家事百科

跳至

首頁
12345...18

尾頁

民房

原文章由 jim182 於 07-9-7 01:10 發表

要睇返係咩原因道至入水, 玻璃膠老化定係外牆紙皮石爆裂. 如果係玻璃膠老化, 可以買支灰色791外牆防水膠修補. 如係外牆紙皮石爆裂, 可買些白英泥+英泥寶[袋鼠牌]1:1份搞混 (記住不用加水) 直接用油掃髹上窗台 ...

先多謝師傅幫忙.
另外再發現有一個位置在冷凍樓下12寸的牆位, 都有油漆"pop"起的現象, 不過不知如果去確定是滲水, 還是普通油漆問題, 師傅有冇辦法可以分便出來呢? 如是外面滲水入來, 又應如何解決呢? 因為聽講要在外邊搭棚, 做防水修補工程可可解決, 但會很貴兄... 不知師傅有沒有解決方法呢?
Thanks

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ivanlkk 於 07-9-7 09:22 發表

先多謝師傅幫忙.
另外再發現有一個位置在冷凍樓下12寸的牆位, 都有油漆"pop"起的現象, 不過不知如果去確定是滲水, 還是普通油漆問題, 師傅有冇辦法可以分便出來呢? 如是外面滲水入來, 又應如何解決呢? 因為聽講要 ...

你是不是說冷氣機底下1呎的位置有油漆泡起痕跡 好明顯係滲水問題 有兩個可能性 第一外牆日久失修 部分牆身開始出現裂縫或爆裂 導致滲水 第二本身冷氣機長期有嚴重滴水 也會導致滲水問題出現 有無辦法分便出來? 有 但要現場視察先可確實 有需要的我可以親自上門幫你看看 不收費

民房

原文章由 jim182 於 07-9-8 02:29 發表

你是不是說冷氣機底下1呎的位置有油漆泡起痕跡 好明顯係滲水問題 有兩個可能性 第一外牆日久失修 部分牆身開始出現裂縫或爆裂 導致滲水 第二本身冷氣機長期有嚴重滴水 也會導致滲水問題出現 有無辦法分便出來? 有 ...

師傅你真好人, 我今日會做一些簡單收補, 我詳細睇過如果有需要就找你幫忙吧. Thanks

大宅

[quote]原文章由 jim182 於 07-9-1 03:21 發表
家居維修DIY

我想請教可否自己換抽油煙機,怎樣做和用什麼材料工具 ? Many thank ~~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 poohtiger 於 07-9-8 23:08 發表
[quote]原文章由 jim182 於 07-9-1 03:21 發表
家居維修DIY

我想請教可否自己換抽油煙機,怎樣做和用什麼材料工具 ? Many thank ~~ ...

首先講拆機 舊款的油煙機安裝通常係用掛牆式 只要輕輕將機身貼牆的部份推高 就可輕易拆下 拆之前先要看清楚錫喉,電線是否巳拆除 才可動工

安裝新機 唔同牌子的機有唔同的安裝方法 說明書會比較詳細
工具方面: 石屎轉 膠質 十字批 錫喉 錫膠紙 透明玻璃膠 膠槍
安裝方面我唔建議你自己來 因為不是想像中咁容易 加上安裝得唔正確 隨時會發生問題 你可以自己試下 不過最好搵多個人幫你扶住 真係裝唔到就唔好免強啦 交俾師父做

民房

原文章由 jim182 於 07-9-8 02:29 發表

你是不是說冷氣機底下1呎的位置有油漆泡起痕跡 好明顯係滲水問題 有兩個可能性 第一外牆日久失修 部分牆身開始出現裂縫或爆裂 導致滲水 第二本身冷氣機長期有嚴重滴水 也會導致滲水問題出現 有無辦法分便出來? 有 ...

師父, 我今日將窗花拿下, 申頭出牆外看過, 發現真的是外牆有很大的裂縫, :cry: , 還好... 我向管理公司查詢後, 他們說他們會幫我維修, 所以現在我所要做的就只有等了, 等他們完工後, 我打算把窗框補上防水的玻璃膠, 因為我見到膠已很舊了. 請問師傅補這些玻璃膠時, 應不應該把舊的膠清走, 才上新的? 還是直接加上就可以呢? 謝謝.

[ 本文章最後由 ivanlkk 於 07-9-9 00:59 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ivanlkk 於 07-9-9 00:57 發表

師父, 我今日將窗花拿下, 申頭出牆外看過, 發現真的是外牆有很大的裂縫, :cry: , 還好... 我向管理公司查詢後, 他們說他們會幫我維修, 所以現在我所要做的就只有等了, 等他們完工後, 我打算把窗框補上防水的玻璃膠 ...

正常做法係先將舊的玻璃起走 然後重新打上新膠 會比較好D
如果你自己來 我唔建議你起走原先的膠 清乾淨表面直接補上去都可以

大宅

B & Q 內的強化複合地版 Ok嗎?自己鋪易唔易?如鋪後再將櫃推番原位,地版易唔易橇起?這隻地版耐不耐用,我見一盒8塊都是$280是否貴過上海街呢?
謝謝!

複式洋房

拆浴缸change(簡單鋪磚)企缸方法?

師夫

請問 拆浴缸change(簡單鋪磚)企缸方法?

THANKS
:-P我叫采瑤,,04年8月16日在廣華醫院出世(36週+3日) 8/16 - 2.6kgs 9/16 - 3.8kgs 10/16 - 5 kgs 11/24 - 5.7kgs 12/24 - 6 kgs 1/7 - 6.15 kgs 2/16 - 6.9 kgs

複式洋房

點樣裝天花燈???

而家房果支瓜左,
平平地 有鋪頭賣$ 80, 5包裝
不過我5識裝!!

Thanks!!!!
最高收視mv-- " 福佳始終有你 "
http://plastichk.blogspot.com

我生於草根, 估計就快死於草根

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mangoww 於 07-9-10 09:58 發表
B & Q 內的強化複合地版 Ok嗎?自己鋪易唔易?如鋪後再將櫃推番原位,地版易唔易橇起?這隻地版耐不耐用,我見一盒8塊都是$280是否貴過上海街呢?
謝謝!

B&Q的產品我睇過都幾好 如果唔係好識 又怕俾出邊D人呃 係佢度買都OK

自己鋪得唔得? 睇返你要鋪的面積幾大 如果唔係好大 普通一間房仔都可以嘗試自己DIY 係D邊位比夠難做 不過你有無工具 例如係D織梭 界機 地板易唔易拱起? 呢樣好睇返鋪既手法正唔正確 正常有餘留熱漲冷縮空間 一般是不會橇起
耐唔耐用? 非常耐用 有D標明保證表面耐磨層質量可用十年
是否貴過上海街? 其實相差唔多
呢度有D資料你可以參考
免膠水地板是經受實踐考驗、複合地板的第二代過硬產品。
  鋪裝﹕免膠水鋪裝,簡單,清潔
  可靠﹕附有預應力的專利拼接技術,可避免鋪裝錯誤
  基材﹕添加防水劑的高質量高密度纖維板,加上理想的周邊防潮處理
  接縫﹕榫槽加工獨特,專利技術,榫槽加長,具有超強的咬合力(5-7KN/m)
  效果﹕地板為一個整體,幾乎用肉眼看不到接縫的痕跡
  時間﹕鋪裝速度加快至少30%
  使用﹕鋪裝後可馬上在上面行走,或搬入家具
  折換﹕容易拆卸,可多次重複使用。使用中損壞的板塊可被更換
  環保﹕板塊之間不用膠水連接,對用戶健康有利,更有利於環保
  附件﹕專用安裝工具,配件及養護產品齊全
  保證﹕表面耐磨層的十年質量保證

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-11 03:47 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 szetsoiyiu 於 07-9-10 15:02 發表
師夫

請問 拆浴缸change(簡單鋪磚)企缸方法?

THANKS

清拆完個缸 , 更改來去水喉 ,做防水, 連牆身都要做半腰以上既防水 , 做好批盪後, 一定要試水, 試過冇事 , 先至可以將防水膠混合水泥砌左個企缸樣, ,之後就直接鋪瓷磚 鋪完睇返企缸本身有冇養水 ? 去水會唔會太慢 , 又或者企缸地台會唔會太斜 ?影響 到站立不穩qD仲有係防滑 , d 磚是否防滑 ? 有水 / 皂水時會否跣腳 ? 是否要裝有扶手供家中長者使用 最後安裝浴屏O

其實改企缸呢D唔係細工程 做得唔好 隨時好多問題會出現 真係唔係講少 我唔係好建議你自己來

~e

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-11 03:37 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 C99 於 07-9-10 22:12 發表
點樣裝天花燈???

而家房果支瓜左,
平平地 有鋪頭賣$ 80, 5包裝
不過我5識裝!!

Thanks!!!!

可否拍張相片上來看看
因我唔知你講邊隻天花燈 好難答到你個問題

大宅

是否可常用水清潔,會不會易有白蟻呀?

在那個位置餘留熱漲冷縮空間?

織梭, 界機有乜用途?

請問普通木板鋪防火膠版廚櫃要幾錢尺?清拆現有灶頭及重新安裝洗碗盤及灶頭位?那兒平呢?謝謝!

原文章由 jim182 於 07-9-11 02:48 發表

B&Q的產品我睇過都幾好 如果唔係好識 又怕俾出邊D人呃 係佢度買都OK

自己鋪得唔得? 睇返你要鋪的面積幾大 如果唔係好大 普通一間房仔都可以嘗試自己DIY 係D邊位比夠難做 不過你有無工具 例如係D織梭 界機 地板 ...

[ 本文章最後由 mangoww 於 07-9-11 09:37 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

是否可常用水清潔,會不會易有白蟻呀? 可以 但不能太濕 地板經過特別處理 正常應該不會有白蟻

在那個位置餘留熱漲冷縮空間? 牆角位

織梭, 界機有乜用途? 織梭即是電鋸 界機界瓦仔也可以用來割木板的工具

請問普通木板鋪防火膠版廚櫃要幾錢尺?清拆現有灶頭及重新安裝洗碗盤及灶頭位?那兒平呢?謝謝!
你指是6分夾板貼防火板 現場做600-900直呎 清拆連重裝做廚櫃都一手包辦 有需可以搵我
邊度平? 一定係大陸平 但質料無保證 安裝粗劣

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-12 00:29 編輯 ]

複式洋房

織梭, 界機幾多$$??

thanks!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 C99 於 07-9-11 22:12 發表
織梭, 界機幾多$$??

thanks!

織梭 平價既280 貴既1200都有
界機 一般350左右

複式洋房

鋪磚問題

請問鋪地磁磚的磚隙位,多少mm算美觀, 合標準, 手工好?

複式洋房

thanks!!

原文章由 jim182 於 07-9-11 03:44 發表

可否拍張相片上來看看
因我唔知你講邊隻天花燈 好難答到你個問題

[ 本文章最後由 C99 於 07-10-22 21:47 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 shipfish 於 07-9-12 21:50 發表
請問鋪地磁磚的磚隙位,多少mm算美觀, 合標準, 手工好?

好難講 唔同既磚有唔同既鋪法 留既隙位大細都唔同
無一個標準尺寸 最常見的大約2mm 一支牙籤厚度 如果妳想鋪得整齊可以買d十字膠粒套上去鋪出來包齊整

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-13 03:43 編輯 ]

首頁
12345...18

尾頁

跳至