跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔似喎, 你唔係不嬲都自由發展咩, 入咩學校都無所謂啦, 家庭教育好, 去到邊都唔會差得去邊, 你唔係立定同阿仔報真道咩?仲有其也選擇?

我諗住報兩三間, 等阿仔去見下世面, 入唔到咪讀番直升個間小學或者我母校羅, 天無絕人之路!

原帖由 ardnas65 於 09-5-18 10:04 發表

開始左好耐啦......

伯爵府

好媽媽勳章

eva, 你也改變了很多.

原帖由 evamama 於 09-5-18 13:42 發表
唔似喎, 你唔係不嬲都自由發展咩, 入咩學校都無所謂啦, 家庭教育好, 去到邊都唔會差得去邊, 你唔係立定同阿仔報真道咩?仲有其也選擇?

我諗住報兩三間, 等阿仔去見下世面, 入唔到咪讀番直升個間小學或者我母校羅, 天 ...

男爵府

吓, 我變左咩, 唔通考兩、三間都算多, 我再度度先!

搞完阿哥好快又要搞細佬, 真係一波未平一波又起!

原帖由 easybring 於 09-5-19 11:42 發表
eva, 你也改變了很多.

伯爵府

好媽媽勳章

考兩、三間唔算多. 只係當年你由唔想請工人, 亞囝入全日托既幼稚園, 到而家去左英文幼稚園. 唔係好唔同咩?

比心機呀!

原帖由 evamama 於 09-5-19 12:17 發表
吓, 我變左咩, 唔通考兩、三間都算多, 我再度度先!

搞完阿哥好快又要搞細佬, 真係一波未平一波又起!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 1# easybring 的文章

TKO FANS,

see http://www.explorer-island.com/whats_new.php

男爵府

係外在環境迫成架喎, 若果姨姨唔走, 阿娘身子繼續強壯, 教改唔好改完又改, 調完又調, 咁都唔會有今日啦!

做人一定要與時並進, 不進則退呀!

原帖由 easybring 於 09-5-19 13:11 發表
考兩、三間唔算多. 只係當年你由唔想請工人, 亞囝入全日托既幼稚園, 到而家去左英文幼稚園. 唔係好唔同咩?

比心機呀!

伯爵府

好媽媽勳章

eva,

你估中學行文憑課程, d傳統中學攪唔攪得掂?
<我擔心中>

原帖由 evamama 於 09-5-20 15:15 發表
係外在環境迫成架喎, 若果姨姨唔走, 阿娘身子繼續強壯, 教改唔好改完又改, 調完又調, 咁都唔會有今日啦!

做人一定要與時並進, 不進則退呀!

大宅

See if this helps ...

超天然防蚊法

今天下午去幫兒子買一雙鞋子,老闆看了兒子的腳說,怎這麼多紅豆冰呀,我只好無奈說蚊子真的好多哦,市面上賣的防蚊液每家都說很天然,但裡頭還是參了一些化學成份,雖然我有買了一瓶但最後還是沒在用

老闆就提供我一個最天然、最安全、最古老的方法,他說,他們常常去爬山什麼的,山上蚊子很多,但是只要用一滴麻油滴在手上,兩隻手抹一下,拍打在寶寶手上和腳上,最後手上沒油了,但還有麻油的味道,就輕輕拍一下寶寶的臉上,爬一個山下來,蚊子都躲的遠遠的哦

我聽了這個方法後,很高興的回家試驗看看,把麻油抹在兒子手腳和臉上,就帶去公園試試看,哇,天阿,居然發現有3隻蚊子一直想咬兒子,但卻只敢在旁邊飛來飛去,兒子身邊突然好像多了一層防護罩耶,蚊子僵持了5分鐘還在飛,但就是不敢靠近,最後居然跑來想咬我這在旁邊試驗的媽咪,因為我沒擦

真的有效耶好高興哦!現在弄了一個小瓶子隨身帶著,且只要一滴麻油哦!抹在身體一點都不油,且有香香的麻油味,才發現原來最天然、最安全的防蚊方法是隨手可得的,且不用花大錢去買

男爵府

你講IB呀? 傳統中學有歷史背景, 我覺得需要過渡LOR, 因為IB同而家既會考係兩個唔同模式, 就算在課程度慢慢滲入, 但係老師係咪掌握到, 同點引導學生由背書到自我發掘知識, 唔係一兩日既事, 而家高中課程個D評核指引簡直嚇人, 老師唔知教乜, 學生唔知學乜, 評卷員唔知評乜, 不敢想像!

但我又覺得係咪IB就最好又未必, 主要真係好睇小朋友係咩類型, 若果立心要考IB, 最好入一些一開始就行IB的學校, 唔使擔心定位模糊教學不清的問題。

原帖由 easybring 於 09-5-20 16:47 發表
eva,

你估中學行文憑課程, d傳統中學攪唔攪得掂?

伯爵府

好媽媽勳章

"而家高中課程個D評核指引簡直嚇人, 老師唔知教乜, 學生唔知學乜, 評卷員唔知評乜, 不敢想像!" 我就係擔心.

我唔係講ib, 不過同ib差不多, 新3+3+4香港文憑課程. 傳統中學既老師唔知攪唔攪得掂.....暫時我唔理咁多, 小學攪好中/英/數, 中學至算.

原帖由 evamama 於 09-5-24 15:02 發表
你講IB呀? 傳統中學有歷史背景, 我覺得需要過渡LOR, 因為IB同而家既會考係兩個唔同模式, 就算在課程度慢慢滲入, 但係老師係咪掌握到, 同點引導學生由背書到自我發掘知識, 唔係一兩日既事, 而家高中課程個D評核指引簡 ...

男爵府

新高中學制呀,同IB差好遠, 我話, D老師肯定搞唔掂, 因為政府無乜指引畀佢地, 尤其係常識科,話就話係核心課程,但要教乜, 點教, 點考, 全部係0, 你可以話有好大彈性, 但對於我地學慣的跟指引辦事, 係好大的分別, 所以我先咁立心最好阿仔入到間IB學校。

唔好忘記仲有教學語言微調, 對學生點去理解亦好有決定影響, 總之, 而家教育制度, 改到教育界都O晒咀, 無所適從!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 1# evamama 的文章

IB課程唔係一樣"無乜指引", "好大彈性"架咩? 家長都唔知佢地學左咩. ib有咩優點, 學費太貴, 攪唔掂!

男爵府

原帖由 evamama 於 09-5-24 15:02 發表
你講IB呀? 傳統中學有歷史背景, 我覺得需要過渡LOR, 因為IB同而家既會考係兩個唔同模式, 就算在課程度慢慢滲入, 但係老師係咪掌握到, 同點引導學生由背書到自我發掘知識, 唔係一兩日既事, 而家高中課程個D評核指引簡 ...

Eva,
For IB, can they still enter university in HK?
OR ususally will go to oversea for further study?

男爵府

IB有35年經驗, 係學習領域上類以而家的新高中課程, 但係人地有好清楚的指引, 應該咁講, 佢係培育一種發掘知識的態度, 唔係就咁塞野畀你, 佢所要求的寫論文, 其實就係睇下你掘到幾多知識出黎, 同埋係一個連貫性的進階。

詳情睇以下介紹:
1)IB課程簡介

IB課程全稱為國際預科證書課程(International Baccalaureate Diploma Programme,簡稱IB課程)。他是由國際文憑組織為高中生設計的一組為期兩年的課程。
IB高中課程是為高中十一和十二年級學生設置的兩年制大學預科課程。 IB課程不以世界上任何一個國家的課程體係為基礎而自成一個體系,廣泛吸收了當代許多發達國家主流課程體系的優點,涵蓋了其主要的核心內容。因此IB課程體系即具有與世界各國主流教育課程體系之間的兼容性,又有自己教育理念發展下的獨特性。

2)IB課程體系

IB課程分配在六個基礎學科領域裡,學生既要學習科學科目,又要學習人文科目。所有參加IB文憑項目的學生,必須在這六個學科組中每組選一門課程進行學習。每一門課程又分為高級課程HL(Higher Level)和普通課程SL(Standard Level).所選六門課中,三門必須是高級課程。

第一組:語言,學生的母語學習。
第二組:語言,母語以外的其他現代語。
第三組:人文科學,包括歷史`地理、經濟學、哲學、心理學等。
第四組:實驗科學,包括物理、化學、生物、環境工程等。
第五組:數學,包括高級、中級和初級數學。
第六組:藝術與選修,包括美術設計、音樂、戲劇藝術等。

3)IB課程的特色

IB課程特色不只在於以互相關聯的方式學習這六個學科,所有的學生還必須完成以下三項重要活動:

01)創新、行動和服務(CAS),此項課程鼓勵學生通過參與學校文體活動、社會活動和作義工,培養他們的同情心和社會責任感,培養團隊合作精神。

02)知識理論(TOK),知識理論是一個跨學科的課程,教導學生在學習時從主觀和客觀、正面和反面等多方位和多層次的角度去思考和分析問題。去反思自己在學校和社會上獲得的知識和經驗,以求在學習中盡快找到適用於自己的學習方法。

03)撰寫論文(An Extended Essay),IB課程要求學生把自己學習的知識和研究方法結合起來,任選自己有興趣的課程,在輔導老師的指導下,用九個月的時間從事獨立研究。按照大學學術論文的寫作要求,撰寫4000字的研究論文。通過撰寫論文,培養學生的獨立思考能力,蒐集信息的能力和組織文章的寫作能力等。

4)IB課程考試規定

學生在完成兩年IB課程學習後,將在高中時二年級的5月份進行IB的最終成績考時,7月份得到考試成績。 IB每門的評分等級為1-7分,最高分為7分,4分為及格。加上TOK\CAS課程和論文(這三科成績缺一不可)的獎勵分數3分,滿分45分。學生通過六門課程考試,分數最低必須達到24分。如無不及格的課程,且TOK,CAS和論文成績通過的學生,即可取得IB國際文憑(International Baccalaureate Diploma).

以前只在國際學校開設的IB課程,現在也正是進入世界各地一些富有創新意識的普通中學。在中國除了北京、上海的國際學校開設了外,一些國內私立學習也已經開設或正是引進。但有一點值得注意的是,對於想去美國念大學的學生,IB課程的成績和IB文憑只是美國大學,特別是頂尖大學錄取學生的參考值,不是必要的。申請美國大學還是要有SAT(ACT)成績和托福成績。

原帖由 easybring 於 09-5-26 18:59 發表
IB課程唔係一樣"無乜指引", "好大彈性"架咩? 家長都唔知佢地學左咩. ib有咩優點, 學費太貴, 攪唔掂!

男爵府

可以, 本地大學都認可IB, 不過IB學生唔係透過JAPUS系統, 當係海外學生類別, 學費同本地生一樣!

原帖由 mamay 於 09-5-27 13:30 發表

Eva,
For IB, can they still enter university in HK?
OR ususally will go to oversea for further study?

大宅

Tinna,
How is Angie ? Take care !
xx aggie xx

首頁

尾頁

跳至