基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前部"Son Of God"已經畀人鬧話唔係完全跟足聖經。
我D弟兄姊妹尋日睇完"挪亞",個個都幾乎睇到媽媽聲。
佢地話部電影唔只將聖經無o既野加入去,連聖經本來有o既野都改晒,例如基本上係講人類因為破壞環境而受懲罰,挪亞係個暴力狂,在方舟上甚至想殺晒全家。
個導演係無神論者,我本來都無期望話完全根據聖經,但估唔到可以o甘離譜。
雖然我一向的態度係如果未親身睇過就唔好批評,但既然弟兄姊妹一致將部電影鏟到上天花板,我都決定唔畀佢賺我戲飛錢喇。

禁止訪問

侯爵府

多謝提醒
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珊瑚宮

回覆:電影"挪亞",基督徒睇到嘔血

之前仲要打正旗號話依足,好似基督日報訪問導演話跟足聖經喎

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

回覆 yuexu 的帖子

應該唔係喇,我之前睇過記者訪問導演,佢只係話部電影係"inspired by the Bible" (受聖經所啟發)。

http://www.gospelherald.com.hk/news/cul-2110/%E8%8D%B7%E9%87%8C%E6%B4%BB%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E3%80%8A%E6%8C%AA%E4%BA%9E%E3%80%8B%E6%8B%8D%E6%94%9D%E4%B8%AD%E8%A2%AB%E8%A9%95%E6%89%AD%E6%9B%B2%E8%81%96%E7%B6%93

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子應該唔係喇,我之前睇過

原帖由 sshoi 於 14-03-30 發表
回覆 yuexu 的帖子

應該唔係喇,我之前睇過記者訪問導演,佢只係話部電影係"inspired by the Bible" (受聖 ...
喔 但佢想反映乜呢?

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

yuexu 發表於 14-3-30 10:20
喔 但佢想反映乜呢?
遽聞係想表達環保主義,如果人類再破壞環境,遲早造物主(大自然?)就會再出手毀滅人類。

珊瑚宮

引用:Quote:yuexu+發表於+14-3-30+10:20+喔+但佢

原帖由 sshoi 於 14-03-30 發表
遽聞係想表達環保主義,如果人類再破壞環境,遲早造物主(大自然?)就會再出手毀滅人類。 ...
咁似宮崎駿既

生命影響生命

侯爵府

回覆:電影"挪亞",基督徒睇到嘔血

那些電影只是賺錢,不是福音電影

珊瑚宮

引用:那些電影只是賺錢,不是福音電影

原帖由 yin-ting 於 14-03-30 發表
那些電影只是賺錢,不是福音電影
但神的兒子演耶穌係基督教徒

生命影響生命

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 sshoi 的帖子

睇咗預告+宣傳片, 完全係一值一睇.
完全係借聖經拍一D唔係聖經的科幻故事.

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yuexu 發表於 14-3-30 09:44
之前仲要打正旗號話依足,好似基督日報訪問導演話跟足聖經喎
其實都明點解樓主咁嬲, 你先看看宣傳片+內容介紹就明啦

珊瑚宮

引用:Quote:yuexu+發表於+14-3-30+09:44+之前仲

原帖由 企鵝BABY 於 14-03-31 發表
其實都明點解樓主咁嬲, 你先看看宣傳片+內容介紹就明啦
好既企鵝

生命影響生命

大宅

回覆 企鵝BABY 的帖子

鐵拳無敵挪亞為救小動物被迫以寡敵眾,take野take到high左見到有大洪水,急忙呼召墮天使岩石巨人幫手砌方舟順便殺殺殺,挪亞為左環保想隊冧自己全家,阿含為左個一見鍾情女朋友想隊冧老豆,熟讀聖經的大奸狗又想隊冧挪亞,互隊一輪之後大團圓結局。

企鵝BABY  完全係被商業利用啦  發表於 14-4-2 14:14
yuexu  唉  發表於 14-4-1 09:31

別墅

一開始見到有emma watsons 仲諗住去睇, 而家聽你地咁講, 唔睇嚕...

donnaho7  agree  發表於 14-5-6 19:15

子爵府

真係咁差

個導演好似之前拍過Black Swan,我覺得套戲幾變態吓如果今次套Noah又係亂來的就唔想睇啦

複式洋房

回覆:sshoi 的帖子

原來如此

首頁

尾頁

跳至