想生BB

跳至

首頁
12345...41

尾頁

男爵府

因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以開呢個帖分享一下我既經驗。

本身我由細到大身體都唔好,成日病,小腹長期凍冰冰(即宮寒),冬天手凍腳凍,曾經分別被2個中醫話過我好難有BB。曾經試均晒針灸,拔罐,穴位按摩等方法 (除針灸外,其他幾樣都係自行操作),身體明顯好左,(針灸令整體身體好左,拔罐醫好困擾我多年既腸胃病,穴位按摩醫好暗瘡),但中醫仲係話我好難有BB。後來因為某啲原因,令我開始對艾灸有興趣,於是又踏上自行調理既大道!

簡單講下我自己艾灸調理既方法&經過:

方法:艾灸有分好多種,我自己揀左最方便既"溫灸帶",可以同一時間縛晒上身灸唔同既位置,加上唔使就咁拎住先點著左既艾條對住皮膚,唔會燒傷自己,又可以邊艾灸邊做自己野,甚至係邊艾灸邊瞓覺。JM們唔使擔心唔識用唔識攞穴位,因為艾灸盒可以灸到既範圍好大,基本上張溫灸帶縛上身後自然就會艾到相關既穴位了,好簡單

時間:我同老公(冇錯,係我老公都一齊艾灸調理)係每日都會艾一次,每次約30-35分鐘。艾灸最好係日間進行,不過要返工,只好放假的話會盡量係日頭艾,平日就夜晚沖完涼艾。

經過:我艾灸左大半年就正式bingo。最初期只艾"三陰交" (位置請看以下既穴位圖 ,男性調理一樣係艾同一位置),艾灸左2個星期左右,已感覺到小腹開始變暖,即有好大既鼓舞,開始"瘋狂"艾灸,基本上係參照單桂敏教的婦科穴位圖(除了腳底的"湧泉"同手腕的"內關")去灸 (如下圖: 取自單桂敏的"艾灸除百病")。艾灸左3~4個月後開始試下造人,可惜連續3個cycle都係代學懷孕,知道係身體未夠好,所以唔能夠正式bingo。因為一直都聽說女性身體唔好多數都係個腎唔夠好,於是第3個cycle失敗後我就除艾灸一直都灸開既穴位外,特別係瞓覺時灸住腳底的"湧泉"穴(腎經的主穴)來瞓覺。就係咁,第4個cycle我就正式bingo啦

我係跟單桂敏既教法,每日艾,就算m到都照艾(單既講法,m到艾係效果最好既),排卵後交左功課都繼續艾。雖然一般中醫都會話懷孕中唔可以艾灸,但事實我係一直keep住有艾灸 ,直至懷孕滿5個月。confirmed bingo後我停止艾灸腹部,其他位置繼續。到12w時,因為見紅(原因係胎盤低),開始睇中醫食藥調理,醫師叫我唔可以再艾,咁就停左幾日,可是仍然見紅,因為確信艾灸可以保胎(想知詳情的話請自行睇單桂敏個blog),所以問準左老公後就灸返"足三里",但時間老公只俾我每日艾灸5分鐘。好快,艾灸左一日,就冇再見紅啦,所以我又keep住艾灸"足三里"一直到5個月就完全停晒(因為有人話5個月打後繼續艾灸的話會有胎毒),但中藥就繼續食,因為呢個post係講艾灸,食中藥安胎方面就唔講詳情啦。現在BB已滿4個月,身體健康又精令(touch下wood先)

***各JM也可以google一下單桂敏既39 blog, 懷孕篇入邊有好多人分享佢地通過艾灸而成孕,得閒睇下參考下,信心都多啲

***艾灸的反应及注意事项 - http://blog.39.net/shanguimin/a_12623389.html ***

溫灸帶:

我用既係呢個系列既溫灸帶,價錢比較貴,但質量好好多。以下幾款係我自己必用既:

腰部溫灸帶,可以灸小腹同後腰。

呢款係艾灸"足三里"穴

呢款係艾灸"三陰交","湧泉"同"內關"

以下呢種係平價版溫灸帶,budget有限或想先試下睇下效果既JM可以考慮。平價版係艾灸時會比貴價版大煙大陣味,艾柱都會燒得快啲,仲有條帶會好快霉。

以下就係"艾灸盒",先把艾柱放入,點著,然後再放入溫灸帶中,就可以輕鬆艾灸了。艾灸左一排後,會發現艾盒入面會有啲啡色既污漬出現,呢啲係燃燒艾柱時出現既油,慢慢就會越積越厚越黑,慢慢會影響熱力。清洗方法:用滾水+洗潔精浸佢一陣,之後用刷刷。一定唔能夠洗到好似新既咁乾淨,同埋一次過洗一堆都幾煩麻,所以我自己多數就用一排,用到個盒勁污穢時我就掉晒佢,開個一個新既來用

艾柱: 調理最好買好一點,金艾絨艾柱。另外,有一種叫"14味婦科女寶",有藥材成份,同貴價版溫灸帶同一間店買。艾柱有平有貴,金艾絨艾柱同藥寶係最貴,效果都係最好。艾絨要純要陳(3年以上),沒有雜質,顏色為黃/金黃就為之好。通常冇咁靚既艾柱都會有白紙包住頭尾,買時留意一下。

***以上溫灸帶同艾柱全部都係淘寶買,只要係淘寶打"溫灸帶"就會搵得到(貴價版溫灸帶只得一間店有得賣,所以JM們唔使叫我PM店名/taobao link啦。

係度祝大家都好快好孕~

***最近有JM問開,我先留意到原來貴價版溫灸帶已有老翻!所以我係度講一講我既艾灸用品係邊間買:

溫灸帶 / 35:1艾柱/14味婦科女寶艾柱 - 扶陽養生館 (吾艾) <==呢間先係正版
35:1金艾絨艾柱 - 養生之家2010

la_source    發表於 17-11-22 12:01
pig_pig_pig    發表於 16-9-24 19:04
wewingDC    發表於 15-6-26 21:31
alphabetagamma  我買的是五年艾   發表於 14-8-19 19:50
8MEI  VERY GOOD  發表於 14-5-22 18:57
manlam66  Thank you for sharing!  發表於 14-3-6 19:49
Bobo_Fung  好好!多謝分享~我一到冬天又係手腳冰冷和成日頭痛,我都試下先^_^  發表於 14-2-23 16:22
twinniee  呢間係咪要買滿某個價錢先可以包郵架?  發表於 14-1-9 09:56
linglingcat1012  你寫得太好..多謝分享!  發表於 14-1-4 19:07

伯爵府

回覆:艾灸調理助孕分享

多謝分享,我都買左單桂敏自製既溫灸罐,好似你呢款好d同靚d, 我未收貨,希望唔太差啦

男爵府

ilovedancendanc 發表於 14-1-3 13:59
多謝分享,我都買左單桂敏自製既溫灸罐,好似你呢款好d同靚d, 我未收貨,希望唔太差啦

...
單桂敏的溫灸罐我冇買過,因為睇圖覺得一段(應該似我講巴"平價版")。不過我相信不影響使用。

大宅

你好有心分享呀!!!
想問下你知唔知如果輸卵管塞左,用艾灸ok嗎? 同埋你推介果款溫灸帶在哪買到?
thanks!!

男爵府

等bingo 可以艾嗎?

子爵府

引用:多謝分享,我都買左單桂敏自製既溫灸罐,好

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-03 發表

...
我同你一樣。都係單桂敏fans~ 我艾左半年~ 都改善左身體,現在我IUI 都係靠呢個暖宮,你寫得好詳細,忍不住讚~ 我都係艾灸fans , 艾柱成日要入倉~ 好快無晒

子爵府

引用:你好有心分享呀!!!+想問下你知唔知如果輸卵

原帖由 audrey_tse 於 14-01-03 發表
你好有心分享呀!!!
想問下你知唔知如果輸卵管塞左,用艾灸ok嗎? 同埋你推介果款溫灸帶在哪買到?
tha ...
你睇單桂敏既blog 是有助子宮任何問題,包括輸卵管塞,我以前有盆腔炎,婦科醫生都擔心我會塞,可能我見醫生前半年係成日艾~ 到驗輸卵管好彩話我無事~ 所以我覺得有幫助

大宅

真的嗎??謝謝,我會睇下!!

大宅

我去唔到你上面果條LINK!!!
另外想知那可買溫灸帶?

複式洋房

scgift 發表於 14-1-3 13:43
因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以開呢個帖分享一下我既經驗。

本身我由細到大身體都唔好,成日病 ...
有野想請教下你 :
我買了平價版温炙帶,但我見平價比起貴價多了一個穴位,那我是要一次過點著5個穴位,還是只做4個就可以了 ?

每日做完肚後係咪要做埋腳,還是一日做肚,一日做腳?

鐵盒通吼位置是要用膠著冚住嗎 ?

我個人感覺很快就燒完一支艾柱,好似維持唔到30分鐘,是我買的艾柱品質有問題嗎 ?

唔好意思,有咁多野要問,希望你唔好介意

thanks

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-03

原帖由 elainelam1228 於 14-01-03 發表
我同你一樣。都係單桂敏fans~ 我艾左半年~ 都改善左身體,現在我IUI 都係靠呢個暖宮,你寫得好詳細,忍不 ...
好快會用完1條艾柱嗎?我見每次做要1粒鐘,咁做緊中間時間咪要換?

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+14-01-03+

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-04 發表
好快會用完1條艾柱嗎?我見每次做要1粒鐘,咁做緊中間時間咪要換?
係架,有時我敷腰,有時會移落敷pat or 大脾,因為我大脾好凍

複式洋房

我都係艾左2-3個月左右,成功bingo! 大家努力!

大宅

回覆樓主:

del

男爵府

你好有心分享呀!!!
tha ...
你睇下單桂敏個blog,有好多成功例子!基本上艾灸好似咩都搞得掂

男爵府

你好有心分享呀!!!
tha ...
我啲艾灸用品全部都係淘返來~

別墅

scgift 發表於 14-1-3 13:43

本身我由細到大身體都唔好,成日病 ...

scgift 我記得你有一篇回應JM宮寒時介紹左艾灸呢樣野, 於是我就淘左一堆返黎同老公一齊艾, 試左一個cycle未得, 不過確實令我個肚暖左, 希望今個cycle成功啦。多謝你既介紹。

男爵府

引用:等bingo+可以艾嗎?

原帖由 winnie37 於 14-01-03 發表
等bingo 可以艾嗎?
可以。你睇返我既分享,我一直有艾灸,直到陀b陀到5個月先停。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-03

原帖由 elainelam1228 於 14-01-03 發表
我同你一樣。都係單桂敏fans~ 我艾左半年~ 都改善左身體,現在我IUI 都係靠呢個暖宮,你寫得好詳細,忍不 ...
Yeah~好開心遇到同道中人呀
我之前都係成日買好多,因為同老公一齊用,所以消耗得好快我連艾灸帶都買左n款,又買埋俾媽咪導佢艾灸

男爵府

引用:我去唔到你上面果條LINK!!!另外想知那可買

我去唔到你上面果條LINK!!!
另外想知那可買溫灸帶?
你指艾灸反應及注意事項嗰條link?我開到喎。或者你google下單桂敏個blog就會睇到。
艾灸用品全部淘返來。

首頁
12345...41

尾頁

跳至