自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我仔仔3 years old la, 想幫戒夜尿, 有無好方法, 用尿墊有無效呢?

禁止訪問

男爵府

多謝你既意見。
我小朋友都快2歲9個月,但每晚訓覺前都要飲一樽奶同半樽水,其實我係咪應該要戒左呢餐奶先可以幫佢戒片呀???

複式洋房

原文章由 let_itbeeee 於 07-8-31 07:31 發表
多謝你既意見。
我小朋友都快2歲9個月,但每晚訓覺前都要飲一樽奶同半樽水,其實我係咪應該要戒左呢餐奶先可以幫佢戒片呀???

其實未必要戎奶先戎片,最主要係日頭同佢戎片先,
間中就問bb有冇尿尿,有的便立即同佢去,bb真係去到尿尿,
就要讚美佢,這樣做多幾次,bb有尿尿便學識講,
而晚上就穿學習褲先啦! 慢慢來啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我記得我2個小朋友, 都係見第2朝起身, 條片無濕, 至幫佢戒夜片架wor
我唸好難迫佢夜晚唔痾尿架wor:mrgreen: 一係教佢夜晚叫醒人帶佢去廁所(又好似好難)
試下臨訓支奶早d食, 睇下得唔得?! 我個仔而家晚晚臨訓都攬住支奶, 不過成晚都唔駛去廁所架wor......
原文章由 Fanny413 於 07-8-31 12:17 PM 發表
而晚上就穿學習褲先啦! 慢慢來啦! ...

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 Fanny413 於 07-8-31 12:17 發表

而晚上就穿學習褲先啦! 慢慢來啦! ...
你好嗎?我仔仔今日剛兩歲五個月,佢已識得日間自己去大、小便,但有時掛住玩,就忙了去小便,就成地都係啦 但係佢每天晚上都要飲9安奶先肯訓覺,每天都是8oam左右起床,但近排尿片都爆滿哂,成床都係:-( ,咁點同佢介夜片呢?是否太快呢?謝謝幫忙呀!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔都3歲10個月...都係未戒到夜晚條片,係咪好遲?自己又懶起身叫佢去小便,但佢夜晚瞓前二小時冇飲奶,只飲小小水,我見朝早條片都爆晒,有時衫,褲都有濕,朋友話要等到條片冇咁濕才戒...

子爵府

我女同妳個仔一樣大,呢個禮拜開始戒夜片
我地事前觀察左佢一排,
半夜成日起身摸下佢條片有無濕 & 同濕o既程度
有飲奶同絛飲奶時尿量o既分別
就掌握到佢一晚會痾兩次尿,同大約o既時間
佢訓前要飲7安奶,所以頭三日,半夜要叫佢疴兩次尿
但係第三晚就已經唔肯半夜起身痾,因為佢話眼訓......
咁尋晚我同佢講因為要戒片片,所以唔可以再飲奶喇,
要飲就朝早起身飲........訓之前唔比佢飲太多水
佢尋晚只係賴左好少,換褲之後再同佢講如果急要起身痾
卒之佢到今朝8點起身都無賴尿
起身即刻去 toilet,呢篤就非常之澎湃喇 :lol

原文章由 honBB 於 07-8-31 15:30 發表
我個仔都3歲10個月...都係未戒到夜晚條片,係咪好遲?自己又懶起身叫佢去小便,但佢夜晚瞓前二小時冇飲奶,只飲小小水,我見朝早條片都爆晒,有時衫,褲都有濕,朋友話要等到條片冇咁濕才戒... ...

首頁

尾頁

跳至