自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身唔識玩相機, 想要一部方便簡單操作相機可幫小朋友影到"靚"相. 傾向傻瓜機, 但SALES話影細路冇反對焦快好多.
1)想問我應該買傻瓜機定冇反?
2)如果傻瓜機RX100 / RX100II 好嗎, 對焦夠怏影細路嗎? 除此以外, 又無其他平靚正選擇?

真係唔知應該買邊部? 可唔可以俾D意見我? 去到SHOP, 每次SALES都俾不同MODEL NUMBER我, 我都暈暈地.

大宅

回覆:邊部相機影細佬好

我唔識,但我個人覺得CanonD機,影小朋友最好,防手鎮功能及快門快的,咁影出嚟已好好,啱我地C9仔

大宅

回覆:miclui 的帖子

我都唔識,所以我個時生之前買咗部Canon S100, 貪夠細部,帶出街都方便(因為有小朋友之後個袋全部都係BB用品,仲邊有位放其他嘢)...

子爵府

引用:本身唔識玩相機,+想要一部方便簡單操作相機

原帖由 miclui 於 14-03-19 發表
本身唔識玩相機, 想要一部方便簡單操作相機可幫小朋友影到"靚"相. 傾向傻瓜機, 但SALES話影細路冇反對焦快 ...
我都唔識但我姐夫識,佢問人借左RX100 ll返黎玩過先叫我買嘅,我都係影亞女,1)呢部機傻瓜機黎講算影得夠遠2)影得好清同埋我試過夜晚响冇開燈嘅廁所就咁影都見到支沐浴露再用閃光燈試都算清3)價錢,連百老會個售貨員都話佢個價咁耐都唔係跌好多企硬。對於我黎講又唔想咁大部,其實l同ll只係差wifi同可以外加閃光燈同個screen可以反上反落即係影小朋友唔洗踎低!

大宅

回覆 DonnaLau 的帖子

即你都買左? 好用? 小朋友走來走去都影到?

子爵府

引用:回覆+DonnaLau+的帖子即你都買左?+好用?+小

原帖由 miclui 於 14-03-20 發表

我11月買的,好用,我唔明小朋友走黎走去點影呢?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+miclui+於+14-03-20+發表回覆

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+DonnaLau+於+14-03-20+發表我

子爵府

回覆:jasmine623 的帖子

不過佢仲有個好處可能我白痴la,可以自動追蹤情景同面孔!

大宅

回覆 jasmine623 的帖子

這部拍短片正嗎?

珍珠宮

我買左Casio EX-ZR1200,可以反拍(我仔鍾意),幾好

http://www.price.com.hk/product.php?p=161349

大宅

回覆:邊部相機影細佬好

Sony rx100, 快,夠彩,大光圈。容易handle

DonnaLau  Yeah!  發表於 14-3-20 14:01

伯爵府

2018復活節勳章

yeung1 發表於 14-3-20 13:23
Sony rx100, 快,夠彩,大光圈。容易handle
我上年5月買咗,啱晒我呢d唔識用相機ge白痴,買完冇後悔

DonnaLau  Me too!  發表於 14-3-20 14:02

禁止訪問

引用:回覆+jasmine623+的帖子這部拍短片正嗎?

公爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+DonnaLau+的帖子即你都買左?+好用?+小

原帖由 miclui 於 14-03-20 發表

如果你想影嘅係小朋友跑緊嘅相,我唸只有單反先做到

首頁

尾頁

跳至