烹飪搵食

跳至

首頁
12345...48

尾頁

侯爵府

大廚勳章

回覆 tp168 的帖子

蒸左腸粉 8分鐘。一次蒸2,3盤都得,面層要加蓋,呢底有水滴,不過照食唔好浪費。
粘米粉100G
馬蹄粉25G
栗粉25G
薯粉25G
生油15G
鹽3G
清水600ML

撈混,放粉漿在塗左油的盤上,加送,蔥呀,肉呀,蝦呀。咩都好啦(盤不要塗太多油,寧願蒸好,用膠刮整起也好過太肥膩)

資料參考自:Rice bowl Tales @ Homemade rice flour rolls

Cheuk2012    發表於 18-1-31 21:19
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

回覆 ash_yehyeh 的帖子

跟JM學整燉肉汁 100度 45分鐘。 用大碟CUP住,或者用微波爐保鮮紙,錫紙包住個面先好蒸。(蒸前相)

Cheuk2012    發表於 18-1-31 21:19
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

chestnutpaste 發表於 14-3-25 12:28
蒸+焗款model how much?

HBC36D754B 係蒸+焗 $28,300(面價):有70個自動煮食MODE,1.3L 水箱
HBC26D553 純蒸 $22,300 (面價)有40個自動煮食MODE ,1.3L 水箱

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

水晶宮

回覆:BOSCH蒸爐@用後感

今日雪櫃到咗,呢幾日應該可以開始試機!我估我一係蒸水蛋,一係蒸魚

水晶宮

引用:Quote:chestnutpaste+發表於+14-3-25+12:28

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-25 發表
HBC36D754B 係蒸+焗 $28,300(面價):有70個自動煮食MODE,1.3L 水箱
HBC26D553 純蒸 $22,300 (面價 ...
我覺得真心貴

幸福羊寶寶  我都覺  發表於 14-3-25 14:13

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ash_yehyeh+於+14-03-20+發表

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-20 發表
我日日都蒸、而家習慣左啦。蒸魚好好。我早上刷牙前,放2蛋mode20.出爐浸水去殼,好溏心. 第日招呼朋友可整 ...
煙熏蛋點整呀,可以教下我嗎?

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 14-3-25 13:16
今日雪櫃到咗,呢幾日應該可以開始試機!我估我一係蒸水蛋,一係蒸魚

...
期待
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 14-3-25 13:18
煙熏蛋點整呀,可以教下我嗎?

比你參考 :
http://www.towngascooking.com/Chi/recipe/index.asp?recipe_uid=675&page_type=popup&category_select_uid=103&category_uid=233

我用MODE20 早2分鐘拎出黎。即浸冰水除殼。圖無提早, 就咁MODE20
鑊鋪錫紙,加2湯匙糖+1湯匙茶葉,放架薰3-4分鐘,細細火。我無用鴨蛋,用左凍雞蛋。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

水晶宮

引用:Quote:ash_yehyeh+發表於+14-3-25+13:18+煙

比你參考 :
http://www.towngascooking.com/Chi/recipe/index.asp?recipe_uid=675&page_type=popup&categ ...
Thx! 我會試下

複式洋房

M 貴過 B $3000 , 唔計保養費, M的溢價是否真的可填補B的缺點,B的缺點是否$3000 可彌補呢?
徬徨...,決擇...., 有選擇困難症啊!

伯爵府

引用:M+貴過+B+$3000+,+唔計保養費,+M的溢價是否

原帖由 C988 於 14-03-25 發表
M 貴過 B $3000 , 唔計保養費, M的溢價是否真的可填補B的缺點,B的缺點是否$3000 可彌補呢?
徬徨...,決擇... ...
我都係,掙扎咗幾個月都未決定到買邊部?

大宅

引用:Quote:chestnutpaste+發表於+14-3-25+12:28

HBC26D553 純蒸 $22,300 (面價 ...
Thanks
真係有錢人玩意

幸福羊寶寶  同意,進階款式簡直係天價  發表於 14-3-25 22:45

侯爵府

大廚勳章

C988 發表於 14-3-25 19:47
徬徨...,決擇... ...

嘻嘻,咁諗法你就快皮膚出X紋啦。

見你上文係從錢角度分析,咁假如 ,M 同 B 係同價錢,你鍾意M定B?點解我咁問,因為我覺得你拎得成萬黎買機,3K果個差真係唔算係咩數麻。你用M可能會開心D。你去睇下實物啦。。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

shala 發表於 14-3-25 21:56
我都係,掙扎咗幾個月都未決定到買邊部?

我之後有諗過,如果,配過單頭電磁爐,買過28 CM 以上既 LC / STUAB (D錢仲可以買好多個)專去蒸野,呢個 IDEA 仲慳錢。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:shala+發表於+14-3-25+21:56+我都係

我之後有諗過,如果,配過單頭電磁爐,買過28 CM 以上既 LC / STUAB (D錢仲可以買好多個)專去蒸野,呢 ...
其實我都諗左幾個月買M定B,終於等到有用家分享Bosch,好想知道用時是怎樣的。

請問蒸的時候有沒有蒸氣從機門邊浸出來?
蒸好後食物上多不多倒汗水?
一層一碟的話,同一時間最多可蒸幾多碟餸?

謝謝你的分享啊!

男爵府

不如去睇DEMO, 瞭解多啲, 問多啲. 先知乜嘢啱自己. M記網上有講解部機設計.

侯爵府

大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 14-3-25 13:16

...

蒸魚我有小小心得想分享,希望你都蒸到好味魚(不過,可能你已知都未定但都講下啦^^)
蔥用最粗最底部份(偏白色)的用黎墊住條魚,得D蒸氣走入魚底部,魚肚&面而加薑絲蒸。我上次蒸時,睇住條魚頭魚尾飛起左,R晒腰架^^,你蒸時又望下丫。同埋,傳統蒸又好,機蒸又好,我在最厚肉,魚鰓後的鯕後,用刀界一寸入到骨位,另它易熟,我整過多次魚肉不鞋。蒸完到水,魚面放蔥,另外,用PAN熱油灒落蔥度,再另起PAN熱2湯匙豉油+DD糖,淋在魚碟邊 (不是魚身),食時,撥肉去碟邊就可以,咁樣唔洗令到全碟魚肉咸了。

**新鮮魚蒸出黎D魚皮係會爆同眼珠會走出黎。無呢兩樣特徵就無咁新鮮喇。魚的分享我知咁多炸。

koalamlam    發表於 15-7-30 02:05
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

siubbsw 發表於 14-3-25 23:31
其實我都諗左幾個月買M定B,終於等到有用家分享Bosch,好想知道用時是怎樣的。

請問蒸的時候有沒有蒸氣從機 ...

REPLY your question先:-

1) 請問蒸的時候有沒有蒸氣從機門邊浸出來?

部機橫頂設計係有排風口位排氣。適當時間中會排氣。 點形容好呢。。。好溫和既。嗯。。我企係隔離煮飯唔係好覺。

2) 蒸好後食物上多不多倒汗水?
好視乎你用幾耐,蒸氣係四溢的,內框四圍都會有水珠,一大粒就會有滴水,我自己除蒸魚外,最頂層用蓋好D,我配左個蓋比最高層用。你睇下上圖,蒸左12分鐘後個盤D 水。

3) 一層一碟的同一時間最多可蒸幾多碟餸?
入面有三層可同時入晒機,你放得落入TRAY就蒸得。

tp168    發表於 14-3-26 13:58
siubbsw  thanks  發表於 14-3-26 13:37
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

水晶宮

引用:+本帖最後由+幸福羊寶寶+於+14-3-26+10:12+

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-26 發表
好呀好呀多謝你既tips

首頁
12345...48

尾頁

跳至