興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身唔識玩相機, 想要一部方便簡單操作相機可幫小朋友影到"靚"相. 傾向傻瓜機, 但SALES話影細路冇反對焦快好多.
1)想問我應該買傻瓜機定冇反?
2)如果傻瓜機RX100 / RX100II 好嗎, 對焦夠怏影細路嗎? 除此以外, 又無其他平靚正選擇?

真係唔知應該買邊部? 可唔可以俾D意見我? 去到SHOP, 每次SALES都俾不同MODEL NUMBER我, 我都暈暈地.

男爵府

1)而家嘅傻瓜機或無反好多都做到單反質素同埋簡單易用.
2)RX100II好, 勝在輕便, 影手抱細路ok, 會走動的細路追焦會差D, 無反A6000對焦快d, 如對鏡頭冇要求只用kit鏡也可.

大宅

回覆 Streetboy 的帖子

即SONY機好D?
A6000比A5000 同NEX5T 又點睇?

大宅

而家嘅傻瓜機或無反好多都做到單反質素同埋簡單易用.......傻瓜機除左RX100, 有無其他好介紹?

男爵府

miclui 發表於 14-3-20 09:17

即SONY機好D?
我見你問的都係Sony, 咪講番Sony囉, 你要對焦快一定係A6000

男爵府

miclui 發表於 14-3-20 09:19

而家嘅傻瓜機或無反好多都做到單反質素同埋簡單易用.......傻瓜機除左RX100, 有無 ...
RX10

禁止訪問

大宅

我只問SONY是因為我只去了SONY專門店睇

大宅

Olympus E-M10

對焦快, 有防手震, 玩一排唔夠玩可以買一兩支大光圈鏡

大宅

回覆 chasiuchasiu 的帖子

本身完全唔識影相, 換鏡?!....好遙遠的事, 我亦未必會.
只係想搵部簡單按一個鍵就可幫小朋友影到靚相的相機

男爵府

miclui 發表於 14-3-20 12:56
回覆 chasiuchasiu 的帖子
本身完全唔識影相, 換鏡?!....好遙遠的事, 我亦未必會.
樓主都係睇番prosumer相機啦, 應該適合你多d, 除左Sony, Canon同Panasonic都唔錯

大宅

如買PROSUMER機, 請問有咩推介呢? 用來影新活照, 唔想額外花錢再買鏡(見好多人都話KIT鏡唔夠用,要再花錢買鏡), 我C9仔要求唔太高, 易用方便影到細路走動就OK
Panasonic DMC-GX1X OK 嗎? 我見好平$3XXX.

大宅

A6000 好貴, 想搵$5000樓下

禁止訪問

引用:回覆+Streetboy+的帖子A6000+好貴,+想搵$50

男爵府

miclui 發表於 14-3-21 09:15

如買PROSUMER機, 請問有咩推介呢? 用來影新活照, 唔想額外花錢再買鏡(見好多人都話 ...
要求唔高啱budget就ok啦, 買D大牌子唔會差得去邊

大宅

Thanks!!!

洋房

Ricoh GR
影snap shot 神器
畫質超強

有部Nikon d3000 9成新2手平放緊 有趣pm me

大宅

miclui 發表於 14-3-21 09:15

如買PROSUMER機, 請問有咩推介呢? 用來影新活照, 唔想額外花錢再買鏡(見好多人都話 ...
GX1X 係可換鏡的, 但跟機鏡唔係好SHARP, 光圈唔夠大, 如不打算換鏡, 可能等新款的GM1跌價才買, GM1跟機鏡比較SHARP一點
要求不高不如買PANASONIC LX7, 水貨2K左右, 影生活照都夠了

別墅

可以試下買D二手入門單反,如果唔岩玩都可以二手價賣番出去

男爵府

引用:Quote:miclui+發表於+14-3-21+09:15+回覆+S

原帖由 chasiuchasiu 於 14-03-22 發表
GX1X 係可換鏡的, 但跟機鏡唔係好SHARP, 光圈唔夠大, 如不打算換鏡, 可能等新款的GM1跌價才買, GM1跟機鏡比 ...
GX1X 係指GX1配X鏡嘅套裝嗎? 我而家用緊,好多時writing speed頗慢,鏡頭係輕巧,但畫質不及Olympus 12-50。如果價錢勁平,都可以叫做有套相機喇。但如果要三四千就要三思。

首頁

尾頁

跳至