跳至

首頁

尾頁

別墅

我上星期五 24週4日見醫生, 佢話bb重700g左右, 即係1.5磅左右, 有冇媽咪知道幾多週應該有幾多磅架?

大宅

katiemami,

http://www.babycenter.com/general/fetaldevelopment/pregnancy/1290794.html

原文章由 KatieMami 於 07-7-3 15:57 發表
我上星期五 24週4日見醫生, 佢話bb重700g左右, 即係1.5磅左右, 有冇媽咪知道幾多週應該有幾多磅架?

別墅

sorachan, 唔該晒!!
原文章由 sorachan 於 07-7-3 16:16 發表
katiemami,

http://www.babycenter.com/general/fetaldevelopment/pregnancy/1290794.html

大宅

hi katiemami, 我睇個本孕婦書寫25 周, bb約重 700g, 咁你個bb 都應該差唔多, 如果太輕或太重, 醫生都應該會話你知。
我今個禮拜尾都產檢 (24周), 唔知阿b 有幾重呢? :)

大宅

講開bb size, 我23weeks去度 我呀b大比仔細左2weeks呀 頭仔同肚仔磅數就ok 唉真係worry, 等多10天就會再去check 希望追番d 日數啦

原文章由 emmazlo 於 07-7-3 16:28 發表
hi katiemami, 我睇個本孕婦書寫25 周, bb約重 700g, 咁你個bb 都應該差唔多, 如果太輕或太重, 醫生都應該會話你知。
我今個禮拜尾都產檢 (24周), 唔知阿b 有幾重呢? :)

別墅

emmazlo, sorachan,

我上個月去做產檢就係話我阿b頭仔size ok, 但個身只係緊緊合格, 醫生叫我要食多d野或者飲孕婦奶, 不過我頂唔順好蘇味無飲, 但就狂食野, 乜野都食, 結果依家追返晒, 安落晒!!

總之記住放鬆心情開開心心自然會好胃口, 對bb真係好好, 不過我都因此而肥左唔少嘻嘻!

大宅

你唔好咁擔心, 食多d有營養既野, 蛋白質, 鐵質&鈣質, 唔好食高脂肪既野, 或太多澱粉質, 因為只會肥媽不肥b呀!希望你bb快高長大呀!:loveliness:

原文章由 sorachan 於 07-7-3 16:37 發表
講開bb size, 我23weeks去度 我呀b大比仔細左2weeks呀 頭仔同肚仔磅數就ok 唉真係worry, 等多10天就會再去check 希望追番d 日數啦

大宅

hi katiemami,
真好呀!你bb回復正常體重, 要keep 住呀!
但係你都要小心自己身體, 唔好暴食呀! 最緊要食得健康啦! :loveliness:

別墅

thx emmazlo!

sorachan 你都唔使擔心啊, 教你地一個方法丫, 我一個月前一至五返工早餐都食兩隻蛋打底(烚蛋/煎蛋), 走一隻黃, (不過我比人話過我傻左點食咁多蛋) 然後照平常早餐咁食, 另外每星期最少4個蘋果, 同埋每日都keep 住食唔同生果, 我覺得最主要係因為食蛋令我bb大返晒架, 其他生果都係幫助keep住健康, 同埋食多d肉同菜囉, 試下丫!

不過千祈唔好食西柚喎, 我之前可能係見呢排d橙同西柚價錢差唔多, 覺得好似食西柚抵d啦所以成日食西柚, 點知bb搞到唔生肉... 唔知關唔關事, 不過當我o係公司拎個西柚出黎食就比個同事話我唔應該食呢d野....

別墅

25周都係大約一磅半呀

大宅

thx 呀 emmazlo katiemami, 我係1month 前有開始食烚蛋+一杯蛻脂奶 我無再食早餐喇 ~~唔g係唔係咁而呀b無吸收呢 (g前飲呀媽奶 一month 內肥左10磅) 我e+就keep住一week 2days 花膠, 1week 2days 燕窩 ; 希望長呀b啦 我米就係肥媽唔肥b law 真激氣

原文章由 KatieMami 於 07-7-3 17:20 發表
thx emmazlo!

sorachan 你都唔使擔心啊, 教你地一個方法丫, 我一個月前一至五返工早餐都食兩隻蛋打底(烚蛋/煎蛋), 走一隻黃, (不過我比人話過我傻左點食咁多蛋) 然後照平常早餐咁食, 另外每星期最少4個蘋果, ...

男爵府

sorachan,

我都係呀!上星期(25weeks), 醫生話阿b細o左2個幾星期,要我密少少返去睇醫生。不過我暫時唔係好worry,遲d可能追得返呢。
你都唔好咁擔心,對你同阿b都冇益o架。

原文章由 sorachan 於 07-7-3 16:37 發表

大宅

我尋日 26 weeks 5 days 番去檢查, bb 約有 1156 grams 重 (即 2.5 lbs 多), 約 28 weeks 1 day 大.
而頭仔就 28 weeks 大, 肚仔就 27 weeks 3 days 大.
我都擔心 bb 太大 !!

洋房

上星期六去產檢,BB23周大重1磅4安士,而我自己由未懷孕到現在都係重咗3磅多啲,即係我食嘅野去哂BB度。都好,如果可以keep到咁嘅情況,我生完就唔駛收身收得咁辛苦!

大宅

你就好啦 !! 我重左成11 kgs 呀, 之後實有排收身呀!! :-(

原文章由 蝦米媽咪 於 07-7-4 16:06 發表
上星期六去產檢,BB23周大重1磅4安士,而我自己由未懷孕到現在都係重咗3磅多啲,即係我食嘅野去哂BB度。都好,如果可以keep到咁嘅情況,我生完就唔駛收身收得咁辛苦!http://discuz.ba ...

男爵府

我尋日 (4.7.07, 24w4d) BB 重 2 磅左右.

複式洋房

請問,你o地點知bb重量架?係e生主動講,抑或自己睇份o/s資料既呢??

洋房

原文章由 fifi_chan 於 07-7-5 12:53 發表
請問,你o地點知bb重量架?係e生主動講,抑或自己睇份o/s資料既呢??

我個醫生同我做o/s時會主動講BB有幾重啦生長速度正唔正常啦咁!o/s完除咗有BB幅相另外仲有一份BB身體各部份生長size嘅詳細資料比番我。

大宅

我今日去檢查, 亞b現在有1kg, size就細左1week, 其實大家唔駛太擔心, 因為我個fd之前個bsize一直細了2 weeks, 到了後期就勁升, 最後亞b出世有8磅, 大家均衡飲食便可:-P

大宅

我早兩日產檢, bb約24周, 有715g (約1磅半), 都正常25周既體重呀! bb頭仔都算大, 可能似我老公係大頭仔呀!
不過我希望生bb時唔會咁辛苦, 因為怕頭仔大, 好難生, 但盡量我都希望順產, 不用開刀呀!

首頁

尾頁

跳至