自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有冇仔女係弱視眼(遠視)分享經驗

我都有弱視眼同近視眼,幸好媽媽在我细時發現,带我看医生,寫轉介信去專科到Check,証實左有弱视後,每天要遮眼做眼部運動,细時戴眼鏡,弱视鏡片比近視厚的,現在我都係戴隱形眼鏡

大宅

引用:我都有弱視眼同近視眼,幸好媽媽在我细時發

原帖由 happyyoyo 於 14-06-16 發表
我都有弱視眼同近視眼,幸好媽媽在我细時發現,带我看医生,寫轉介信去專科到Check,証實左有弱视後,每天要遮眼 ...
請問你眼睛係咪兩隻係近視

大宅

純粹給大家參考
我現在已經是成人
小時候發現左邊眼遠視2XX度,右邊眼正常
自小平衡力也比較差,容易跌倒
因為家裡人跟自己也不知道嚴重性(長輩不少也有遠視眼,長大了都沒有了),所以只有戴眼鏡,沒有矯正
現在
左邊眼:遠視只有幾十度,反而有散光120度
右邊眼:近視200度
視光師說隨著眼睛使用習慣,度數會改變,所以保持良好的護眼習慣應該會有所改善
我現在有戴眼鏡,也有戴con,沒有暈的問題,平衡力就一樣比平常人差.....

大宅

引用:純粹給大家參考我現在已經是成人小時候發現

原帖由 39kinki 於 14-06-16 發表
純粹給大家參考
我現在已經是成人
小時候發現左邊眼遠視2XX度,右邊眼正常
謝謝分享,即係視光師同我講嘅一样,一邊遠視眼減,另一邊正常眼會加,(即係會變近視),視光師話我女如果遠視眼減得多,右邊正常會眼會變左近視,但因為我女遠視果隻眼度數多,点減都去唔到正常,所以如果真係變差,就會一隻眼遠視,一隻眼近視,咁就會更加辛苦,

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我大囝都有超深遠視, 兩隻各有600-700度, 再加上150-200度散光, 發現時3歲半, 依家5歲半, 度數好似冇減過, 不過近日醫生話可能眼鏡唔洗配咁足度數, 佢反而會睇得更清楚, 其實我都唔係太明, 但醫生仲未決定要我哋配低D度數的眼鏡, 可能再想觀察多幾個月先決定.

之前有試過遮眼, 但只遮了一段短時間, 可能見冇咩用, 之後就唔洗再遮喇.

好在佢都好乖, 一直都肯帶眼鏡, 不過一定唔方便, 但冇辦法啦.

大宅

引用:我大囝都有超深遠視, 兩隻各有600-700度,

原帖由 高齡產婦 於 14-06-16 發表
我大囝都有超深遠視, 兩隻各有600-700度, 再加上150-200度散光, 發現時3歲半, 依家5歲半, 度數好似冇減過, ...
我女都係一直冇換過度數,所以我先至帶佢去盲人眼科再check(因為冇錢去私家),戴左4年之後先換度數咋

大宅

回覆 siujade 的帖子

我一隻遠視, 一隻近視

大宅

引用:回覆 siujade 的帖子我一隻遠視, 一隻近視

原帖由 happyyoyo 於 14-06-16 發表
回覆 siujade 的帖子

我一隻遠視, 一隻近視
咁買con点買架?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Drea 於 14-05-29 發表我自己

原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表
我都係一隻近一隻遠,戴眼鏡好暈,帶con 個視光師又話只需帶一隻眼,我覺得好唔舒服所以冇帶,其實都擔心將 ...
我都覺戴con好唔舒服呀 我配左只帶過幾次 掉左

大宅

引用:Quote:原帖由 Drea 於 14-05-29 發表我自己

原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表
我都係一隻近一隻遠,戴眼鏡好暈,帶con 個視光師又話只需帶一隻眼,我覺得好唔舒服所以冇帶,其實都擔心將 ...
我也是戴con会好暈想嘔,所以放棄

大宅

引用:Quote:原帖由 happyyoyo 於 14-06-16 發表

原帖由 siujade 於 14-06-16 發表
咁買con点買架?
一对con 可以配二隻弱視眼架,即兩只左 or 兩只右

大宅

引用:Quote:原帖由 siujade 於 14-06-16 發表咁

原帖由 june928 於 14-06-16 發表
一对con 可以配二隻弱視眼架,即兩只左 or 兩只右
哦…原來係咁,因為我唔戴,所以要問,唔該哂

伯爵府

5520 發表於 14-5-29 23:57
我自己細個左正常,右700遠視,小學時有戴眼鏡同埋遮眼,但到中學開始唔戴眼鏡,一黎貪靚,因為一邊放大鏡 ...
我都係我一隻遠視一隻近
都十幾廿年,两隻眼一齊睇野冇問題,冇用眼境

子爵府

引用:Quote:原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表我都係

原帖由 Drea 於 14-06-16 發表
我都覺戴con好唔舒服呀 我配左只帶過幾次 掉左
我都係,而家平時唔帶眼鏡,只有煲劇個陣先戴 ,其實都怕長遠有後遺症

子爵府

引用:Quote:原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表我都係

原帖由 june928 於 14-06-16 發表
我也是戴con会好暈想嘔,所以放棄
咁你轉左戴眼鏡?

子爵府

引用:Quote:5520 發表於 14-5-29 23:57 我自己細

原帖由 Herobear 於 14-06-16 發表
我都係我一隻遠視一隻近
都十幾廿年,两隻眼一齊睇野冇問題,冇用眼境
但係當你用手遮住一隻眼睇野,就會發現2隻眼既視力差好遠,而且怕會lazy eye

伯爵府

其實有近視or遠視都係會睇唔清楚野
要用眼鏡
要睇你2隻眼度數距離幾大
用咗眼鏡就以後都要用
一直無用反而都睇到野
我覺得睇到野咪算lo
我d度數唔係好深百幾
咁多年又無咩深到

大宅

回覆:有冇仔女係弱視眼(遠視)分享經驗

其實係點發現到?

大宅

引用:其實係點發現到?

原帖由 elaine1020 於 14-06-16 發表
其實係點發現到?
我女係平衡力比較差,明明有舊嘢係前面都睇唔到(遠視),但佢又睇到好遠嘅嘢,遠嘢睇唔到就係近視,但我冇呢種意識,,所以小朋友多數係3,4y果時係健康院做檢查時發現,如果1,2y嘅小朋友,我覺得好靠媽媽平時觀察,如果我早發現,我女就可能唔洗800度

高齡產婦  妳唔好咁諗, 咁細個小朋友眼睛有問題, 喱d係天生的.  大家一齊加油啦!  發表於 14-6-17 09:59

大宅

引用:你仔係遠視定近視,如果係近視係可以做,但

原帖由 siujade 於 14-05-29 發表
你仔係遠視定近視,如果係近視係可以做,但要等佢大個,我女過左8歲,所以再遮眼都冇用,好彩嘅係,你仔咁 ...
以前問過,弱視(近視)應該冇得做手術喎,一隻眼弱(近)視,一隻普通近視,大個左想做lazer都唔得,醫生話因為得一隻眼正常,如果做左有風險就變左兩隻都唔得....

首頁

尾頁

跳至