自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我2016年買嘅時候73萬

宜家加到咁多,我都認為太貴.但真係好多人會買,尤其係公司,買來做中港車,
喺D中港車關口過關嘅時候,睇見D車基本上中港牌好多都係用呢部車,事實佢又真係好舒服,坐中排啲老闆好like

大宅

luvkaka 發表於 23-12-8 10:08
早幾年公司出咗部780000,係幾好坐嘅不過過百就唔會啦

私人就會考慮價錢,公司未必,反正又可以扣稅,公司錢冇乜所謂.
所以點解有咁多中港車用佢,就係咁囉

水晶宮

mcheungm 發表於 24-5-18 15:13
私人就會考慮價錢,公司未必,反正又可以扣稅,公司錢冇乜所謂.
所以點解有咁多中港車用佢,就係咁囉
...

你啱,公司又出多架

大宅

baby668 發表於 24-1-9 09:11
事實上40系新款Alphard/Vellfire出咗半年,我喺街見到唔超過十部,以往豐田一出新車好快就通街都係,但係佢呢 ...

中檢一向都好嚴㗎啦,係你第一次登記架車影咗相係點就點,一啲都唔改得,就算你喺個車身貼條不銹鋼條裝飾都要搣落嚟.
不知幾多人嘅中港車,貼咗玻璃紙都要搣曬佢....

大宅

baby668 發表於 23-8-12 15:19
可惜國產純電動mpv,續航最多只有300公里

我覺得純電車好危險,佢話有300,經紀都叫話打個八折穩陣啲,好驚喺高速大塞車冇電.....
我覺得揸混能安全好多,(大陸好得意佢哋叫運動)
我試過一次真係好難忘.早幾年我八點鐘由荃灣揸車去上水嗰晚撞正吐露港中大2號橋事件,整條公路封曬又塞,我嗰晚要半夜三點几鐘先至返到屋企.開車嘅時候諗住由荃灣返上水好近啫架,車油唔多,但夠用.....狼狽到不得了,連冷氣都唔敢開,但車又不能熄匙,真係一步一驚心.....如果用油車,你都可以去油站買罐油,但你話電車,點搞....所以我一定要買混能才安心

大宅

回覆樓主:

網上有啲人話,世界上不能全部用電動車.因為如果有人攻擊你嘅國家,只要斷咗你嘅電,你就企咗響度.所以油車必須存在....

別墅

2024年龍年勳章

有120萬都唔買豐田啦

子爵府

Prosperous 發表於 23-9-30 14:58
其實有錢人用錢都好小心, 唔係個個都係大花筒, 好多人睇到何生啲富二代富三代仔女有幾窮奢極侈, 就以為人人 ...

exactly香港人消費出名精明所以唔係個個都會亂咁洗錢,你淨係睇國產純電動車MIFA 9,喺街嘅比例,竟然係多個豐田Alphard好多就知道

侯爵府

mcheungm 發表於 24-5-18 15:29
我覺得純電車好危險,佢話有300,經紀都叫話打個八折穩陣啲,好驚喺高速大塞車冇電.....
我覺得揸混能安全好 ...
2019 果陣, 我又係試過你類似情況, 我入香港仔, 畀啲黑衣暴徙封晒條路, 一路又係担心冇油, 好彩後來警察來到清場。果晚之後, 我出咗個 message 畀所有駕車的朋友, 提佢地時時刻刻要入夠油, 以防出現呢啲堵路事件。

大宅

baby668 發表於 23-7-11 13:51
其實依家日產呢部SERENA E-POWER一樣大受歡迎,HK$369,800,引擎純粹差電,所以可以做到超低耗油量,又唔需要 ...

想問30幾萬,呢個價錢連咗稅未?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

mcheungm 發表於 24-5-18 15:29
我覺得揸混能安全好 ...

好似宜家冇得去油站買油, 只可以油槍入車.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

luvkaka 發表於 24-5-18 15:14
你啱,公司又出多架

我公司都出咗架

子爵府

發表於 昨天 15:06 |只看該作者
rebeccalin 發表於 23-11-5 11:33
我老公話比亞迪碩門和西貢的showroom日日都好多人排隊睇車

可惜騰勢D9香港要年尾先出,依家一換一50萬車價都要俾稅,變相吸引力大減

伯爵府

發表於 昨天 15:15 |只看該作者
Lexus LM350h大家又點睇? 我見鄰居出左架個樣望落都唔差。

公爵府

牛年勳章

發表於 昨天 17:33 |只看該作者
baby668 發表於 24-6-8 15:06
可惜騰勢D9香港要年尾先出,依家一換一50萬車價都要俾稅,變相吸引力大減

如果差不多配置的其他牌子進口車,D9的性價都算高。宜家內地又出左款秦plus,每百公里有好先2.9L,入一箱油可以行二千KM,都好抵玩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊