家事百科

跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 dodo199906 於 07-9-29 00:23 發表
師父,
裝修咗2年,想再油過d牆,由米色轉天藍或蘋果緣,請問要点做?用乜工具最容易?油掃?滚轆?另有一鞋櫃係木皮面,只係油咗"瀝架",想翻新,可以係表面再油油嗎?唔該晒:lol: :lol: ...

最簡單又慳錢既方法係就咁髹上去 髹兩遍應該ok 最好用油掃 三A金羊毛竹排 又或者係 三A6寸多功能油掃 呢兩種最好用

可以再返油叻架 有個更方便快趣既方法係去五金鋪買罐示碧傢俬蜡水用毛巾推抺 都可以好令

大宅

好媽媽勳章

原文章由 純綷路人 於 07-9-30 03:59 發表
師傅,剛剛買咗新屋,大約380呎實用左右,因budget有限,打算油過新油就算,牆身線灰要點樣做呢?困難嗎?如果揾師傅你做,大約要幾錢左右呢?

如果原有既油漆底無POP 無爛 可以考慮就咁上油 價錢實惠好多
四五千都搞掂

如重新批灰自己做絕對非常困難 工序好多 首先要剷走原有油漆底 然後髹防潮油 等隔日批灰 一般批三遍 待完全乾透後 沙紙打磨表面至平滑 掃走多餘灰塵 可以上油 髹完第一遍 執灰最好用幼沙打磨多一次 再上油 一般髹兩至三遍可以起貨

實用面積380呎 如果我做大約$12800 手工絕可放心 唔滿意唔收錢

大宅

好媽媽勳章

原文章由 doublejoey 於 07-10-1 17:01 發表
我啱啱鋪完地磚係拋光磚,已經日日抺地,因為覺得好似踏落去有好多粉咁,但都見到面層好似有一撻撻咁,因為個師傅話要抺一排先會冇,有冇咩方法可以快d抺走佢.thx! ...

五金鋪買支強水用水開希 1:3抺 記得帶手套

男爵府

師傅,唔該哂,等我同老公商量下先:)

珍珠宮

畀面勳章

師父,
請問廁所下面控制鹹水入水量個制壞左, 約幾錢換
仲有, 我多手學人洗波曲入面d細沙, 唔見左入面個膠圈, 配唔番, 而家成日水滿漏出黎, 成條波曲換要幾錢

[ 本文章最後由 dincat 於 07-10-2 08:25 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 dincat 於 07-10-2 08:24 發表
師父,
請問廁所下面控制鹹水入水量個制壞左, 約幾錢換
仲有, 我多手學人洗波曲入面d細沙, 唔見左入面個膠圈, 配唔番, 而家成日水滿漏出黎, 成條波曲換要幾錢 ...

你留意下 如果外牆有另一個咸水制可以即閂到 咁$200巳經ok
如果無 要叫管理處閂咸水 一般都要預先申請 不過你可以同佢地講緊急維修 工程時間會耐好多 因要等水尾完全停晒 再睇返你有無需要加返個波子制 做完又要等2小時膠水乾固 先可通知開返咸水 價錢要$400

波曲果度我唔知你係邊種 睇下我工場有無你要的膠圈 呢d唔值咩錢 有我俾你
至於更換新波曲 用美國福馬牌 $200

複式洋房

師傳您好,

我剛收樓需要裝修重舖地及牆磚, 我想問下那裏出的磚較實用及耐用? 有沒有分那裏出的磚較適合那一 part 用呢?

Thanks alot!

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

師父,
廁所抽氣扇轉轉下就會停, 好似壞壞地. 如果自己更換個新的抽氣扇, 有冇難度 ?? 容易拆除嗎?? 裝的時候需不需要用吱膠來固定個抽氣扇 ??

thanks

[ 本文章最後由 totoro 於 07-10-2 14:20 編輯 ]
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-10-2 14:04 發表
師傳您好,

我剛收樓需要裝修重舖地及牆磚, 我想問下那裏出的磚較實用及耐用? 有沒有分那裏出的磚較適合那一 part 用呢?

Thanks alot!

唔睇價錢既 用意大利或西班牙磚
d質素靚好多 鋪起上來d口位又齊整

經濟d用中外合資磚 都用得過既 價錢係意大利磚既三份一

廳最好用靚d既意大利抛光磚 個面耐用好多 又無咁容易食色

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-2 15:39 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 totoro 於 07-10-2 14:19 發表
師父,
廁所抽氣扇轉轉下就會停, 好似壞壞地. 如果自己更換個新的抽氣扇, 有冇難度 ?? 容易拆除嗎?? 裝的時候需不需要用吱膠來固定個抽氣扇 ??

thanks ...

抽氣扇摩打入水 要換過新的
自己換有無難度啊 有少少既 你睇下拆唔拆到出來 如果得 咁應該唔成問題 不過小心件玻璃 好容易裂 同埋睇下條電源線係用插頭定係直接駁入牆 一般安裝都唔需打玻璃膠固定

別墅

好媽媽勳章

師父,
我屋企裝修咗8年,實用面積412呎,二房一廰 ,之前係牆紙依家想油油,木地板想改鋪磁磚,厨房拆陽台牆,換牆磚和地磚及加厨柜,浴室又係換牆磚和地磚,做企缸.可否幫忙報價 .
my email :[email protected]
thank you!

複式洋房

師傅,

請問有沒有品質可靠, 有信譽及老實的廚櫃公司可以介紹呢 ?

:lol:

別墅

hi,我想問吓如果想自己更換座厠,有咩步驟?要用咩工具?
同埋有無突別事情要注意?
THXS~~

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-2 02:54 AM 發表

五金鋪買支強水用水開希 1:3抺 記得帶手套

唔該哂!~但一聽到要用強水我就好驚,我都係唔抺算.
[size=large]我叫瑩瑩

大宅

好媽媽勳章

原文章由 heiB730 於 07-10-2 17:35 發表
師父,
我屋企裝修咗8年,實用面積412呎,二房一廰 ,之前係牆紙依家想油油,木地板想改鋪磁磚,厨房拆陽台牆,換牆磚和地磚及加厨柜,浴室又係換牆磚和地磚,做企缸.可否幫忙報價 .
my email :[email protected]
thank y ...

連工包料大約7萬元

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-4 23:29 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 藍梅車 於 07-10-4 00:44 發表
師傅,

請問有沒有品質可靠, 有信譽及老實的廚櫃公司可以介紹呢 ?

:lol:

唔好意思 唔係好清楚
廚櫃我地都自己做埋
櫃身多數師父現場做 櫃門就定造 西德板或得利板 實淨好多同d位會做得好fit

複式洋房

請問裝修
1,廚房用黑金沙云石枱面,柜膠板用德利板什麼板較合襯,想廚房光亮些, 或有什麼好意見?
2. 座厠要低咀, 有什麼牌子好?

謝謝幫忙!

男爵府

想問有關牆腳線及鋁窗拉釘問題:

師傅提議更換全屋(680呎, 2房)牆腳線, 換成實心紅櫸木, 報價$4500; 另外, 師傅又提議更換全屋鋁窗的拉釘, 換成不鏽鋼, 報價$2500, 請問這兩項是否有需要更換, 及報價是否合理? 謝謝!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kinki726 於 07-10-4 00:48 發表
hi,我想問吓如果想自己更換座厠,有咩步驟?要用咩工具?
同埋有無突別事情要注意?
THXS~~

先要睇原有的位是裝高咀 低咀 地咀(下去水)
高咀去水口隆中離地7寸 低咀3寸 地咀有分離牆身9寸同12寸 呢度先要分清楚

配件方面 大至上買座廁都跟埋 不過最好叫佢俾d靚既水箱配件同美國鹹水曲尺制

接駁去水最好買現成軟身膠咀或風琴喉 千萬唔好求其買幾蚊銅油灰搞掂

安裝固定 買大約5斤白英泥開水 加少許英泥寶 用來座實個座廁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 shipfish 於 07-10-5 09:47 發表
請問裝修
1,廚房用黑金沙云石枱面,柜膠板用德利板什麼板較合襯,想廚房光亮些, 或有什麼好意見?
2. 座厠要低咀, 有什麼牌子好?

謝謝幫忙!

黑金沙最好襯返米白色或米黃色個較果都好看 如想又顯得光芒 石果度用d夠淺色料會比好

座廁經濟d用PG(衛寶) 中價American Standard Roca
呢幾隻都用得過

首頁
23456...18

尾頁

跳至