少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女3歲3個月了,返咗N班一年,到以架都未識認A至Z,1至10都唔係好識,係咪要帶佢去check有無障礙?

複式洋房

回覆:phyllislau 的帖子

最好去睇睇。我小朋友一歲八個月已經識晒ABCFHOM等等容易記的字母。

別墅

回覆:alittlerabbit 的帖子

可以去邊到check 呢?

伯爵府

如果你沒有好似大部門媽媽咁成日教佢, 比佢認的話, 而單靠學校教的話, 三歲未認得晒26 個字母, 我覺得唔太大問題. 我細仔都係咁, 我冇特別同佢溫, 單靠學校教, 佢讀完一年N1 再加一年K1, 都仲未認得晒26 個字母, 到今年K2 才正式寫字, 返完成個上學期, 佢都仲有四至五個字母係成日唔記得, 但而家佢已經記得晒, 仲開始學串字了.

別墅

回覆:chanwendy 的帖子

我真係無特登教可能放得太多時間係家姐到。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

i think u better bring her to see doctor, my son is 3Y7M old and he knows A-Z and 1-100 at age 2 even before N class
每日望住佢哋就充滿力量啦!

伯爵府

phyllislau 發表於 14-5-30 11:16
所以你唔需要因為其他人話兩三歲前識晒而你小朋友唔識就太過擔心的, 冇教過唔識有幾出奇啫, 就算n1 學過, 咪又係係咁二教幾次. 學校有冇字卡? 你可以同佢睇多啲, 認多啲, 唔洗一次過認晒26 個, 你可以先試三四個, 如果認一排佢認到咪即係冇問題囉. 講真, 26 個字母始早都會識, 你先找出佢係因為冇學過而唔識, 定係學極都唔識, 兩回事呀.
個人覺得n1 唔識26 個字母, 真係唔係咩大問題, 同人溝通唔係靠26 個字母的, 就算識晒又唔代表佢同人溝通特別叻的. 佢去到k1 或者k2開始要寫字時, 佢係一定會識的.

vickinguk  totally agreed!  發表於 14-6-20 21:54
muimui2012  Agreed  發表於 14-5-30 19:25

水晶宮

最好都係去check下~~
平時放學有冇買啲書同佢溫下??

珍珠宮

回覆:3歲重未識認ABC

有小朋友K2都未認得晒,所以未必咁早就要擔心,觀察下有無其他認知問題先

複式洋房

你有冇親自教少朋友?
如果你日日教佢都唔識既話,可以試下帶佢去評估, 冇理由日日夜夜對住都唔認得架.

N班可能1日分得1個鐘教小朋友ABC, 1個鐘教123, 第2日可能教第2樣, 如果你唔日日同佢溫習,神仙都唔認得啦.

呢度好多jm都用好多時間教佢地既小朋友, 佢識幾多o野好睇父母比到幾多時間.

我仔仔而3歲開頭英文好過中文好多, 因為我有個好姐姐日教夜教, 相反我因為懶所以......

唔緊要, 我醒覺啦!! 一齊努力~~

子爵府

回覆:phyllislau 的帖子

小朋友學習語言,次序係 聽 講 讀(閱讀)寫,首先要聽得多,之後會識講,然後認字,最後寫字。半日的幼稚園每日只有三小時左右上學時間,要安排小朋友大小肌肉運動,遊戲,茶點,講故事,去廁所等,可以用來教認字的時間不多,所以家長也要自己和小朋友溫習。

字母和數字,對小朋友來說只是付號,好像學形狀那樣,先要教佢讀a-z, 再認字(可以配對認形狀),再教每個字怎樣讀。

別墅

回覆:torrance 的帖子

我好間唔中教下佢,好幾個月前了!上一個學期同佢外藉英文老師講話佢唔識認英文字母,老師話無問題正常,佢話咁細個,佢只教小朋友發音,發到音就得,唔著重認字,之後,我就無特別在意佢認字。可能外國人教法唔同,但突然有人再問我個囡識字未,我返屋企問下佢,先至再在意呢個問題。

大宅

我個女兩歳前已認得a-z /A-Z ,1-10。係冇特别教。但反而我大仔要到上K2先認得。你試下自己教下 觀察下,唔一定人人一樣!試一段時間冇特别進步要留意!

大宅

引用:你有冇親自教少朋友?如果你日日教佢都唔識

原帖由 torrance 於 14-05-30 發表
你有冇親自教少朋友?
如果你日日教佢都唔識既話,可以試下帶佢去評估, 冇理由日日夜夜對住都唔認得架.
Agree,我都冇教我仔ABC,靠學校講嗰少少,n班唱歌跳舞多過教書架喎。佢唔識唱學校啲歌的話,反而要擔心下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

phyllislau 發表於 14-5-30 11:16

冇input 又點會有output...

想佢識字, 就要俾教佢. n 班有冇教呢d 野, 冇就自己教. 如果兩邊都冇人教, 咁唔係小朋友既問題, 亦你唔駛擔心. 如果認真教左一段時間都唔識就要去評估.

男爵府

畀面勳章

由細到大我都無特別教個囡任何野,包括數字、顏色同字母,因唔想佢返學無心機上堂,到讀完N佢都唔識全部A-Z,只認到日常常用的英文字,數數未數到2。但今年K1,同樣無特別同佢溫習,她的進步很大,仲未夠4歲見佢自己已數到20幾以上,唔止英文識曬,中文老師在白板寫一次,佢可以跟筆順正確寫出整個字。無教過佢睇鐘,已好準確講到幾點。所以唔洗擔心,佢哋有興趣自然會識,俾d時間觀察下佢。

大宅

現在不小家長很早催谷子女,所以比較下容易認為孩子有問題。最好問問幼稚園老師意見,他們比較清楚孩子進度。

侯爵府

你用d時間教、日日教、如果仍然好似完全唔識、再考慮下評估、因為我子女都係靠自己教而識、學校時間始終太少。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗你先試下成日唱ABC 歌仔,又播下youtube 英文/數字既歌,睇下阿女有冇跟住學,如果一兩個月都似係冇咩進展先再搵專家

大宅

我個仔20個月, 我都無特別教, 係俾佢睇youtube 時有幾首歌係唱ABC, A for apple, B for ball 咁....佢有興趣所以先識. 你慳時間既話可以俾佢睇少少, 唱歌仔易入腦! 如果你自己斎講佢會容易悶架.

首頁

尾頁

跳至