14:58
我支持你女做法,一個女仔有咩事邊個負責?君不見報紙報導近 ...

如果我同我老公是但一個喺屋企,我都會開門招呼,問題係我哋兩個都唔係屋企,又冇收到通知

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

wai112800 發表於 24-3-31 13:43
我聽到我女WhatsApp 話daddy mammy 吾係屋企,下次先,有野做吾方便咁,但係佢地都要上泥,又冇同我兩個講 ...

咁我係你女都唔會開門,直頭唔應門,當自己唔係屋企⋯⋯我撐你女

子爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 24-3-31 13:11
咁唔開門又真係唔係幾好... 情願佢地做得唔好, 我都唔要我仔女比人話佢唔啱..... ...

係。。。做到太出面。。比人喺後面話冇家教其實都係話緊自己。。

一係就索性扮唔喺度 咩聲都唔好出。。

翡翠宮

樓主個女主要係"唔想' 佢地來... 相信唔係怕爺爺/大伯會做出咩恐怖事... 唔好講到"親人"會做埋晒D變態野先...

子爵府

醒目開學勳章

jasprincess 發表於 24-3-31 15:04
題外話,有一次上奶奶屋企食飯途中唔知咩事同老公鬧交,佢仲好快自己坐車走左. 我好嬲當刻想返屋企. 阿女 ...

你女識諗,我承認我女都係唔容易相處,可能年青人有另一套想法,佢之後長大又唔同

侯爵府

wai112800 發表於 24-3-31 15:04
...

你或你老公是旦一個係屋企,就冇你女甚麽事啦,係咪?家教呢啲嘢,如果個阿媽都係咁諗,個女當然唔會有錯。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊