自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:siujade 的帖子

唔洗客氣

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆:有冇仔女係弱視眼(遠視)分享經驗

原來咁多都係,我以為只有自己先係。你地個個都比我好彩,因為細個父母無發現我有呢個問題,到我發現自己眼有事時已經係小學,因為有右眼200近視,左眼超過600遠視+弱視,由細到大無平衡問題,因為一隻眼近,一隻眼遠,其實會平衡番,當兩隻眼一齊睇野時其實唔覺有影響,所以細個一直唔知,發現時已經錯過治療機會。不過其實我睇到大家d留言覺得有點誇張,因為其實對我生活無任何影響咁濟,亦唔覺得自己好惨。

講番我自己,就係由於我唔帶眼鏡就咁生活兩眼會平衡番,但一睇遠野就唔得,所以二十幾年來都無帶眼境,到左大學事因為d leature hall太大真係睇唔到screen. 所以配左眼鏡,不過都係上堂睇唔到先帶,落堂又唔帶,皆因我帶眼鏡實在太樣衰 我唔帶係因為一黎貪靚,二黎生活中多數睇近野無事,三黎醫生都話我無得醫,咁就由佢

但出黎做野後好多次開會都睇唔到screen, 發現咁落去好難做野,我問過視光師佢如雖然我無得醫,但隨住年紀增長視力會退化,我本身左眼已經弱視,如果唔帶眼鏡穩定佢的話,到老時會好差,得番兩三成視力,我聽左後好驚,終於配左眼鏡同con, 番工就帶con又唔會樣衰

我想分享俾各位媽媽聽,其實弱視的小朋友未必覺得自己好惨或好大問題,只係媽媽爸爸心痛放大左,所以JM們其實可以歡容d 唔理擔心話咩自己死左無人照顧仔女,其實唔係盲都唔係好大件事姐。P.S.我媽媽都係一隻眼弱視,宜家做左六十幾年人都無影響生活,不過如果小朋友仲細就一定要迫佢治療唔好錯失機會。

大宅

回覆:sweetipsdiy 的帖子

点解我會咁擔心,係因為我完全唔了解呢样嘢,我老公果邊家人,我自己家人都冇人戴眼鏡,所以對眼d嘢算係0知識,有次睇新聞話個弱視眼女人因為夜晚睇唔到,跌親定死左,所以我更加擔心,更加上醫生話冇得矯視,又話唔好比佢再深,又話會咁,又話會咁,早期真係瞓都瞓唔到架,而家我女咁大個都成日跌低,(我覺得佢係睇唔到近嘅嘢,因為有次明明有好大舊石頭係前面,佢都kick跌),又加上佢有過度活躍症,但偏向文靜,做功課每日做6個鈡,(佢最慢嘅同學做2個鐘咋)唉…唔擔心佢就有鬼囉,每次佢同小朋友玩,佢好多都唔夠膽,總係慢慢嚟,怕跌,但慢慢嚟都跌,我都冇嘢好講,唯有自己睇緊d,落樓梯,行路都拖住,試過唔拖又跌,所以我令願人哋話我做虎媽,都唔想佢周身傷

大宅

引用:原來咁多都係,我以為只有自己先係。你地個

原帖由 sweetipsdiy 於 14-05-30 發表
原來咁多都係,我以為只有自己先係。你地個個都比我好彩,因為細個父母無發現我有呢個問題,到我發現自己眼 ...
個醫生話我女將來都唔可以帶con嘅,冇得矯視,成世戴眼鏡,我聽到真係不知幾傷心,佢戴左眼鏡真係好醜样,我老公話冇問題,但我好多時都接受唔到,佢細個真係好可愛,但而家就………………?算啦,唔講呢d。
想問下你係買邊隻con呀?你都算係鳶鴦眼,果con係咪要買2種呀?我真係咩都唔識,我自己都冇戴過,對於呢方面真係問題少婦呀!請賜教

大宅

我同sweetipsdiy 一樣, 錯過左治療黃金期, 冇得醫。
我本身一隻眼弱視一隻眼正常, 所以父母冇發現我有問題。到小學我有話一隻眼看不清, 但佢地以為我貪得意想配眼鏡, 冇理我。到中學我真係有近視去配眼鏡先check 到有問題, 醫話已經太遲。

我又覺得冇太大的不便, 唯一問到視距差d。 醫生話因個腦會選取清晰影像, 所以個腦不太理會壞眼的影像, 所以立體感差d , 判斷距離有d困難。

所以老公揸車, 我坐隔離, 我成日覺得同前車好近。

我平時都係唔戴眼鏡, 上堂開會先戴。 唔講, 人地都不知道我眼睛有問題。 曾經唔開心過,但很快冇事,反而父母每次提起都很內疚, 要安慰番佢地。

大宅

引用:我同sweetipsdiy 一樣, 錯過左治療黃金期,

原帖由 Gwyneth囡囡 於 14-05-31 發表
我同sweetipsdiy 一樣, 錯過左治療黃金期, 冇得醫。
我本身一隻眼弱視一隻眼正常, 所以父母冇發現我有問題 ...
醫生都有講過腦部眼區會識擇好嘅眼嘅影像,所以我女3歲果時check係以為佢唔識英文答唔到,所以4歲check眼果時,我都以為係佢唔識答,到真正見醫生時,我都冇用擔心嘅心情去驗眼,直至醫生話我知佢嘅度數時,我仲係傻下傻下,周圍打電話比d戴眼鏡嘅朋友問,但都唔多,疑慮滿腦子,一頭霧水,因為係0概念,我仲以為係小事,大個做手術咪得囉,点知醫生話冇得做,唔係眼睛出現問題,係腦部眼區發育得唔好先會咁,我一連串疑惑係咁問個醫生,但佢答得好含糊,答唔到我想知嘅答案,每半年先一次檢查,只係求其望下讀唔讀到d英文字大細,咁就走得,又等半年,問佢又覺得你煩,幾年眼鏡都唔需要換度數,仲有,個醫生同視光視答嘅答案都唔同,搞到我唔知信邊個好,所以我之後有一次去盲人果邊check,果過返屯門眼科話佢度數有邊,佢先比果期嚟check,……我老公因為唔識表達,我以為佢唔緊張果女,初時我哋有為呢件事鬧咬,我日日都喊,老人家又唔識講嘢,又話点會生成咁,搞到我心情極之低落,我都係要一段時間先接受到

子爵府

我大仔5歲先驗眼,雙眼900度遠視!
由細到而家11歲都係理大跟,冇遮過眼,
而家都係800度左右!
理大話懶惰眼先要遮眼!
佢咁深,唔肯唔帶眼鏡~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細囝現在5歲半,在他4歲回健康院檢眼時發覺他左眼看不清東西,當時健康院的醫生對我說他頗為嚴重,要ref我到瑪麗醫院眼科,重在信上寫了urgent ,但醫生也說就算寫了urgent 也可能要等半年才有得睇,所以也建議我們到其他私家醫生如理大和盲人協會睇,作為母親,我非常明白上面媽咪們的感受,因為我當時也喊了,怪自己為何察覺不到,但因不知實際病情,又怕拖延他的治療,怕理大不能即時有得睇,所以和我先生商諒後即日到家庭醫生處要求ref到老公公司的專科醫生檢查,也即日book到第二日去睇,很感激醫務所的視光師,護士和醫生,他們很細心的幫囝囝檢查,落藥,醫生又用儀器照眼,check得很仔細,因為過程很幸苦,所以他們不時鼓勵囝囝,我見到囝囝幸苦(由其是落藥時)我也落淚。
當時醫生解釋得很詳細,也說明了治療的黄金時間,所以我們即時配埋眼鏡,但因為過兩日就新年,擔心很久才可取得眼鏡,但視光師很好人,幫我們初五就可以取得眼鏡,我們每個月要覆診一次,加上在家庶眼每日四小時,到現在已再配了2次眼鏡,因為遠視不斷在減少,lazy eye 也由3成視力回復返9成半近10成,所以不用庶眼,也改為半年覆診,所以媽咪們要努力呀

男爵府

回覆:christytsui 的帖子

點解咁細個你就發現到既?

christytsui  我仔4個月斜望人同老公有此問題的  發表於 14-6-1 15:03

珍珠宮

細個有無遮眼個d 而家視力幾多成???佢平衡差可能因為個邊眼已經弱視。佢主力用正常隻眼睛睇野 因為戴唔戴眼鏡可能分別不大 另一隻眼無度數但視力正常嗎?? 如果正常 是不幸中之大幸 應該唔會照顧唔到自己呀

大宅

回覆:namnamnamlolo 的帖子

就係因為唔戴都可以睇到,所以佢覺得唔洗戴,而家天氣熱更加辛苦,所以成日唔戴,但咁样會令隻壞眼更壞(我覺得)

大宅

回覆:ChanMoody 的帖子

咁你咁样睇一睇私家要幾錢一次?

大宅

我表哥細個天生遠視,聽講都好深下,
大大下中學果陣變無野,佢好中意睇書打機果d, 而加3x歲,變左近視

大宅

引用:我表哥細個天生遠視,聽講都好深下,大大下

原帖由 buysth666 於 14-06-01 發表
我表哥細個天生遠視,聽講都好深下,
大大下中學果陣變無野,佢好中意睇書打機果d, 而加3x歲,變左近視
變左近視,咪可以做激光囉

別墅

http://cablenews.i-cable.com/webapps/program/fit/fit.php

小兒
兒童成長健康檢閱之近視與弱視 (一)

for your info. : cable is talking about this

子爵府

引用:我仔6個月時發現,當時左700有多,右400到

原帖由 christytsui 於 14-05-29 發表
我仔6個月時發現,當時左700有多,右400到,而家兩歲幾都仲係兩眼差好多。左400幾,右無。。問過醫生此種弱 ...
6個月已經可以check到?我bb而家9個月有啲斜視,星期二會去睇眼科,請問斜視同遠視有關嗎?

christytsui  你都睇醫生, 你可以問佢, 佢專業架嗎....佢有儀器CHECK到  發表於 14-6-2 04:00

大宅

可能度數改變左,所以唔願戴。我仔(4歲幾)又係突然唔願帶,再check先知減左度數。
當然輕鏡框同薄鏡片好重要…

男爵府

我仔兩歲半,先天眼仔發展唔好,有弱視有遠視散光,一邊500/300,跟開眼科,係佢1歲就帶佢去心光盲人學校的幼兒部,兩星期一次做訓練。

因為視力唔好平衡力真係差d ,所以都有係物理治療跟進。
如果樓主擔心,可叫醫生轉介物理治療。

christytsui  請問做訓練要比錢?排幾耐呢?謝謝  發表於 14-6-3 08:47

大宅

引用:我仔兩歲半,先天眼仔發展唔好,有弱視有遠

原帖由 pam0101 於 14-06-02 發表
我仔兩歲半,先天眼仔發展唔好,有弱視有遠視散光,一邊500/300,跟開眼科,係佢1歲就帶佢去心光盲人學校的 ...
請問物理治療係邊區嚟架,叫醫生寫紙就可以轉介?我女咁大個,唔知做呢d仲有冇用呢?個醫生都冇提過有呢d服務可以幫到佢

首頁

尾頁

跳至