自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

回覆:Mrslau1030 的帖子

我哥嫂都有隱性地貧,好彩生左仔仔冇事

禁止訪問

畀面勳章

回覆:櫻花餅 的帖子

禁止訪問

珍珠宮

引用:請問你地同老公會唔會都有地貧?我同老公都

原帖由 Mrslau1030 於 14-05-25 發表
請問你地同老公會唔會都有地貧?

我同老公都有,都成功生左個囡囡無事,
你同老公係同一型?

Mrslau1030  Yes  發表於 14-5-26 16:12
輸入搜索內容

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:請教有地中海貧血的jm..

老公有穩性地貪,我冇,bb無事

公爵府

我c6有,我冇
大女應該有,細女就冇

珍珠宮

為下一代著想我唔會搏……因為兩隱性加埋有機會生重型,重型要成世輸血每日除鐵針

Mrslau1030  可以博,到時就要抽羊水check,如重型就中止懷孕  發表於 14-5-26 16:21

水晶宮

畀面勳章

我有隱性地貧,老公都有同類基因,但老公血色素高,生到第三胎才check到!我她生咗三個,大女只有隱性基因,但仔同妹妹就有輕微地貧,唔可以劇烈運動,容易缺氧

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

我老公出世醫院就話佢有minor,我爸爸嗰邊都有好多人有,叔叔姑姐同佢哋啲仔女,即係我堂/表兄弟姊妹都有,而我只知自己有貧血,係咪地中海我就一直唔知。
我聽我堂家姐講,佢第一次產檢,喺政府醫院抽血話佢有地貧,即刻要佢老公都抽血驗,好彩佢老公冇。所以到我有BB,醫院幫我抽完血冇要求我老公驗我就好放心,點知因為我陀住嘅時候試過幾次暈低送咗入院,幫我抽血驗過,紀錄寫懷疑我有地貧但完全冇同我交代,到我作動入產房啲姑娘/助產士睇到我啲紀錄問我「你唔知自己有地貧嘅咩?」我先呆咗喺度,我即刻好擔心話我先生都有,仲俾佢哋鬧返我轉頭問我點解我會唔肯定自己有冇地貧,我話醫院幫我做產檢抽完血都冇通知過我有冇,佢哋話我都生得,講乜都冇用,等我生咗先抽小朋友血驗⋯⋯我一邊痛一邊擔心,真係身心折磨!
我仔返醫院覆診覆咗好多次,由半歲至快兩歲,血都抽就好多支,次次狂喊,但到上個月醫生竟然話一直未驗我仔有冇地中海貧血!咁佢哋到底抽咗咁多次血做乜鬼?我真係嬲!過往嘅醫生只同我講我應該唔係地貧,就算我係,同我先生應該唔同型,我仔就算係地貧都唔會係重型,再生最多都只係minor,唔會有重型。
而家我又有BB,我已經唔喺之前間醫院檢查,開頭幫我mark家族遺傳病嗰時我有講返我個case出嚟,佢話佢睇紀念都見到,今次驗血會再幫我check清楚,到我返去睇報告,今次好清晰話俾我聽我冇地貧,希望唔好臨生再嚇我!

jamieshih1210  弓起晒,祝你一家開心健康  發表於 14-5-26 09:18

寶石宮

我係隱性,我老公冇,兩個小朋友ok

Mrslau1030  Yes no problem  發表於 14-5-26 16:18
kitbebe  你hb冇, 生幾多個ok架.  發表於 14-5-26 09:17

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我老公出世醫院就話佢有minor,我爸爸嗰邊

原帖由 肥騰騰B媽:) 於 14-05-26 發表
我老公出世醫院就話佢有minor,我爸爸嗰邊都有好多人有,叔叔姑姐同佢哋啲仔女,即係我堂/表兄弟姊妹都有, ...
祝bb身體健康

珍珠宮

我識得朋友個大仔係重型地中海貧血,佢兩公婆唔信邪再生個細仔都係

cvpigpig  點解要明知故犯呢   發表於 14-8-18 23:30
amazing  自私精!  發表於 14-6-10 21:24

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahpoo 發表於 14-5-26 05:20
為下一代著想我唔會搏……因為兩隱性加埋有機會生重型,重型要成世輸血每日除鐵針

...
在10-12週時去贊育做產前檢查, 我同HB都係地貧, BB有機會係4分1機會唔要得, 4分1機會完全正常, 2分1機會遺傳輕型地貧(健康正常), 幸運地阿女係完全正常, 冇遺傳到地貧, Thanks God!!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

1/4 機會生重型wor, 懷孕就要check, 重型可以申請終止懷孕的

Mrslau1030  Yes 我個陣都有check  發表於 14-5-26 16:18
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

我同老公都有地貧, 生左個女, 只有穩性地貧, 但我生完先知, 如果係中度地貧要成世食補血丸, 由有左到生, 睇過好多個醫生都無講過, 如果我知要成世食藥我唔會生, 女仔如果中度貧血我估第日m黎或生仔會有問題, 男仔點解會嚴重d? 我老公都係中度貧血, 但佢唔駛食藥。

大宅

引用:Quote:原帖由+肥騰騰B媽:)+於+14-05-26+發

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-26 發表
祝bb身體健康
多謝!冇嘢緊要得過健康!

大宅

引用:我識得朋友個大仔係重型地中海貧血,佢兩公

原帖由 winifredwin 於 14-05-26 發表
我識得朋友個大仔係重型地中海貧血,佢兩公婆唔信邪再生個細仔都係

...
如果佢哋兩公婆都有地貧,又鍾意小朋友,其實可以考慮領養,雖然唔係親生,但起碼小朋友同大人都冇咁辛苦。不過你朋友生咗,而家馬後炮都冇用,唯有叫佢哋加油!

別墅

老婆有輕型地貧,老公本人我冇,所以冇咁擔心,如果兩個都有真係博

首頁

尾頁

跳至