想生BB

跳至

首頁
12345...41

尾頁

大宅

終於等到有艾灸詳講既postNICE SHARING呀! thank you!!
我淘之前搵過好多資料, 都無咁詳細
我尋日收到架餐即晚就試, 仲有咁岩老公呢2晚唔係度食飯岩哂
因為我都預左會好大陣味同有煙, 佢唔係度我就可以攤係sofa灸
佢係度既我諗我會去廚房或者廁所整....
第一次試感覺好舒服呀~ 不過真係大味左d
未燒前聞係ok, 但係燒緊個陣係好勁食煙咁既味
初初點著個陣都大煙, 但係過一陣就無咁勁, 可以接受
係陣味真係好勁...第二朝都聞到件衫有味
今晚我會著一套艾灸專著既衫, 灸完換左先訓

大宅

另外想請教樓主, 你買既艾條係大約幾錢?
係淘寶一seach真係超多款, 都唔知邊隻好...
我好想買隻有人用過覺得ok既
我睇過資料話靚同多年數既艾條燒個陣係無咁大煙同無咁大味
新艾就會大味d
你個隻個味道會唔會無咁勁?外面個層白色紙要meet走左先燒, 定係同d艾一齊燒?
每一個穴位你會艾幾耐? 每日總共艾幾耐?
thank you so much!!

男爵府

引用:Quote:scgift+發表於+14-1-3+13:43+因為久

原帖由 Pekoccc 於 14-01-03 發表
有野想請教下你 :
我買了平價版温炙帶,但我見平價比起貴價多了一個穴位,那我是要一次過點著5個穴位,還是 ...
其實個人覺得平價版仲好,cover晒腹部既婦科穴位(你睇返頭帖幅穴位圖)。我都曾經用過平價版,只係覺得質量冇咁好姐。就算用貴版,我都會另外加多個獨立灸盒係係帶既上方灸多個位。所以你照用晒5個就可以了。

我自己係一次過將所有温灸帶縛晒上身一次過灸。不過你地初初用既話,就最好慢慢來,每日/次先艾一個部位,等身體習慣左先慢慢加多啲穴位同時灸。

艾灸盒上既孔係風門,要打開俾啲空氣流入去既。如風門開得大(多),就會熱啲;開得細(少)就會冇咁熱。依自己所能接受既熱度去調較風門。

艾柱可燃點既時間長短,會因應風門大小而不同。風門開得大啲,艾柱就燒得快啲;風門開得細啲,艾柱就燒得慢啲。另外,唔同艾柱都有唔同,有啲艾柱好鬆唔實既,就會燒得快啲;有啲艾柱好實(即艾絨多)就會燒得耐啲。最後就係平價版温灸帶係比較疏風,艾柱係會燒得快過貴價版。

我自己來講: 用貴價版温灸帶,艾灸盒塑膠部份風門全開,金屬部份風門開2格,一粒艾柱可以用到約70分鐘,一般我同老公一齊灸我話就一人灸35分鐘,如自己一個人灸的話就每個艾灸盒入半粒艾柱,就可以灸到30-35分鐘。

男爵府

引用:不好意思,想問會否令屋企好大味,驚屋企人

原帖由 lovelybabybaby8 於 14-01-04 發表
不好意思,想問會否令屋企好大味,驚屋企人介意,如果真係咁,我可能去公園做!

...
係會有味,用平價版會比貴價版温灸帶大陣味。個人同老公來講覺得ok可接受。但我都有朋友試過話好臭頂唔順。

留意艾灸時要避免吹風,所以唔建議係公園灸。你或者試下係廚房/廁所關門開住抽氣扇來艾吧。

男爵府

引用:Quote:scgift+發表於+14-1-3+13:43+因為久

原帖由 LingsLings 於 14-01-04 發表
scgift 我記得你有一篇回應JM宮寒時介紹左艾灸呢樣野, 於是我就淘左一堆返黎同老公一齊艾, 試左一個cycl ...
唔使客氣!相信你都會好快成功bingo架

大宅

回覆:scgift 的帖子

謝謝你!

大宅

好詳盡解釋~~謝謝!!!

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+14-01-03+

原帖由 scgift 於 14-01-04 發表
Yeah~好開心遇到同道中人呀
我之前都係成日買好多,因為同老公一齊用,所以消耗得好快我 ...
Me too~ 我買左超多,連朋友我都有導,哈哈哈哈,我老公病先會用, 佢覺得臭,但我好愛此味,有時訓覺都照艾

男爵府

引用:Quote:原帖由+winnie37+於+14-01-03+發表等

原帖由 scgift 於 14-01-04 發表
可以。你睇返我既分享,我一直有艾灸,直到陀b陀到5個月先停。
thanks! !

大宅

唔好意思,上淘睇左d 溫灸帶(我未試過艾灸),唔係好明個灸盒點用? 點樣同條溫灸帶一起用呀??
我上過單桂敏那看過,好好既推介呀! 但因好似她無講過溫灸帶..所以麻煩你可以講解下嗎? 唔該晒!

男爵府

keepsecret 發表於 14-1-4 10:08
另外想請教樓主, 你買既艾條係大約幾錢?
係淘寶一seach真係超多款, 都唔知邊隻好...
我好想買隻有人用過覺 ...
我用以下呢幾種(除藥艾外,我只用35:1或45:1既艾柱)。外面層紙唔使搣走,一搣左就會散晒架啦。我每日艾一次,每次30-35分鐘,一次過縛晒咁多條温灸帶上身灸晒咁多個位。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-04+發表Yeah

原帖由 elainelam1228 於 14-01-04 發表
Me too~ 我買左超多,連朋友我都有導,哈哈哈哈,我老公病先會用, 佢覺得臭,但我好愛此味,有時訓覺都照 ...
係呀,瞓住覺艾好舒服架,特別係湧泉穴

男爵府

引用:唔好意思,上淘睇左d+溫灸帶(我未試過艾灸)

原帖由 audrey_tse 於 14-01-04 發表
唔好意思,上淘睇左d 溫灸帶(我未試過艾灸),唔係好明個灸盒點用? 點樣同條溫灸帶一起用呀??
我上過單桂敏 ...
請睇我個頭帖,有圖。先將艾柱放入艾灸盒->點著艾柱->蓋上灸盒的蓋->放入温灸帶->縛上身。

伯爵府

引用:唔好意思,上淘睇左d+溫灸帶(我未試過艾灸)

我上過單桂敏 ...
單桂敏淘寶店有艾灸帶賣,佢出左1套艾灸帶連4個罐,2個獨立艾罐,同5包金艾柱,2百零蚊,雖然我覺得比其他舖賣得貴,不過我都係買左,因為我都係第1次買同用,買d有口碑同保證既先

大宅

ilovedancendanc 發表於 14-1-4 15:39
單桂敏淘寶店有艾灸帶賣,佢出左1套艾灸帶連4個罐,2個獨立艾罐,同5包金艾柱,2百零蚊,雖然我覺得比其他 ...
可否pm個link比我嗎? 你依家用緊幾耐? 會否好大煙? 你其實係check過有咩野問題所以用呀?

大宅

scgift 發表於 14-1-4 14:59
請睇我個頭帖,有圖。先將艾柱放入艾灸盒->點著艾柱->蓋上灸盒的蓋->放入温灸帶->縛上身。

...
哦..我現在明明地喇!! 謝謝解答!

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-4+15:3

可否pm個link比我嗎? 你依家用緊幾耐? 會否好大煙? 你其實係check過有咩野問題所以用呀? ...
我未用過,係睇完單桂敏blog想試下咪買

http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=18242635026

我買呢套

大宅

ilovedancendanc 發表於 14-1-4 19:03
我未用過,係睇完單桂敏blog想試下咪買

http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=18242635026
佢呢套係咪可以直接"cool"係腰就對好穴位? 好似樓主推介果款甘呢?

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-4+19:0

佢呢套係咪可以直接"cool"係腰就對好穴位? 好似樓主推介果款甘呢?
睇佢介紹,佢講大個塊係用係肚/腰/背,獨立既用係手腳,可以一塊綁係肚艾,同時用獨立個個艾足3里位/3陰交等等位置

複式洋房

回覆 scgift 的帖子

Hi scgift, 好多謝你咁詳細解釋, thanks !!

首頁
12345...41

尾頁

跳至