單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

事情係之前有個朋友媽媽,佢十月中要搬咁衣家睇定有無地方,咁佢上去睇左開價$2300,(佢同佢老公BB三個人住,咁我另一個朋友同我打上去問,二個人住,一個女人同一個BB,佢話OK仲可以同包早公講平D$2000到就得,不過唔好話係佢講,到我今日上去睇 時,見到我時就問,你幾多個人住呀,我就答我同BB二個(未出世的),佢又問我係咪洛來香港生三個月等生完返上去個D呀,我話我係香港人,佢話咁你老公呢,(用其是的眼光看我),我話我同BB二個住,前后問左我五次,我都係答我得二個人住,之后講價錢喇,$2300無得平,如果之后加人要加錢,我覺得好似好唔想早比我,,我只係(早)姐駛唔駛渣家呀,仲問埋我亞媽~我衣家住那~最hurt我就係二個大人一個小朋友$2300,一大一小加人就要加錢, 無老公唔得咩,bb就出世唔係人呀,何況一個女人同一個bb可以做得出咩呀,我都唔知佢怕咩,我上左車后係到:-(bb我同你都比人(其是)呀, 我只係第一關都:-( ,唔得強,之后的路仲有好多有色眼鏡,唉~睇怕我都係等唔切,經地產我又無本事阻,阻唔到地方又唔批錢比我,阻得到咩(家C)都無,又係錢~衣家BB野都未有,我覺得自己真係好無用,
[

大宅

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-25 04:18 發表
事情係之前有個朋友媽媽,佢十月中要搬咁衣家睇定有無地方,咁佢上去睇左開價$2300,(佢同佢老公BB三個人住,咁我另一個朋友同我打上去問,二個人住,一個女人同一個BB,佢話OK仲可以同包早公講平D$2000到就得,不過唔好話係佢 ...

唔好理呢d 人丫
還有你唔開心bb 會知丫
你開心d bb 出世之後會笑多d
佢唔租比你, 你就找個另一間地產啦
建議你找小型地產問
佢地會落力d 和 比較好談

大宅

原文章由 sleep 於 07-8-25 07:54 發表

唔好理呢d 人丫
還有你唔開心bb 會知丫
你開心d bb 出世之後會笑多d
佢唔租比你, 你就找個另一間地產啦
建議你找小型地產問
佢地會落力d 和 比較好談 ...

我是申請綜緩中,無能力找地產,佢地要畀 佣金同按金,加埋我頭一個月租金捻唔返,同埋無咁平,我大約計過加埋基本家C同BB D基本野,哇咪要駛成萬中,我那有咁多呀,不過下次我再找時我識點講囉,最多話我老公唔係香港工作,佢唔係到時我家人可能會有時上來照顧下我,習慣下其他人眼光,當上一課囉,
[

大宅

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-25 11:31 發表

我是申請綜緩中,無能力找地產,佢地要畀 佣金同按金,加埋我頭一個月租金捻唔返,同埋無咁平,我大約計過加埋基本家C同BB D基本野,哇咪要駛成萬中,我那有咁多呀,不過下次我再找時我識點講囉,最多話我老公唔係香港工作, ...

你要找那一區的屋丫
我幫你看看有沒有丫要嗎?
家c 你要什麼, po 出來看看
看各位媽媽有沒有多的可以給你
你bb 幾個月了, 什麼時候要出世
有什麼需要可以說一下丫
我bb 6個月了, 應該有點東西可以給你

別墅

睇你想找那一區啦! 暫時, 最好都是住在親人附近好D, 方便佢地照顧你吖嘛.

不過, 我覺得您可以將情況同屋主講清楚, 尤其你要申請綜援, 社署會打比屋主的. 反正個屋主都係會知的, 不如事先講清楚, 希望找到一個好的屋主仲好啦!

另外, 你可以找社工(唔係申請綜援嗰度)問下, 佢地都應該可以比到D意見; 應該還可以找些二手傢俬的. (不過我就唔知手續有幾煩了) 電話是: 2343 2255, 試下啦!

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-25 11:31 發表

我是申請綜緩中,無能力找地產,佢地要畀 佣金同按金,加埋我頭一個月租金捻唔返,同埋無咁平,我大約計過加埋基本家C同BB D基本野,哇咪要駛成萬中,我那有咁多呀,不過下次我再找時我識點講囉,最多話我老公唔係香港工作, ...

大宅

原文章由 bc97487719 於 07-8-25 14:21 發表
睇你想找那一區啦! 暫時, 最好都是住在親人附近好D, 方便佢地照顧你吖嘛.

不過, 我覺得您可以將情況同屋主講清楚, 尤其你要申請綜援, 社署會打比屋主的. 反正個屋主都係會知的, 不如事先講清楚, 希望找到一個好的屋 ...

下~乜社署會打比屋主,我仲諗住唔同人講,我今晚又去睇另一間喇 ,$2700包晒(家C電器),包水,120呎套房,即住~香港區,算好平好平~(我知OVER晒社署比我D租金,但可以即住,等我安定左先再找D平D囉)~不過最多只係可以住到十一月到,因為要成坐樓收返喇,希望佢會租比我喇~我就生得喇~如果無早產下個月中囉,我衣家有社工近我喇,我自己就暫時咩都無咩需要住,因為咩都包晒如果租比我的話,BB 3 仔我買左D喇,BB大得快唔好買多, 睇其他媽咪話的,只係想要一張BB床~睇下姑娘同我找唔找到一張囉,多謝SLEEP同BC呀,比左D以見我,
[

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-25 17:59 發表

下~乜社署會打比屋主,我仲諗住唔同人講,我今晚又去睇另一間喇 ,$2700包晒(家C電器),包水,120呎套房,即住~香港區,算好平好平~(我知OVER晒社署比我D租金,但可以即住,等我安定左先再找D平D囉)~不過最多只係可以住到十 ...

但間屋住到11月就無得住,BB如果9月出世,你們到時又要搬,BB先得2個月大, 所以你都考慮搵到D長住架啦!~ 因為搬1次都十分麻煩的,到時多個BB更加....,你考慮清楚!~

別墅

做咩話自己係一個無用的媽媽呀?你唔好咁諗呀,你可以咁堅強行到呢一步,已經係好好好有用的媽媽啦,知唔知呀?人地的眼光唔好理人地,最緊要做好自己同將來照顧好bb,有咩需要就post出來,睇下大家可唔可以幫到你,你要加油,大家都會支持你的~~
縮小一千倍那繁忙的一分鐘  注入一公升的用心感受

禁止訪問

大宅

bb 要用好多野架
你現在住套房先不用bb 床, 放不下的
入院的東西預備好了嗎
記得現在要收拾好
隨時要入院丫

bb 出世就靠你啦, 不要覺得自己冇用丫
加油丫, 有咩唔開心就上來講

民房

唔好話自己無用

我之前都係想找出面租屋ga~不過而家已經上佐屋企啦~
因為我找社工幫我可以快d~~而家我個個社工都有幫找家私ga~
你可以找下社工傾下 睇下幫唔幫到你law!

大宅

原文章由 YAN-NICOLE0413 於 07-8-25 20:53 發表
因為我找社工幫我可以快d~~而家我個個社工都有幫找家私ga~
你可以找下社工傾下 睇下幫唔幫到你law! ...

點樣可以搵到社工幫手呀

大宅

原文章由 YAN-NICOLE0413 於 07-8-25 20:53 發表
你可以找下社工傾下 睇下幫唔幫到你law! ...

頭先去睇屋~我租左喇 ,不過係另一間,好ok下喎,可以住埋十二月先走,仲有一間香港區呀睇下有無其他人需要好似我咁急住就pm我喇,之前好多晚都訓唔到,想呢樣想那樣,今晚可安心囉,我唔駛再訓(沙化),呀b唔駛訓地下~

去睇你個社工好好喎,我果個話你唔找屋先其實佢都幫唔到我d咩,佢只係可以比下意見我,彈左我過去社會福利個到,但都無用都唔收我,又彈返社工那裡,耐唔耐打來問點呀租到屋未呀,無錢就睇下問唔問到人借喇,哇~你估一千幾佰咩,衣家係成萬呀,
maggielau0705~~因我以無時間再找喇~bb快出世喇,我唔係咁行得喇,住左先喇,我唔租左先就乜都唔批,萬一bb早左出左來,我就要等佢過左月先找到,因我之前真係無錢,衣家先借到d,所以先9到衣家差唔多生先找囉,其實好再係我d朋友幫下我咋,之前頭8個月時我都無同我朋友講我face對唔到佢地約我出來我都只係話我唔得閑,自閉左好多個月,直至到係街到撞到正,佢地好好呀~呢個月幫左我唔少喇,如果唔係我到依家都搬唔到呀,
sleep~ 入院野預備左大部份,睇下其他媽媽講下又多d講下又多d~哇,真係好多野架,

仲有呀,多謝其他媽媽支持呀, 
[

大宅

原文章由 wingtsun 於 07-8-25 21:52 發表

點樣可以搵到社工幫手呀

每一區都有一個家庭服務部,我都係人地話我知,我自己打電話去1083問tel問返你住那區,不過我有左三個月時見佢到衣家生得喇,都好似無咩幫到手,係耐唔耐打來問租到未咁囉,可能個個唔同,你c下喇,
[

複式洋房

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-25 04:18 發表
事情係之前有個朋友媽媽,佢十月中要搬咁衣家睇定有無地方,咁佢上去睇左開價$2300,(佢同佢老公BB三個人住,咁我另一個朋友同我打上去問,二個人住,一個女人同一個BB,佢話OK仲可以同包早公講平D$2000到就得,不過唔好話係佢 ...

你要努力呀!!!:lol:

大宅

原文章由 肥bb媽媽 於 07-8-26 02:46 發表

每一區都有一個家庭服務部,我都係人地話我知,我自己打電話去1083問tel問返你住那區,不過我有左三個月時見佢到衣家生得喇,都好似無咩幫到手,係耐唔耐打來問租到未咁囉,可能個個唔同,你c下喇, ...

唔該晒我試下啦

別墅

搵到落腳地方, 一身鬆晒! 這感覺我都試過.

好趁現在, 想一下未來兩三個月, 還有什麼需要(照顧/身理/心理/物質), 趁早安排定啦!

得閒咪 post 上來, 睇下有沒有人幫到手囉!

您而家舖排定, 到時就唔駛咁煩啦!

原文章由 wingtsun 於 07-8-26 14:19 發表

唔該晒我試下啦

別墅

I have a baby bath tub. Do you still want?

大宅

原文章由 bc97487719 於 07-8-27 23:40 發表
搵到落腳地方, 一身鬆晒! 這感覺我都試過.

好趁現在, 想一下未來兩三個月, 還有什麼需要(照顧/身理/心理/物質), 趁早安排定啦!

得閒咪 post 上來, 睇下有沒有人幫到手囉!

您而家舖排定, 到時就唔駛咁煩啦!

...

係呀鬆d喇,不過因為時間太近我生,(係除時生得個隻),間屋仲未抺野,末買家用品同日用品,完來搬一搬真係好多野9架,好在衣家有個朋友等佢放假幫下手做2工咋,如果唔係有佢我都唔知點算呀,食又食得多~~行又行得more~~ 衣家只係安排未來一個月自己坐月d野囉咋,同埋等今個月31好似唔知係咪(黑衣島)做BBsale呢,我仲好多亞b日用品野未買架,平得幾多得幾多,等埋先好出來呀,唔係奶都無得佢飲呀~:lol: 果到住二個月到,又要找到地方再搬過咯~~ ~~果到上唔到綱,所以有日見唔到我上綱就係生左咯,暫時唔喇我唔會POST野上來要人幫,(因為事實要幫真係太多)我自己朋友都覺唔好意思喇,精神上支持都好足夠,
[

大宅

我有d 初生bb 衫丫
反正我bb 不用穿了
都幾新丫
不要浪費錢去買啦
之後還要用好多錢丫

首頁

尾頁

跳至