自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Drea+於+14-06-16+發表我都覺

原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表
我都係,而家平時唔帶眼鏡,只有煲劇個陣先戴 ,其實都怕長遠有後遺症

...
我連眼鏡都唔知放左係邊 後遺症應該無哇 最多會深d度數姐我估

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+芷柔+於+14-06-16+發表我都係

原帖由 Drea 於 14-06-17 發表
我連眼鏡都唔知放左係邊 後遺症應該無哇 最多會深d度數姐我估
題外話 我以前覺得帶眼鏡好樣衰 因為其中一邊會好似放大鏡

大宅

回覆 siujade 的帖子

Con 會係一邊 正(+)鏡 , 一邊負(-) 鏡

大宅

引用:Quote:原帖由 Drea 於 14-06-17 發表我連眼

題外話 我以前覺得帶眼鏡好樣衰 因為其中一邊會好似放大鏡

...
我女嘅一邊鏡片就係厚到不得了,一年換3次眼鏡,唔係因為度數換,每次都係要最薄,但都依然好厚,每次換都會問可唔可以再薄d,因為好多時都會去唔同眼鏡鋪買,試過第一次去眼?88問,佢話剩係厚果邊都1xxx,未計另一邊同鏡框,大約3xxx,聽左嚇死我,之後每次都係去細鋪問,平均每次換都係800,普遍近視嘅小朋友只係2xx

子爵府

引用:Quote:原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表我都係

我以前配眼鏡個陣個視光c話長期唔帶眼鏡會變弱視呀 ,所以有d擔心 ,不過我都係帶唔慣眼鏡

大宅

引用:Quote:原帖由 june928 於 14-06-16 發表我

原帖由 芷柔 於 14-06-16 發表
咁你轉左戴眼鏡?
我係揸車,做文件野才會戴眼鏡咋

男爵府

引用:我而家就黎三十歲了,度數減得最快就真係遮

原帖由 5520 於 14-05-30 發表
我而家就黎三十歲了,度數減得最快就真係遮眼嗰段時間,一到左中學,我唔戴眼鏡又唔遮眼,度數幾乎無變過, ...
同你一樣,右眼弱視到睇野超朦,但我都無帶眼鏡,唔會影響生活,睇野都算清楚,比起2 眼近視朋友我仲清楚過佢,樓主唔駛擔心,我都預左自己個女會咁 ,到時只好盡量叫佢帶眼鏡等佢唔好加深

男爵府

引用:Quote:原帖由 siujade 於 14-05-29 發表你

原帖由 Wendicw 於 14-06-17 發表
以前問過,弱視(近視)應該冇得做手術喎,一隻眼弱(近)視,一隻普通近視,大個左想做lazer都唔得,醫生 ...
視過配鏡做臨時測光果d.... 當2 隻眼都調返正常時, 再放晒2 隻眼一齊時,就會更加睇唔到,d 野疊來疊去,好似鬥雞咁,所以唔帶我覺得都無乜野啫!

大宅

唔駛擔心。 我細細個右眼遠400至450。 左眼正常。 雖然配了眼鏡。但真係好暈好唔舒服。而且覺得幫助不大。 帶住返學又比同學笑大細眼。 因為一邊放大鏡。 到而家成30歲都ok . 一路無做過咩exercise. 其實覺得好自在。 而家第2胎。對我半世人無乜大影響。 我承認有時d樓梯好花好多橫紋,特別黃間果d. 會令我有錯覺。 但呢d樓梯唔多。放心。 因為我習慣行邊位同觸扶手。所以ok的。 放心

首頁

尾頁

跳至