懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇咪媽試過陀bb嗰陣周身痕呢?食錯野定皮膚乾燥呢?

Thanks!:loveliness:

複式洋房

我都係成日痕,我睇醫生,佢話係“害”爾蒙影響喎,佢話要等到生完先唔痕架!

不過,另外我都發現我皮膚好乾,有甩皮,我沖完涼用潤膚膏搽下,都會無之前咁痕。。

複式洋房

睛靈勳章

原文章由 bbrice 於 07-8-9 11:47 發表
我都係成日痕,我睇醫生,佢話係“害”爾蒙影響喎,佢話要等到生完先唔痕架!

不過,另外我都發現我皮膚好乾,有甩皮,我沖完涼用潤膚膏搽下,都會無之前咁痕。。

我都係呀, 搽乜潤膚膏好??

大宅

me too, my whole body is very dry, especially on tummy and leg, it is very itchy! I applied vasline on leg and tummy, since it contains minimal chemicals.
I read a news that some women apply cosmetics regularly on their skin, finally they got 5 lb chemical deposit within their body in 10 years, so I don't want my baby espose to unnecessary chemicals!

原文章由 fly_merry 於 07-8-9 14:34 發表

我都係呀, 搽乜潤膚膏好??

大宅

原文章由 pianocalvin 於 07-8-8 14:45 發表
有冇咪媽試過陀bb嗰陣周身痕呢?食錯野定皮膚乾燥呢?

Thanks!:loveliness:

i use johnson baby oil for my legs and stretch marks cream on my stomach....feel better after applying those...:-|

別墅

我都有全身痕癢的問題,有時訓覺都痕醒,我已經有擦body lotion啦,但皮膚的小紅點子要擦皮炎膏才能暫時止痕,這使我非常苦惱,睡眠也不好:cry:
[quote]原文章由 pianocalvin 於 07-8-8 14:45 發表
有冇咪媽試過陀bb

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

複式洋房

原文章由 cecily88 於 07-8-9 15:31 發表
我都有全身痕癢的問題,有時訓覺都痕醒,我已經有擦body lotion啦,但皮膚的小紅點子要擦皮炎膏才能暫時止痕,這使我非常苦惱,睡眠也不好:cry:
[quote]原文章由 pianocalvin 於 07-8-8 14:45 發表 http://di ...

我都係成日訓訓下痕醒左,但我好的,只係手指同腳指痕,都係茶醫生開的藥膏,我有朋友教我用的粗鹽[拿]下喎,我試過,係會舒服的,但一會又痕過,可能真係要生完會沒事!

複式洋房

我宜家最主要係個肚痕, 仲要起左d紅色一撻撻既野, 不過經過我連續幾日不斷搽肚紋膏之後(一痕就搽), 就好番好多, d紅色野退左, 但都仲係間唔中痕.... 另外隻腳踭勁乾, 甩哂皮, 宜家惟有搽多d lotion囉........

複式洋房

我搽手腳就用“強生”粉紅色o個隻潤膚膏,而肚就用一隻專搽肚紋o既潤膚膏(樽身有隻蜜蜂o既)

其實我之前用“雅兒”搽肚,但因為皮膚敏感(懷孕其間皮膚好易敏感),攪到我個肚好似出德國麻疹咁 。所以等皮膚好翻之後,就轉用哩隻防敏感既肚紋膏。。暫時OK喎。:D

大宅

我係肚皮兩邊同小腿正面痕, 搽johnson隻baby lotion都唔夠, 訓訓下會自己r痕, 尋晚開始加埋萬寧買既橄欖油(寫明係外用既), 十幾蚊咋, 今日明顯無咁痕.

男爵府

係呀 ! 搽橄欖油最有用呀 ! 我之前都係痕到飛起, 搽左就好好多啦, 依家唔駛搽添. 又平又正 !

原文章由 Toffeenut 於 07-8-9 16:42 發表
我係肚皮兩邊同小腿正面痕, 搽johnson隻baby lotion都唔夠, 訓訓下會自己r痕, 尋晚開始加埋萬寧買既橄欖油(寫明係外用既), 十幾蚊咋, 今日明顯無咁痕.

大宅

我臨生前3個week度由腳眼痕先,出左d粒粒...
然后到肚跟住就全對腳,最后由紅點變左d疹,
睇中e西e搽乜葯羔食乜止痕葯都唔掂,
只有死忍...有時用冰full,e生都係話因為荷爾蒙影o向,
尤其陀仔會嚴重d喎,最后生完2、3個禮拜度不葯而瘉,
果陣忙緊湊仔,都唔記得實情幾時唔痕lu!

大宅

唔該晒咁多位媽咪,睇咗醫生,醫生話係賀爾蒙影響,開咗d藥膏搽!

大宅

我都有呢個問題, 不過搽左0的CREAM就好左啦......

複式洋房

睇中e幫忙.
記得用滋潤d cream!!

複式洋房

一痕就搽潤膚膏喇!!!!唔好抓佢呀!!!!

複式洋房

我生之前一個月都係咁,初頭在patpat位置,之後範圍越來越大,成日痕到醒,看醫生又話無藥可以食,自己用lotion,橄欖油,肚紋膏都無用,日日無覺好瞓,生完那兩天全身都痕,痕到我發癲呀,之後一出院就去看醫生,打了針,食藥,兩三個星期才無事,好難頂,但係代價就係餵唔到人奶,因為吃了那些藥不可以餵人奶,但都無辦法.:tongue:

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有啊,我成日訓訓下都會痕醒..好辛苦呀..

首頁

尾頁

跳至