嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...99

尾頁

大宅

原文章由 jadepearl 於 07-7-18 12:33 發表
Dr Yonex,
請指教 :
1) 亞B兩個月時, 兒科e生話不需吃輛狀病毒疫苗, 現在6個月了, 如打算給他食可以嗎 ?
Ans.: No, not for 6 months/older.
2) 1歲后打多少次肺炎鏈球菌針 ?
Ans.: Twice.
3) 有熱痱應怎處理 ? 一定要查藥膏嗎 ?
Ans.: Not a must, but U can. Keep dry and less humid.
4) 喉嚨痛e生是否一定開抗生素 (Adult / Child) ?
Ans.: Not always, but sometimes, if the doctor thinks that it's a bacterial infection.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

侯爵府

2024年龍年勳章

MANY MANY THANKS

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-18 16:50 發表
原文章由 jadepearl 於 07-7-18 12:33 發表
Dr Yonex,
請指教 :
1) 亞B兩個月時, 兒科e生話不需吃輛狀病毒疫苗, 現在6個月了, 如打算給他食可以嗎 ...

複式洋房

Hepatitis A vaccine

Is the Hepatitis A vaccine necessary? Are there any reported side effects or adverse reactions from administering this vaccine?

My son who had just turned 2 had his first shot of hep A vaccine at his peds. He has become very unsettled (but no fever) and difficult after the injection. As it has been almost 5 days since he had the injection and he has never been like this before, I am becoming very worried. Hope you can respond to my questions.

many thanks.

大宅

Normally we do not see any problem with Hep.A vaccine and it's recommended also in the scheme of US 2007. May I learn more of what U said " unsettled"?
原文章由 JigJig 於 07-7-19 12:55 發表
Is the Hepatitis A vaccine necessary? Are there any reported side effects or adverse reactions from administering this vaccine?

My son who had just turned 2 had his first shot of hep A vaccin ...

[ 本文章最後由 Dr.Yonex 於 07-7-19 17:50 編輯 ]

複式洋房

Hep A vaccine

By "unsettled" I mean he has become very clingy and wants to be held most of the time and he seems quite unstable emotionally (e.g. whenever anyone said bye he would cry and want to cling onto my maid all the time). He has also been waking up quite early and although he slept through the nite, he still looks tired. Bascially, very different from what he is like normally. Its like he is very 扭計, sensitive and something is bothering him. 個人好似好疲倦,成日要抱或 lean against people and not in the mood to play. The sumptoms are like as if he is about to come down with flu.

ep[

We have been monitoring his body temperature but no signs of fever and eating is also OK (appetite is the same as usual).

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-19 16:21 發表
Normally we do see any problem with Hep.A vaccine and it's recommended also in the scheme of US 2007. May I learn more of what U said " unsettled"?

大宅

I see. In fact any illness/discomfort can lead to this consolable and moody kid. However, would it be related to something emotional, like a loss/a change?

原文章由 JigJig 於 07-7-19 17:33 發表
By "unsettled" I mean he has become very clingy and wants to be held most of the time and he seems quite unstable emotionally (e.g. whenever anyone said bye he would cry and want to cling onto my ...

侯爵府

2024年龍年勳章

Dr Yonex,

現有以下問題, 麻煩你解答 :

如出牙仔發燒是否要食退燒藥水 ?

要幾多度先要食 or 輕微就不要 ?

如退了又燒, 又要再食 ?

有些媽媽話BB出牙會肚呵, 那是不用睇e生嗎 ?

Thank You :loveliness:

大宅

原文章由 jadepearl 於 07-7-23 12:06 發表
Dr Yonex,

Ans.: Yes, U can.
要幾多度先要食 or 輕微就不要 ?
Ans.: ~38.5 啦~
如退了又燒, 又要再食 ?
Ans.: Agree.
有些媽媽話BB出牙會肚呵, 那是不用睇e生嗎 ?
Ans.: If mild, no need to see Dr. . Clean the hands/ toys and pacifiyer more frequently.
Thank You :lo ...

大宅

Dr. Yonex

BB女差不多3個月大(差10天),半個月大開始嘔奶,每天大約嘔1-2次(不是每餐)。多數係飲完奶後1-2小時就嘔,嘔出來的多數不是水狀的奶,是1大"pat"白色好似痰的東西及聽到bb呼吸聲係從喉嚨發出的"her"her"聲,問過健康院話佢d 係痰,吾係胃液,比多d水佢飲。又問過醫生又話吾係痰,bb甘細邊得黎甘多痰,因為bb氣管細,所以有小小野就會有聲,吾需要比d化痰o既野佢食。佢因為胃仔細及淺未發展得成熟,係消化吾倒o既奶+埋d胃液,所以1"pat""pat",只要佢吾係餐餐噴奶就冇問題。我聽完後,都吾知邊個講得o岩。Dr. Yonex 你可否解答我的疑問嗎?
   bb出細時係3.6kg,現在約6kg,1日6餐(已解夜奶),每餐4-5oz(不定,有時夠擔死1日有2餐只飲1安 ),飲1小時,每2-3oz便會掃1次風。
   我已經乜都做齊,避免佢成日嘔奶,都吾知仲可以做d乜,再加埋早2日bb嘔奶死亡的新聞。真係擔心死我 。請問Dr. Yonex 我有冇需要去幫bb檢查個胃,睇o下有冇問題?如需要去邊到檢查?$? 

大宅

原文章由 gundambobo 於 07-7-23 12:25 發表

BB女差不多3個月大(差10天),半個月大開始嘔奶,每天大約嘔1-2次(不是每餐)。多數係飲完奶後1-2小時就嘔,嘔出來的多數不是水狀的奶,是1大"pat"白色好似痰的東西及聽到bb呼吸聲係從喉嚨發出的"her"her"聲,問過健康院話佢d係痰,吾係胃液,比多d水佢飲。又問過醫生又話吾係痰,bb甘細邊得黎甘多痰,因為bb氣管細,所以有小小野就會有聲,吾需要比d化痰o既野佢食。佢因為胃仔細及淺未發展得成熟,係消化吾倒o既奶+埋d胃液,所以1"pat""pat",只要佢吾係餐餐噴奶就冇問題。我聽完後,都吾知邊個講得o岩。
Ans.: 醫生合理啲!

bb出細時係3.6kg,現在約6kg,1日6餐(已解夜奶),每餐4-5oz(不定,有時夠擔死1日有2餐只飲1安 ),飲1小時,每2-3oz便會掃1次風。
   我已經乜都做齊,避免佢成日嘔奶,都吾知仲可以做d乜,再加埋早2日bb嘔奶死亡的新聞。真係擔心死我
Ans.: I see. 她都重得幾好, 順其自然啦, 不用迫她食奶. 我suggest 你餐後辰都要棟起她抱, eg. 伏在你的膊上, 等胃氣可以上升於奶/胃液之上, 容易溢出.
請問Dr. Yonex 我有冇需要去幫bb檢查個胃,睇o下有冇問題?如需要去邊到檢查?$?
Ans.: 暫時不要..對bb亦太創傷性.

禁止訪問

畀面勳章

b女食奶問題

侯爵府

2024年龍年勳章

非常多謝你

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-23 12:21 發表
原文章由 jadepearl 於 07-7-23 12:06 發表
Dr Yonex,

Ans.: Yes, U can.
要幾多 ...

大宅

非常謝謝你的寶貴意見 睇完我個心都定d

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-23 12:40 發表
原文章由 gundambobo 於 07-7-23 12:25 發表

BB女差不多3個月大(差10天),半個月大開始嘔奶,每天大約嘔1-2次(不是每餐)。多數係飲完奶後1-2小 ...

複式洋房

水豆針一問

DR YONEX

你好!我想問一問有關水豆針,我個B將會係9月份開班就N1班,我有同佢打未同佢打水豆針,我D同事同我講水豆好嚴重,話阿B如果傳染到會發燒同埋阿B會好辛苦,叫我同阿B打水豆針!
但係我唔想佢打咁多針,想佢自己有抗體,以你專業意見,應唔應該打?唔打,可以嗎?
同埋想問如果真係染到,需唔需要睇醫生CONFIRM下?

大宅

聽落好正常, 順其自然可以了~
原文章由 JJcutebaby 於 07-7-23 13:01 發表
Dr. Yonex,

我個b女7個半月大, 一路以來都不算食得多(從2個月開始食5安奶到6個月,每日五餐)不過都重得幾好, 都維持係50%生長線上. 不過到6個月開始就不太喜歡食奶, 每次都係要再半睡半醒下再可順利完成一支 ...

大宅

水痘針應該打, 得到免疫都要他自己身體的正常反應. 水痘針有30年歷,好成熟了.

原文章由 KwanWingMum 於 07-7-23 14:00 發表
DR YONEX

你好!我想問一問有關水豆針,我個B將會係9月份開班就N1班,我有同佢打未同佢打水豆針,我D同事同我講水豆好嚴重,話阿B如果傳染到會發燒同埋阿B會好辛苦,叫我同阿B打水豆針!
但係我唔想佢打咁多 ...

複式洋房

Dr Yonex,

我想問我bb20日大, 之前每日都有幾次大便, 但最近每日只有1或2次大便, 每次飲奶的時候都好像很辛苦但又屙唔出咁, 之前係飲和光堂奶粉, 之後見他很辛苦改飲森永, 現在每日都有比水亞b飲, 但都好似無改善, 仲想問亞b有時中午時間很多時飲完奶後1個鐘又想飲, 我都有比亞b飲, 會不會比得大多亞b飲呢, 因為唔比亞b飲, 他會喊得很利害

複式洋房

Dr.Yonex

我BB出生已一個月,她是女來的,
是第2個BB,第一個BB仔皮膚白白,
而我的膚色也很白,但我B女皮膚
色很黑,而且身上出現了很多
藍色色素,包括雙手,背部及腳踝
等等,之前問過醫生,他說到了3,4歲,
會消失,是很多中國人也有的,但
我仍很擔心,請問是否於3,4歲
就可消失呢?為可會在我BB女處
出現呢?

複式洋房

RE: 水痘針

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-23 19:29 發表
水痘針應該打, 得到免疫都要他自己身體的正常反應. 水痘針有30年歷,好成熟了.

Dr Yonex,

咁打完水痘針之後需要幾耐先之有抗身?
阿B如果9月3號就返學,咁最遲要幾時才呀?
同埋打完之後會唔會有反應?

Thanks & regards
KwanWingMum

大宅

食奶順其自然啦~, On demand la~
但你可以比只淡D milk, e.g.Enfamil-A+
And, use Microlax oil pump twice a day for 1 day and then once a day for 2 days.
原文章由 mingming46 於 07-7-23 21:27 發表
Dr Yonex,

我想問我bb20日大, 之前每日都有幾次大便, 但最近每日只有1或2次大便, 每次飲奶的時候都好像很辛苦但又屙唔出咁, 之前係飲和光堂奶粉, 之後見他很辛苦改飲森永, 現在每日都有比水亞b飲, 但都好似無 ...

首頁
12345...99

尾頁

跳至