美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

買左雪花秀cushion 粉底,但有個關於粉樸的問題。如果用原裝粉樸,係咪要用後每天清洗?我覺得唔洗好似好唔衞生。因為懶,所以我用即棄粉樸。但又聽講用原裝樸效果會靚d,想請問大家用乜粉樸上面?

大宅

我都想知

水晶宮

回覆:cusion粉樸問題

用幾次就要洗,$12店咪有支洗粉卜既清潔液,雪花秀 Sogo BA 都話用果支洗

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我冇用cushion既粉樸,改用濕粉掃上,效果很好更透薄

侯爵府

引用:用幾次就要洗,$12店咪有支洗粉卜既清潔液

原帖由 thunder_bunny 於 14-04-06 發表
用幾次就要洗,$12店咪有支洗粉卜既清潔液,雪花秀 Sogo BA 都話用果支洗

...
支$12清潔液係咪得1種架咋?有相嗎?thx
可以用來洗埋掃嗎?真毛掃and纖維毛都可以嗎?

水晶宮

yanyanli1234 發表於 14-4-7 00:34
支$12清潔液係咪得1種架咋?有相嗎?thx
可以用來洗埋掃嗎?真毛掃and纖維毛都可以嗎?
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7577011

d 舊post 有相~

洗掃都可以, 但要注意洗化妝掃要盡量"垂直" 支掃, 唔好 打橫/向上 沖水過水,
因為 掃入面都係痴膠水將D 毛一大束咁痴實, 如果裡面濕到水, D毛好易用用下就甩毛~

呢個 tips 睇姊妹淘講架~ 就算用洗頭水/專洗掃既清潔液洗都係一樣, 要"垂直" 支掃洗~~

phoebe_ming5    發表於 14-4-10 16:39
yanyanli1234  些些你啊!  發表於 14-4-7 11:13

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我用2-3日就洗cushion粉樸,
不過試過大力少少都爛咗,
見過etude house有散賣個cushion粉樸,
成$20我冇買,
cushion BB refill有新嘅粉樸,唔洗買.
我1個月用完1個bb cushion,
係咪太快?我日日用....

大宅

雪花秀ba 話每一星期洗一次就夠,不過我都好耐無洗

大宅

引用:雪花秀ba+話每一星期洗一次就夠,不過我都

原帖由 Sarahoney 於 14-04-07 發表
雪花秀ba 話每一星期洗一次就夠,不過我都好耐無洗
ba 話一星期一次用清水洗ok, 好方便

大宅

我都係用jusco支$12清潔液一星期洗一次

伯爵府

引用:我用2-3日就洗cushion粉樸,不過試過大力少

原帖由 小滴兔兔 於 14-04-07 發表
我用2-3日就洗cushion粉樸,
不過試過大力少少都爛咗,
見過etude house有散賣個cushion粉樸,
正常,我用緊第三盒bb cushion,但我從未試過用晒任何一種粉底/bb cream/粉餅的

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 caramelpudding 的帖子

係喎,可能cushion 本身容量小~唔係塊面突然大咗hahahahha

侯爵府

5R2H 發表於 14-4-6 19:10
我冇用cushion既粉樸,改用濕粉掃上,效果很好更透薄
e...我同你調轉! 我買返去立即一邊面用cushion 一邊用濕粉掃,家人不知道我邊邊面上粉情況下,選擇左cushion個邊,話薄d.光d....

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至