自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

之前有jm post 過洗頭水醫汗班,介紹依隻有1℅selenium sulfide

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:洗頭水醫汗班一問

但我見到另一隻細好多,有2.5℅
selenium sulfide
會唔會有效D呢,有冇jm用過呢,都幾貴要$105一支

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

下..........得架咩

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yes. that helps recommended by family doctor

伯爵府

回覆:RSG媽媽 的帖子

得,我c6都係咁樣斷尾(不過唔係呢隻洗頭水),每次講開佢都好感激當年教佢用洗頭水個位醫生

KKW002  我都想知呀,求PM  發表於 14-4-22 19:51

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

回覆 hilewo 的帖子

可以話比我知係邊隻洗頭水, 同點用嗎?? THX A LOT

hilewo  我今晚番屋企問清楚c6先  發表於 14-4-23 10:53

大宅

唔你隻隻得架, 睇清楚成份先。
我上年去左萬寧配藥處買左報導內深藍色盒(sebizole)果支比我老公用, 係work嘅, 好似大約$120-150

嚴重患者需加口服藥
真菌分兩種,一種在皮膚表面生長,另一種在真皮層或者身體內,造成頭皮及汗斑的真菌均屬前者,以食用皮膚角質層的蛋白質為生,在汗水及油脂分泌旺盛的部位特別容易生長。何家強指,巿面上含抗真菌成份,如Ketoconazole 、Itraconazole 及Clotrimazole 的洗頭水,可以殺死致頭皮及汗斑的真菌,毋須醫生處方,一般藥房或超巿都可以買得到,「去頭皮洗頭水用到冇頭皮就可以停,剩低洗頭水就可以用搽汗斑。」巿面上的去頭皮洗頭水不是全部使用上述成份,部份含Selenium Sulphatide ,何家強指,這種成份可以抑制真菌,對付頭皮,但對汗斑沒有作用,巿民購買時要留意。若汗斑持續,應該求醫,醫生會處方藥膏、口服藥,以及和去頭皮洗髮水成份相同的洗澡敷藥,患者一般兩至四個星期就會痊癒,此後患處需要三至六個月才能重新製造色素,令膚色回復正常。何家強指,汗斑患者通常較活躍,經常曬太陽,令皮膚顏色變深,已康復部位由於未有色素細胞,與正常膚色的對比就會更明顯,所以不少患者均不知道自己已經康復。他說此病只是影響觀瞻,不容易傳染,也不會影響日常生活,患者毋須過份擔心,家中的衣物不需分開洗滌。平日運動少或者汗水分泌較少的女士,不容易染上此病。

中醫之言:口服兩中藥有療效
香港中醫師公會會長關之義指出,汗斑屬癬類皮膚病,中醫認為此症與風濕熱有關,將白荷花磨粉外塗患處,可收清熱、消暑、解毒之效,同時口服白蘚皮及僵蠶等藥材也可醫汗斑及止痕,「汗斑好頑固,天氣熱又會翻發,通常都要醫幾個月。」本報記者

大宅

引用:我上年去左萬寧配藥處買左報導內深藍色盒(s

原帖由 FUJI 於 14-04-22 發表
我上年去左萬寧配藥處買左報導內深藍色盒(sebizole)果支比我老公用, 係work嘅, 好似大約$120-150
http://m. ...
出唔到link?

珍珠宮

引用:下..........得架咩

原帖由 RSG媽媽 於 14-04-22 發表
下..........得架咩
得架

水晶宮

引用:之前有jm+post+過洗頭水醫汗班,介紹依隻有

原帖由 jo2901chan 於 14-04-22 發表
之前有jm post 過洗頭水醫汗班,介紹依隻有1℅selenium sulfide
醫汗班?即係點用?

imconfusing  查在斑上,等五分鐘,沖水  發表於 14-4-22 17:45

珍珠宮

我用Nizoral,敷在患處3mins,再過清水

大宅

引用:我上年去左萬寧配藥處買左報導內深藍色盒(s

原帖由 FUJI 於 14-04-22 發表

唔你隻隻得架, 睇清楚成份先。
補相

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 RSG媽媽 於 14-04-22 發表下.

原帖由 jarjane 於 14-04-22 發表
得架
我有 好多年啦

水晶宮

FUJI 發表於 14-4-22 18:00
補相
甘邊隻啱用呀?汗斑是指身體上還是面上都可以?

伯爵府

回覆:jo2901chan 的帖子

点用法?

大宅

引用:Quote:FUJI 發表於 14-4-22 18:00 補相甘邊

原帖由 HLDMaMa 於 14-04-22 發表
甘邊隻啱用呀?汗斑是指身體上還是面上都可以?
含ketoconazole 、Itraconazole 及Clotrimazole 的洗頭水,可以殺死汗斑, 瀟酒果隻成份好似唔得, 我老公只搽身同頸, 面未試過因為面無!

水晶宮

回覆 FUJI 的帖子

甘你用邊隻有嗰D成份㗎?THX!

大宅

引用:点用法?

原帖由 milkylok 於 14-04-22 發表
点用法?
搽在汗班處5分鐘, 再冲凉, 每星期一兩次, 一個月己經好番, 你問藥劑師會教你!

大宅

引用:回覆 FUJI 的帖子甘你用邊隻有嗰D成份㗎?T

原帖由 HLDMaMa 於 14-04-22 發表
回覆 FUJI 的帖子

甘你用邊隻有嗰D成份㗎?THX!
sebizole 萬寧配藥處買, 上年好似$120-150

水晶宮

回覆 FUJI 的帖子

THX!

首頁

尾頁

跳至