在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽:
我預產期10中, 想喺12月開始揾褓姆兼中點照顧bb及幫手做家務, 不需要過夜的。
我住九龍灣, 對請褓姆及中點都無經驗, 可否幫幫我呀!
唔該呀~

大宅

依家d褓姆同家務助理分得好清ge,
褓姆主要係照顧bb所有需要,
如有時間可幫手做簡單家務uote]原文章由 bbalice 於 07-8-12 00:10 發表
各位媽媽:
我預產期10中, 想喺12月開始揾褓姆兼中點照顧bb及幫手做家務, 不需要過夜的。
唔該呀~ [/quote]

複式洋房

114, 謝謝您的意見呀! 這樣的話, 我是否要分別請一個褓姆 及 一個家務助理囉? 其實我奶奶都會來帶bb, 但佢一個老人家要照顧bb可能會太辛苦, 所以我想請個褓姆兼家務助理分担下。
主要是幫手照顧bb及做簡單清潔。若可以的話, 我奶奶會買兩餐餸, 但可能就要褓姆兼家務助理幫手煮。

這些問題好煩惱~ bb 就來出世啦, 但好像有好多些都沒備好.....好怕呀...自己同老公現在又要返工, 真的有好多嘢要備及好多些煩。
好怕bb 來到後我搞得唔好會影响bb及家庭.....:-(

[quote]原文章由 114 於 07-8-12 11:07 發表
依家d褓姆同家務助理分得好清ge,
褓姆主要係照顧bb所有需要,
如有時間可幫手做簡單家務

民房

放鬆面對對大家都好

原文章由 bbalice 於 07-8-12 00:10 發表
各位媽媽:
唔該呀~

我BB係去年11月出細,當時係產前的準備做到足,產後的就吾識,所以幾辛苦,建議你在產前一至兩個月請定家務助理,除了睇下佢好吾好之外,都等佢熟習你屋企情況,產後已無多餘時間教佢做野。至於照顧BB方面,可在天道書樓買(由零歲開始),此書對照顧BB方面有很大幫助。

大宅

你唔好咁擔心,會影響心情同BB架.
我都講過佢地會做簡單家務,其實仲包煮飯tim
不過其他ge清潔工作就唔包,因為都冇咁多時間啦.
原文章由 bbalice 於 07-8-12 14:27 發表
114, 謝謝您的意見呀! 這樣的話, 我是否要分別請一個褓姆 及 一個家務助理囉? 其實我奶奶都會來帶bb, 但佢一個老人家要照顧bb可能會太辛苦, 所以我想請個褓姆兼家務助理分担下。
主要是幫手照顧bb及做簡 ...

複式洋房

tszkiki 及 114,
多謝您們呀! 我會盡量放鬆心情去面對及收集各方的意見找個好幫手。近排也睡得不好! 到2-3點就會醒,之後怎樣也睡不著。必定要轉一至兩個鐘才能再睡。可能真的是我想得太多,太緊張了!

洋房

我想揾褓姆兼中點照顧bb及做家務.幫幫忙~~~

照顧bb好易,如果你有bb或產前或產後問題?你可以問我,我知我會幫你,你無須擔心。

複式洋房

多謝大家, 我現在感到放鬆多了~ 現努有找幫手中~

首頁

尾頁

跳至