自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 pam0101 於 14-06-02 發表我

原帖由 siujade 於 14-06-02 發表
請問物理治療係邊區嚟架,叫醫生寫紙就可以轉介?我女咁大個,唔知做呢d仲有冇用呢?個醫生都冇提過有呢d服 ...
我物理治療係由兒科醫生提出的,初初係屯門醫院跟, 之後仔轉入幼兒早期訓練就跟果邊物理治療,眼科好少轉介,但應該幾多歲有需要都會有幫助的。

大宅

回覆:pam0101 的帖子

好,謝謝你,我試下覆診時問下醫生

男爵府

引用:我仔兩歲半,先天眼仔發展唔好,有弱視有遠

原帖由 pam0101 於 14-06-02 發表
我仔兩歲半,先天眼仔發展唔好,有弱視有遠視散光,一邊500/300,跟開眼科,係佢1歲就帶佢去心光盲人學校的 ...
你可以上心光幼兒服務網頁參考,有表格,我當時大約排左一年,收費約100/200/600, 睇家庭收入定.

christytsui  多謝你  發表於 14-6-4 08:08

別墅

回覆 siujade 的帖子

好明白你感受, 我女係2歲半到發現兩眼都有800遠視, 我知道後喊左好奈, 因自己從來唔駛帶眼鏡, 老公也只有300度近視, 好心痛個女咁細過要帶眼鏡。
但POLY視光師同我講, 有幾深遠視唔係問題, 最大問題係如果帶左配足度數嘅眼鏡後, 都睇得唔清楚, 因為咁樣就係弱視。
我女個年紀, 帶左眼鏡後,正常視力應去到0.6-0.8, 但當時第一次配完眼鏡後, 視光師話佢視力只有0.2, 算係弱視, 我當時真係好擔心。後來, 我跟足視光師建議, 每日同佢串珠仔, 同玩D搵錯處既書, 帶左眼鏡4個月後, 視光師話進步左好多, 帶眼鏡後視力去番0.8, 但度數暫時冇變, 不過弱視眼好番哂。
視光師仲同我講, 要記住帶眼鏡係為小朋友好, 我地做嘅野係幫梗小朋友。加油呀, 媽媽 !

大宅

回覆:siujade 的帖子

都係普通acueve 兩邊眼配唔同度數就得。
我始終未做人父母,所以針唔吉到肉唔知痛,但我覺得既然都發生左,又無盲既機會,應該都要開解自己。好多家長其實都唔當一回事,包括我阿媽,再者你諗下好多人都帶眼鏡啦,唔一定唔靚既,加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 sweetipsdiy 於 14-05-30 發

原帖由 siujade 於 14-05-31 發表
個醫生話我女將來都唔可以帶con嘅,冇得矯視,成世戴眼鏡,我聽到真係不知幾傷心,佢戴左眼鏡真係好醜样, ...
好奇問句,醫生有無話點解將來唔可以帶con?

子爵府

我有一隻眼弱視,細個發現時唔肯戴矯正眼鏡,隻眼外表正常,但真系平衡差d,揸車成日偏好眼哩邊,

子爵府

引用:就係因為唔戴都可以睇到,所以佢覺得唔洗戴

原帖由 siujade 於 14-06-01 發表
就係因為唔戴都可以睇到,所以佢覺得唔洗戴,而家天氣熱更加辛苦,所以成日唔戴,但咁样會令隻壞眼更壞(我 ...
唔覺會更壞,但會用好眼多,壞眼果邊懶用,視線範圍會窄d

大宅

引用:Quote:原帖由 siujade 於 14-05-31 發表個

原帖由 sweetipsdiy 於 14-06-14 發表
好奇問句,醫生有無話點解將來唔可以帶con?
果醫生係咁同我講,當時我女未到8y,我又咩概念都冇,就問多2句,佢就話“牙太太,而家你女隻眼冇問題,係佢腦區眼部發育得唔好,所以而家你係冇資格講手術呢個問題,你明唔明呀?”之後我都係答佢唔明……
我只係明政府醫生做嘢就係咁求其,,鬼叫自己冇錢咩!

大宅

引用:Quote:原帖由 siujade 於 14-06-01 發表就

原帖由 babywater 於 14-06-14 發表
唔覺會更壞,但會用好眼多,壞眼果邊懶用,視線範圍會窄d
唔知會唔會收窄到好細?

大宅

引用:回覆 siujade 的帖子好明白你感受, 我女係2

原帖由 cookie520000 於 14-06-14 發表
回覆 siujade 的帖子

好明白你感受, 我女係2歲半到發現兩眼都有800遠視, 我知道後喊左好奈, 因自己從來唔 ...
其實佢呢5年都好乖,戴住,但唔知係咪4年級開始有自己思想,所以唔聽話,

子爵府

引用:Quote:原帖由+babywater+於+14-06-14+發表

原帖由 siujade 於 14-06-14 發表
唔知會唔會收窄到好細?
窄少少,唔駛咁緊張,講真到而家我都唔覺得影響到生活,一樣咁返學返工,冇俾咁大壓力自己,

大宅

減齡達人勳章

回覆:christytsui 的帖子

請教一下,咁細個b你點發現?點驗眼?

大宅

我覺得佢有老你成份,我問過試光師,除非對眼係眼乾症或有其他眼問題,否則帶唔帶con係唔會因為弱視影響到。其實你之所以咁擔心我覺得某程度係政府醫院醫院講病情俾病人聽時唔去manage病人心情,講d terms又唔講清楚嚴重性,我視光師話好多都有弱視其實好普遍,你見樓上咁多JM分享就知啦

大宅

引用:我覺得佢有老你成份,我問過試光師,除非對

原帖由 sweetipsdiy 於 14-06-14 發表
我覺得佢有老你成份,我問過試光師,除非對眼係眼乾症或有其他眼問題,否則帶唔帶con係唔會因為弱視影響到 ...
係呀,所以而家見到咁多jm分享,我心結解開左小小,冇咁擔心,係睇下点样可以氹佢戴耐d,真係好多謝咁多位嘅意見

大宅

我同你個女情況差唔多,左眼700度遠視,右眼正常,小學四年班才被發現要戴眼鏡。我不會長戴,因太厚太重好累,同已經習慣性用一只眼睛睇野(左眼係lazy eye), 上堂做功課才戴,行樓梯會較易差錯腳扶住行就得,其余日常生活正常。如果早發現可以訓練下隻左眼,但我個case係遲,都唔洗太擔心吖

大宅

引用:我同你個女情況差唔多,左眼700度遠視,右

原帖由 june928 於 14-06-15 發表
我同你個女情況差唔多,左眼700度遠視,右眼正常,小學四年班才被發現要戴眼鏡。我不會長戴,因太厚太重好 ...
想問下你而家幾大?因為我女佢做嘢太太太慢,已平估有專注力不足,但又唔知係咪隻眼影響佢,催佢都係咁慢,腦轉數都真係唔想講,佢3年級果時9加1都要數手指,我咁問請不要怪我,我想知其他小朋友會唔會除左動作有影响外,智力都會差d架?我有時真係頂唔到阿女連基本常識都唔得而發火,但我發完又怪自己知佢係轉數慢又可能隻眼影響佢,所以我先至好擔心佢將來係咁解

大宅

引用:Quote:原帖由 june928 於 14-06-15 發表我

原帖由 siujade 於 14-06-15 發表
想問下你而家幾大?因為我女佢做嘢太太太慢,已平估有專注力不足,但又唔知係咪隻眼影響佢,催佢都係咁慢, ...
我已經有兩個女,你估我幾大吖
我由細到大都習慣用好眼,除左行樓梯,睇3D無效果,同揸車有些偏右,其餘日常生活好正常,学習上也無咩困難,做野加半工讀也可戴四方帽呢
而你女女有些專注力弱,就揾專家訓練來改善。只要正面積極面對,才可以幫到囡囡。加油吧!

大宅

引用:Quote:原帖由 siujade 於 14-06-15 發表想

原帖由 june928 於 14-06-16 發表
我已經有兩個女,你估我幾大吖
我由細到大都習慣用好眼,除左行樓梯,睇3D無效果,同揸車有些偏右 ...
勁呀!如果我女有你一半咁叻就唔洗我擔心囉,希望佢可以改到佢慢吞吞嘅性格啦唉……

子爵府

引用:我自己係 以前成日扒係度做功課 以前兩隻遠

原帖由 Drea 於 14-05-29 發表
我自己係 以前成日扒係度做功課 以前兩隻遠視 之後大左再驗就一遠一近
我係無帶眼鏡嘅 因為好暈

...
我都係一隻近一隻遠,戴眼鏡好暈,帶con 個視光師又話只需帶一隻眼,我覺得好唔舒服所以冇帶,其實都擔心將來有影響

首頁

尾頁

跳至