自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

吓!你這個情況好似都幾慘噃!但係我記得以前好似有教呀!這樣之後你個中學老師有無特別用心教你多D呀?

原文章由 惜惜 於 07-11-3 10:08 發表
其他讀慈雲山聖包思高小學既同學仔, 你地有冇覺得升上中學好慘?聖包程度好低,升上中學好吃力!:cry: 我升中連 I am a girl 既文法係點結構出來都唔知, 即 subject, verb, object, noun 都唔知係乜! 小學根本冇教! :an ...

大宅

OH!
真係好慘呀!好似看D慘劇呀!
你去左一間好勁/好有錢嗰D學校咩?點解D同學仔會吾理你禁衰ka!

原文章由 惜惜 於 07-11-3 11:19 發表

直頭入左輔導班! 之前明明名列前茅, 到中學考第尾, 仲要英語授課, 日日返學唔知做乜, 大受打擊, 成日喊, 成績追得好辛苦! 當時係人生一個大難關!心靈上既打擊最大,成績差, 同學都唔理我.:-( ...

大宅

你就好啦!你媽媽有人事關係可以幫到你!總算先苦後甜!
我吾係派在慈雲山裡面呀!派左去土瓜灣嗰區,返/放學都好慘,坐車好遠,所以我嗰時好想在附近讀的.

原文章由 惜惜 於 07-11-3 11:34 發表

我原本派卜維廉, 亞媽用人事關係幫我入左間中上既學校. 小學真係冇教英文!不過經過 6 年中學生涯 ( 有一年留班 ), 學左好多野, 相信係卜維廉未必有咁好.
你派邊間中學呀? ...

大宅

Esd life & she.com <--是什麼網呀?
如果BK壞左,你地平時會看什麼其他網 ka?

原文章由 惜惜 於 07-11-7 10:56 發表
我睇下有冇新血上來, 見到呢個 topic!
好似我係新血, 無意中見到呢個 topic!
BK 唔多好用, 我蒲開 Esd life & she.com, 唔駛下下按下一頁, 睇得舒服.

大宅

我同事都預備婚事呀!所以我想問你知吾知在酒樓放嗰D花炮(不是出火藥嗰隻,是出彩色碎紙嗰隻)邊到有得買呀?

原文章由 惜惜 於 07-11-12 11:00 發表

sorry for late reply~~

最近係she.com 我win 左 $2000 獎品! 去 「she critiques美容大賞2007」投下票, 就中左, 我舊年中左 $1000 化妝品, 一年一次, 一試無妨, 唔駛付出代價. 我平時中意去以下討論區~

htt ...

大宅

剛剛我同事話知道那有得買啦!TKS!

不過有次去飲,見到有人放好似煙花嗰隻真係幾靚,不過在我結婚嗰時,就不可以放,只可放碎紙嗰隻咋!

嘩!你朋友是放碎紙嗰隻定還是煙花嗰隻呀?碎紙嗰隻都禁利害!

原文章由 惜惜 於 07-11-12 16:36 發表

唔係文具舖咩? 我屈攝錄公司送, 所以唔駛買, 要留意唔係間間酒樓比放, 問清楚好! 仲有, 我曾經有朋友的朋友婚禮, 有人射爆燈, 要賠錢比酒樓! 小心小心!!! ...

大宅

OH! 等我都叫我同事留意吓先!TKS!
不過在開席前入場時放,真係幾開心呀!

原文章由 惜惜 於 07-11-12 17:10 發表

係朋友的朋友, 我唔多清楚, 又冇問.
應該係先彈開個蓋, 才有紙條/碎紙彈出, 一定係個蓋出事! 蓋係膠既, 同埋"沖"力大, 紙條/碎紙先會有彈出既效果, 佢話我聽, 想我留意下. ...

大宅

你有無想定D謝詞呀?多謝... ...!

原文章由 惜惜 於 07-11-12 17:30 發表

我最期待進場既一刻, 將會係~~

我著住件閃閃拖尾既婚紗, 挽著我老公, 前面有花仔花女, 播著我最鍾意既歌 " she ", 有射燈照住我地, 身邊既人客起哄, 步行到上台, 接吻的一刻, 台上就放著雪花, 閃光燈不停閃.

...

大宅

講起舞師,我記得在新年時,D舞師走來拍門,嚇到我死呀!當時我馬上大哭叫我家人快D拿包服走人,不過我D家人無理我. :-(好慘呀!

原文章由 eat 於 07-11-12 17:35 發表
:-(
我都係基甸幼稚園畢業,不過我讀完三年班就轉咗校:-(
記得三年班時要跳絲巾舞比高班畢業生睇(勁娘),
我每日放學都好鍾意走去隔離睇人整舞獅頭 ...

大宅

但通常要同D賓客講D野個播!你再講多D啦,我覺得會好D.
但以前我吾知道要講,所以都好後悔無預備.:-(

原文章由 惜惜 於 07-11-13 10:29 發表

咁又冇喎! 唔想咁老肚, 多乜 Q 謝呀, 唔係我既作風, 我頂多會講多謝大家抽空出席!

大宅

現在見到你地寫了以前校歌的歌詞時,我只記得個音和小小歌詞,但回想反以前每天早上都會唱,但跟本都吾知D歌詞什麼意思,如果當時我知道D意思的話,我覺得今天我的前途應該吾錯.

原文章由 心心靚媽媽 於 07-11-18 09:43 發表
我都係思高出品, 我記得小小佢首校歌

兒童之父, 包思高
愛主愛民德行好
我們努力為前途
.......

大宅

其實我有時都好想回以前的慈雲山ka!但...:-( ,吾可以啦!
有幾次我在想,如果無變到就好啦!可以返去行吓嗎!唉!

原文章由 cherry0907 於 07-11-18 02:36 發表
hi:各位慈雲山舊街方你地好 !見到這個post好有親切感!因為你地住山頂我就住山腳!我係住係6座(伍若瑜健康院對面)讀五邑鄧樹椿小學下午校!見到你地對話內容,真係好似返回慈雲山一樣! ! ...

首頁

尾頁

跳至