自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女4歲時發現有弱視眼,左邊遠視600,右眼正常,而家佢10歲,細果時好聽話,成日都帶住眼鏡,但而家就成日唔帶,我都知會好攰,但話佢又唔聽,鬧又過唔到自己,又佢,我又怕佢唔帶會影響日後大個嘅生活,因為醫生話遠視係冇得做手術,係咪真架?佢平均力好差,落樓梯係最差,攞唔到平衡点,每次都要慢慢扶住落,已經6年,但我仍然覺得阿女好慘,点解上天安排呢種苦楚比佢,因為全家都冇戴眼鏡經驗,所以有時佢話戴到好攰我都心痛,我就忍唔住偷偷地喊,但又唔可以比佢見到,其實我係擔心佢大個隻眼會係点,而家我有時扶住佢行,d人都會覺得咁大個洗唔洗扶住,又行得慢,而家我仲可以照顧佢,但我怕第時我照顧唔到嘅時候点算……

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:siujade 的帖子

我仔6個月時發現,當時左700有多,右400到,而家兩歲幾都仲係兩眼差好多。左400幾,右無。。問過醫生此種弱視係無得做手術,而家每日遮眼,我都做唔到。。但眼鏡就算肯帶。。我都擔心佢好唔返架。。平衡真係差d,所以佢好易跌倒

大宅

回覆:christytsui 的帖子

你仔係遠視定近視,如果係近視係可以做,但要等佢大個,我女過左8歲,所以再遮眼都冇用,好彩嘅係,你仔咁細個就發現到,醫生話越早發現,可及早醫治

侯爵府

配細鏡片應該舒服d.

男爵府

我仔3歳發現遠視,兩隻眼都六、七百度。帶咗眼鏡四年多,依家七歲半了。早期有弱視傾向要遮一隻眼,幾煩。但—年後就不用。六歳半降到五百度~嚟緊再 check,希望再好d

眼鏡已像生活—部份,他又ok。

olivia511  原來降得咁慢?? 我女舊年2歲半check到兩邊都800度遠視..我仲以為會減得好快..  發表於 14-5-30 13:14

禁止訪問

男爵府

回覆:eshiro 的帖子

我哋成日讚他帶眼鏡好靚仔同揀d型d的架

子爵府

回覆:有冇仔女係弱視眼(遠視)分享經驗

我細佬細個有弱視,大左尼家吾洗帶眼鏡都得

大宅

回覆:hui.lai 的帖子

我知弱視矯視左可以好返,但個醫生話而家科技未去到可以做遠視激光,係咪真架?我女而家原本嘅左800右正常,去到左600,右正常,醫生話佢如果左睇退,右眼同時變加,即係話,到時會一隻係遠視,一隻係近視,我一聽到又想喊,即係要唔要果隻深嘅退,好矛盾,

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我自己係 以前成日扒係度做功課 以前兩隻遠視 之後大左再驗就一遠一近
我係無帶眼鏡嘅 因為好暈

大宅

我自己細個左正常,右700遠視,小學時有戴眼鏡同埋遮眼,但到中學開始唔戴眼鏡,一黎貪靚,因為一邊放大鏡一邊正常,人地睇落好古怪
到而家無戴眼鏡約十年了,左都係正常,右約350度遠視,但我每兩三年都會去配下眼鏡,驗眼,但配左返黎又唔戴的,因為日常睇野慣左用正常嗰隻眼睇,我從來都唔覺得自己視力有問題的,除非掩住左眼。
平衡力我就無特別差的

大宅

引用:我自己細個左正常,右700遠視,小學時有戴

原帖由 5520 於 14-05-29 發表
我自己細個左正常,右700遠視,小學時有戴眼鏡同埋遮眼,但到中學開始唔戴眼鏡,一黎貪靚,因為一邊放大鏡 ...
唔好意思,想問下你,啫係你而家已經係成年人?因為你眼睛度數同我女差唔多,只係左右嘅分別,我好想知道大個之後會唔會生活唔放便,當然我知係將來未必係一样,但我見你話中學時冇戴,但度數又減少左?,咁醫生係咪都係話你知冇得做激光矯視?咁你而家冇戴眼鏡生活放便嗎?睇嘢都ok?我女就係覺得唔用眼鏡佢都睇到,所以成日唔戴,而且真係好唔舒服,因為真係一邊好重,我已經係配最輕果種,但都比另一邊厚,醫生check度數差左就會知冇經常戴,就會講唔戴會變得更深,除左沖涼,咩時間都要戴,我成日問我女試下用差果隻眼睇嘢會点,佢係話全部都化開左,睇人嘅样係睇唔到,眼耳口鼻睇唔清,好似見鬼咁,但長期唔用差眼望嘢,隻差眼會唔會痿縮?唔好意思,真係好多嘢問,我成日都同佢講,我死左冇人可以照顧佢,所以唔想佢隻眼變得更差照顧唔到自己

大宅

我想問下你哋呢個有冇用,我用左幾片,一直放係櫃到,exp係2016,8月,唔洗錢,比郵費就可以了

大宅

我自己小學時先知有遠視, 左右眼約6XX. 一直帶眼鏡到中五. 之後自己唔想帶就無再帶. 大學時去 check 就得返百幾, 可以唔帶眼鏡. 一直到生完第2個B後, 覺得視力差左就去 check, 加返去2xx. 而家又開始帶返眼鏡.

其實帶眼鏡係好少問題. 唔係咁擔心. 放心!!!

大宅

回覆 christytsui 的帖子

請教你個小朋友甘細個就帶佢去驗眼係去邊度驗呢?

sweetipsdiy  有個叫理大眼科中心專驗眼,我都會定期check下有無眼問題  發表於 14-5-30 23:00
christytsui  眼科醫院  發表於 14-5-30 13:55

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔又係4歲時發現有遠視,當時一隻400幾,一隻200幾,再加散光200幾
之前4~6歲都一直有做遮眼 exercise, 而家7歲幾都仲係兩隻眼差唔多度數。

而家停左遮眼,因為應該幫助唔大。幸好佢算肯帶眼鏡。日常睇野無咩問題.

我地同佢一齊揀眼鏡(輕d既鏡架),俾佢自己選鐘意的款式同顏色, 又讚佢戴左斯文又靚仔d, 所以佢好肯戴.

大宅

我而家就黎三十歲了,度數減得最快就真係遮眼嗰段時間,一到左中學,我唔戴眼鏡又唔遮眼,度數幾乎無變過,好彩又無加深。同埋遠視角係無得做激光,無得戴con
你個女講得啱的,日常睇野好正常的,但遮住正常的眼睇野就檬晒,乜都睇唔到,但你問我的話,我都覺得唔會無lala遮住一隻眼睇野架嘛,所以我都懶戴眼鏡
但去驗眼時,視光師都有講我隻右眼就算而家日日戴返眼鏡都係只有70%清晰,因為少用右眼,係會退化,但又唔會盲嘅,只係隻右眼永遠都檬查查
我就認為唔會影響日常生活,因為左眼係完全正常,平時睇野係好清楚的
唯一我覺得要戴眼鏡嘅時候係睇報紙,好似人地老花咁,字太細,戴眼鏡睇無咁辛苦,同埋我而家用電腦都有時會戴,戴左眼鏡睇電腦我覺得無咁攰

大宅

仲有,你女女而家10歲,我覺得你叫佢堅持戴多三年左右會好啲,我相信發育時期都會影響眼球,趁而家仲細,可以減低啲度數的機會大啲
到大定左就好難減度數了
如果佢覺得戴眼鏡好辛苦,你可以勸佢起碼睇書,做功課,用電腦時一定要帶,出街去玩就可以寬鬆啲

大宅

引用:仲有,你女女而家10歲,我覺得你叫佢堅持戴

原帖由 5520 於 14-05-30 發表
仲有,你女女而家10歲,我覺得你叫佢堅持戴多三年左右會好啲,我相信發育時期都會影響眼球,趁而家仲細,可 ...
好多謝你意見,好清晰,佢而家好多時打機做功課都唔戴,我見到就會叫,但見唔到,佢一路唔戴真係好鬼傷眼,我明白了,起碼係佢中學前戴起碼唔會影響咁多,希望遲d科技發達d可以做手術啦!我最怕係佢到時變左一隻近視,一隻遠視咋,醫生話佢有咁嘅可能,所以我係好擔心,不過聽左你嘅分享,而家擔心小左dd謝謝你

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

siujade 發表於 14-5-30 08:16
我想問下你哋呢個有冇用,我用左幾片,一直放係櫃到,exp係2016,8月,唔洗錢,比郵費就可以了
多謝, 可給我嗎?

首頁

尾頁

跳至