3歲或以上

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

已經2歲啦,好唔鍾意食野,每日都只係食粥,但都要左哄右哄,食到1碗已經偷笑,其它野食唔洗諗,飯麵粉…一定唔食,因為唔肯咬野,最好每日唔洗食野就最開心,唉…我就真係好擔心

Tiffany2  我個女就黎2歲,同你個BB差唔多情況!  發表於 14-4-29 23:47
Tiffany2  我個女就黎2歲,同你個BB差唔多情況!  發表於 14-4-29 23:47
charlotte_un  我妹大女出世時得4磅~好彩阿b姨婆好好心機湊佢~佢又係唔鐘意食肉~每試新嘢佢都係一少啖~唔鐘意就永遠唔會食~都幾揀飲擇食下~佢姨婆好鐘意用馬豆煲粥或煮飯仔~9個月時已經係肥妹仔~而家3歲半~我最多抱佢一分   發表於 14-3-28 08:04
jamieshih1210  我姪女一樣,而家我學緊煮野食諗住等佢胃口好D  發表於 14-3-27 11:11

禁止訪問

回覆:2歲,唔肯唔想唔鍾意食野,最好唔洗食

大宅

唉…我仔25個月大,都吾係好識咬嘢,每日諗佢食乜諗到頭都大埋

別墅

引用:食飯同包肯唔肯食呀?我囡鐘意食菜唔鐘意食

原帖由 ying523 於 14-03-26 發表
食飯同包肯唔肯食呀?我囡鐘意食菜唔鐘意食肉…一食到肉就吐出黎
咩都唔肯食,飯同包都唔肯食,見到即閃,唉

別墅

引用:唉…我仔25個月大,都吾係好識咬嘢,每日諗

原帖由 mavislauwingchi 於 14-03-27 發表
唉…我仔25個月大,都吾係好識咬嘢,每日諗佢食乜諗到頭都大埋
唉…我好啲,唔洗諗其他野食,每日食粥同同奶開既米糊,其實佢都唔想食,但呢2樣哄下都肯食少少先,其他就唔洗只意會食

禁止訪問

子爵府

咁佢有幾重同幾高?有冇跌出生長線?

大宅

我個仔26個月,都係唔鍾意食飯同粉,每日lunch or dinner,我都要求佢食咁,最鍾意就係飲支奶,唉,頭都大埋呀

大宅

我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意見咩方法都試過 ,每次食飯我就會變身做癲婆,不過近期我轉左醫生,佢話首要係介瞓前支奶,其次佢肯食既咩都比佢食,就算麥記都比,有野落肚總好過唔食。呢幾個月總算有進步,終於重左2磅

多多綠茶  真係辛苦晒…  發表於 14-8-7 10:44
多多綠茶  真係辛苦晒媽媽⋯  發表於 14-8-7 10:44

大宅

同埋醫生話3歲前係可以催谷

別墅

我個女而家 4 歲, 佢都係咩都唔食,飯啦, 餸啦, 要咬既就一定唔食,而家都係食爛飯再加啲肉碎落去, 奶係勁鐘意飲。。係最近妹妹出左世見到呀妹食飯仔佢先叫肯食, 不過只限豉油撈飯, 升k2之後因為老師要佢地食晒啲茶點, 所以而家叫肯食少少腸仔, 魚但。。去茶樓食齋腸粉。。以前真係比佢攪到頭都大。。面呀, 包呀佢又好鍾意, 仲有炸魚柳, 炒旦都ok.. 你試下睇下邊樣作食, 第1眼望一定唔食, 迫佢放入口, 好食既佢就會食架啦, 慢慢黎啦。。

別墅

引用:Quote:skv0515+發表於+14-3-27+00:28+唉…

原帖由 ying523 於 14-03-27 發表
係咪冇胃口呀?有冇比開奶茶佢飲下呀?
我定時有比開奶茶佢飲的,唔係無胃口,係個人根本對食無興趣,一知道要食野就唔開心,就會扭,但到一講:咁好啦,唔食喇(當然已經食左少少)!咁佢就會好開心

別墅

引用:咁佢有幾重同幾高?有冇跌出生長線?

原帖由 water524 於 14-03-27 發表
佢2歲,23磅,無跌出生長線,但在邊邊囉!因為佢食得少,所以我keep住2,3個鐘餵佢1次

別墅

原帖由 water524 於 14-03-27 發表
85cm

別墅

引用:我個仔26個月,都係唔鍾意食飯同粉,每日lu

原帖由 beebee22 於 14-03-27 發表
我個仔26個月,都係唔鍾意食飯同粉,每日lunch or dinner,我都要求佢食咁,最鍾意就係飲支奶,唉,頭都大 ...
鍾意飲奶都好過無,我仔真係無樣鍾意食,餐餐都不停要哄,真係令我心情低落

heiphy  講中晒我心情  發表於 14-8-12 13:15

別墅

引用:我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意

原帖由 myericachan 於 14-03-27 發表
我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意見咩方法都試過 ,每次食飯我就會變身做癲婆,不過近期我轉左醫 ...
我都有帶佢去食M記,都有比好多唔同既野佢食,薯片都試過,都係不感興趣,唉…

別墅

引用:同埋醫生話3歲前係可以催谷

原帖由 myericachan 於 14-03-27 發表
同埋醫生話3歲前係可以催谷
我有試過,但佢好反感,之後食得更差

別墅

引用:我個女而家+4+歲,+佢都係咩都唔食,飯啦,+餸

原帖由 skyyuki923 於 14-03-27 發表
我個女而家 4 歲, 佢都係咩都唔食,飯啦, 餸啦, 要咬既就一定唔食,而家都係食爛飯再加啲肉碎落去, 奶係勁鐘 ...
其實我都試過逼,但佢勁反抗,之後再試,未遞到埋去已經喊定先,心淡

禁止訪問

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至