想生BB

跳至

首頁
23456...41

尾頁

複式洋房

睇完都好想買黎試, 因為我都係宮寒, 手腳超冰的人, 但見到有JM話"不過好似食緊煙既味,做完要洗埋頭沖走陣煙味。"

我老公最憎煙味..... 唔敢買黎試了

伯爵府

引用:睇完都好想買黎試,+因為我都係宮寒,+手腳超

原帖由 lawsachan 於 14-01-10 發表
睇完都好想買黎試, 因為我都係宮寒, 手腳超冰的人, 但見到有JM話"不過好似食緊煙既味,做完要洗埋頭沖走陣 ...
係呀,做完d衫會好臭煙味,我係廳做艾灸,搞到個廳都有味,好似有一班人係度屋企狂煲。尋晚第2次做,我用毛巾包住個罐(第1次做時冇),咁就冇煙飄出黎,陣味都細好多,間屋冇咁臭煙味,好好多。同埋我帶左浴帽先艾,個頭就冇晒臭味

大宅

引用:因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以

原帖由 scgift 於 14-01-03 發表

因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以開呢個帖分享一下我 ...
嘩,好詳盡呀!多謝你的無私分享呀!
要即刻去淘返套,嚟調理下先得。
試後再分享

大宅

回覆:艾灸調理助孕分享

我淘左個艾炙棒,好似易handle過成個盒個d, 試左再報告

大宅

我艾到上左癮, 天氣凍凍地, 暖住個肚真係好舒服!
之前買得一個隨身灸試, 呢個罐我好滿意!! 仲有25:1既艾條cut出黎用,
full得一個位唔夠皮
我再買左個五罐搏上身同埋35:1艾柱
不過佢包個五個罐無我之前買個個咁易"拎"d洞位, 要燒之前拎定先, 否則太熱拎唔到
35:1艾柱既味比25:1既味好d, 無咁臭,
但係可能同時燒4個罐, 比起得一個罐勁好多, 所以第二朝都聞到自己頭髮有雪茄味
我係係廁所開抽氣扇艾架, 整完個廳都唔會有味

大宅

scgift 發表於 14-1-3 13:43
因為久唔時都見有JM問有關艾灸既問題,所以開呢個帖分享一下我既經驗。

本身我由細到大身體都唔好,成日病 ...

Very helpful and detail!! super thanks!! 想請問一次, 你說“因為一直都聽說女性身體唔好多數都係個腎唔夠好,於是第3個cycle失敗後我就除艾灸一直都灸開既穴位外,特別係瞓覺時灸住腳底的"湧泉"穴(腎經的主穴)來瞓覺。”

是不是指灸 "湧泉"穴 最重要啊?!!! 我也是手腳冰凍,應該是腎唔夠好。 〉。《

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-05+發表呢款

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-08 發表
今晚開始用單桂敏個款艾灸罐,好熱,我入袋,隔左2層衫,再加條毛巾同2層紙巾先覺得好d。味冇其他jm講咁嗅 ...
所以我先話覺得單桂敏條帶唔好用。貴版同其他平價版温灸帶會每跟一塊艾絨墊,如覺得熱時可以用來隔住身體同條帶(我用貴版,因為質料既關,好多時都唔需要加埋),仲有個罐可以較風門即係可以較熱度。

印象中我未試過灸到標眼水,味道方便都可以接受。個人經驗,因為平價版温灸帶質地簿,加上索口位冇咁緊密,所以灸時會特別大煙同快啲燒完一粒艾。

因為艾灸罐可灸到既範圍好大,所以唔使擔心灸唔中穴位。

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-05+發表呢款

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-08 發表
仲有呢款帶真係唔太好,綁上身唔夠貼,我只可以放係肚上做,唔可以4圍行

...
或者你試過艾炙一排覺得好的話,先買過條吧,唔講貴價版,就算一般平價版都可以cool實係身。

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子謝分享,+請問是這個賣家

原帖由 小張 於 14-01-10 發表
回覆 scgift 的帖子

謝分享, 請問是這個賣家較好嗎?
老翻,抄到好足
我幫襯開既係'扶陽養生館'

男爵府

引用:睇完都好想買黎試,+因為我都係宮寒,+手腳超

原帖由 lawsachan 於 14-01-10 發表
睇完都好想買黎試, 因為我都係宮寒, 手腳超冰的人, 但見到有JM話"不過好似食緊煙既味,做完要洗埋頭沖走陣 ...
個人覺得同煙味好唔同(個人勁憎煙味!)

男爵府

引用:我淘左個艾炙棒,好似易handle過成個盒個d,

原帖由 Lupdoy 於 14-01-10 發表
我淘左個艾炙棒,好似易handle過成個盒個d, 試左再報告
艾灸棒要不斷拎住碌碌下,同埋成日要'等灰'同調較艾柱既位置,就重點穴位調理來講,冇温灸帶咁好。

男爵府

引用:我艾到上左癮,+天氣凍凍地,+暖住個肚真係好

原帖由 keepsecret 於 14-01-10 發表
我艾到上左癮, 天氣凍凍地, 暖住個肚真係好舒服!
之前買得一個隨身灸試, 呢個罐我好滿意!! 仲有25:1既艾條c ...
35:1比25:1純,所以味道會好聞啲。

男爵府

引用:Quote:scgift+發表於+14-1-3+13:43+因為久

原帖由 QQ28 於 14-01-10 發表
Very helpful and detail!! super thanks!! 想請問一次, 你說“因為一直都聽說女性身體唔好多數都係個腎 ...
唔係。個人覺得穴位圖中註明既穴位都好重要。加上調理身體應該多方面配合,詳情可睇單桂敏blog。

QQ28  thank you very much ah! I will study and find find!   發表於 14-1-10 19:26

男爵府

分享一下,我最近淘左個超大版艾灸帶返來,叫'太極神灸'(個名好似好巴閉),打算重點艾個肚。不過因為湊女實太忙,暫時仲未用過。等我用完再返來講下用後感

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-08

原帖由 scgift 於 14-01-10 發表
所以我先話覺得單桂敏條帶唔好用。貴版同其他平價版温灸帶會每跟一塊艾絨墊,如覺得熱時可以用來隔住身體同 ...
我而家用布包住個罐先放入袋就冇煙,但d罐同袋同衫就好大陣煙味,我未買個盒入起d工具,就咁放係度,搞到個廳大煙味。你個種艾柱會唔會有煙味,我老公話人地以為我地係煙產,日日係屋企煲煙

大宅

我想請教一下,點解我月经少,艾灸后更少?还要继续艾吗?

伯爵府

順便分享下(我唔係賣廣告,真心見到好似係有效先講)

我其實唔太信艾灸有效,只係試下既心態。我老公佢7勞8傷,手臂,膊頭,腰,尾龍骨都勞損,佢之前做推拿,比人整到好似打完1身咁,佢怕左唔肯去做。最近手臂痛又累,去左針灸,好左d。我買左艾灸野,比佢試下艾灸手臂,佢第1日冇咩特別,今晚第2次做,佢做完大叫,係之前做針灸既穴位出晒水泡。我記得係網睇過,話呢d係好既反應,因為係毒素自己會搵地方排出黎,排清毒就會好。

我開始覺得艾灸可能真係有佢既價值同功效係度,我平時m係會遲5-7日,今個cycle準時到。就好似我m到,我都每晚照艾灸,第1日m量係平時既2倍(我之前黎得比較小),我諗緊係咪做左艾灸,血氣循環好左,第1日已經血流成河咁。不過我覺得m到都係唔好做艾灸,因為太多量流出,唔知會唔會唔係咁好。

伯爵府

引用:回覆+scgift+的帖子我想請教一下,點解我月

原帖由 nekotmh 於 14-01-11 發表

我做左艾灸,m反而多左好多。第1日已經好跨張,平時day1用2-3塊m巾,前晚第1次艾灸,m好準時到(之前一定遲),今日day1要用4-5塊。

男爵府

引用:順便分享下(我唔係賣廣告,真心見到好似係

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-11 發表
順便分享下(我唔係賣廣告,真心見到好似係有效先講)

我其實唔太信艾灸有效,只係試下既心態。我老公佢7 ...
嘩,你老公咁快就出灸瘡,佢本身都真係幾傷下喎不過真係出左來係好事來架,難得佢肯灸

M到如流量多既日子就最好先停一日半日,因為艾灸係行血既。我一般m到第2日會最多,通常都會停一日,之後繼續,特別係尾幾日艾,會流得清啲。

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子我想請教一下,點解我月

原帖由 nekotmh 於 14-01-11 發表

每個人既反應都唔同。某啲症狀可能會係初期加強左,但堅持落去絕對係會有改善既!

艾灸反應及注意事項: http://blog.39.net/shanguimin/a_12623389.html

有時間睇下單桂敏blog既懷孕篇,好多各式各樣婦科病通過艾灸改善而懷孕既分享

首頁
23456...41

尾頁

跳至