論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

初時個工人態度好好,叫佢做野一定會做,仲以為中左六合彩。

用左年零,而家間中無故面黑(冇鬧又冇額外做多左野),夜晚又一早入房(8點幾),由得bb係床上喊(我沖緊涼)。叫佢做野,就用唔耐煩既語氣答“得啦”,或“係啦” 。我對住佢,都冇試過咁既語氣。有d家務,以前講左要點做,佢最初都跟,而家又唔跟(e.g.大人同細路衫分開洗,尿片唔好掉係房既垃圾筒,會有味),再叫佢跟佢又唔高興。

除左以上既缺點,佢做野都算妥當,又唔會偷錢,又自動波,對bb都算好(但係有d習慣叫佢都唔會改,如佢會好早餵午飯俾bb)

係咪個個工人都係咁架?而家開始要諗,續唔續約。

男爵府

如果佢對BB好就唔會由得佢喊都唔理啦

伯爵府

引用:如果佢對BB好就唔會由得佢喊都唔理啦

原帖由 Donjai 於 14-06-03 發表
如果佢對BB好就唔會由得佢喊都唔理啦
佢應該係計得好分明既人,日頭佢好肯照顧bb,又陪佢玩,但唔知幾時開始,佢將自己既工作時間定到晚上洗碗,之後換片為止,之後就咩都唔理,入房,由bb喊。

唉!

男爵府

回覆:belgiumchoco 的帖子

唔好續約,續左一定會衰過而家。我第一個印做足兩年都冇黑面

伯爵府

引用:唔好續約,續左一定會衰過而家。我第一個印

原帖由 衝勁BB 於 14-06-03 發表
唔好續約,續左一定會衰過而家。我第一個印做足兩年都冇黑面
你個工人續約後係咪都好好?

呢幾日放假係屋企,佢唔知做咩日日面黑,好難頂。如非必要,我都費事同佢講野。

大宅

如果佢對BB好就唔會由得佢喊都唔理啦!
現已這樣的態度,如你再同她續約,即等同你接受她這行為,她會變本加厲。
我以前的姐姐放假回印尼後,態度急轉差,還打我個囡,最後報警拉咗姐姐

複式洋房

回覆:belgiumchoco 的帖子

我果件同妳差唔多,黑口黑面,因佢仲有半年度就返去,唯有隻眼開隻眼閉,不過真係唔明佢地唸咩如果我係妳就唔續,由bb哭唔理已經唔得續左仲大獲

侯爵府

belgiumchoco 發表於 14-6-3 09:51
初時個工人態度好好,叫佢做野一定會做,仲以為中左六合彩。

用左年零,而家間中無故面黑(冇鬧又冇額外做 ...
有...第一位6年...第二位兩年....無黑過臉....兩個都比先生甲乙丙佢都無黑過臉,兩個都係印 !!黎緊8月轉菲喇,希望繼續好運

伯爵府

引用:我果件同妳差唔多,黑口黑面,因佢仲有半年

原帖由 yogabb 於 14-06-03 發表
我果件同妳差唔多,黑口黑面,因佢仲有半年度就返去,唯有隻眼開隻眼閉,不過真係唔明佢地唸咩如 ...
尋日令我最激氣既係,我出街前同佢講,如果佢做完野,入小朋友房坐下啦(因為開左冷氣),冇咁熱。佢好唔耐煩咁答,“ai,係啦”

佢無故俾面色我睇,我都成日黑返佢面.

伯爵府

引用:Quote:belgiumchoco 發表於 14-6-3 09:51

原帖由 cfs 於 14-06-03 發表
有...第一位6年...第二位兩年....無黑過臉....兩個都比先生甲乙丙佢都無黑過臉,兩個都係印 !!黎緊8 ...
咁好。點解第二個唔續約?

珍珠宮

1. 做咗六年,無黑過面
2. 做咗年半,無黑過面
3. 做咗半年到依家,無黑過面

伯爵府

引用:1. 做咗六年,無黑過面2. 做咗年半,無黑過

原帖由 Froggy_joe 於 14-06-03 發表
1. 做咗六年,無黑過面
2. 做咗年半,無黑過面
3. 做咗半年到依家,無黑過面 ...
你覺得係工人本質問題,定你地對佢嚴唔嚴關係大d?

男爵府

引用:Quote:原帖由+衝勁BB+於+14-06-03+發表唔好

原帖由 belgiumchoco 於 14-06-03 發表
你個工人續約後係咪都好好?

呢幾日放假係屋企,佢唔知做咩日日面黑,好難頂。如非必要,我都費事同佢講野 ...
佢當時自己搵到第二度話唔續約,但係佢話唔續約之後到走都冇黑面,正正係我欣賞佢嘅地方。所以佢走時我都買左好多小禮物俾佢。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 belgiumchoco 於 14-06-03 發

原帖由 衝勁BB 於 14-06-03 發表
佢當時自己搵到第二度話唔續約,但係佢話唔續約之後到走都冇黑面,正正係我欣賞佢嘅地方。所以佢走時我都買 ...
咁真係好工人。

複式洋房

回覆:有冇工人做足2年都唔黑面

可能博炒。呢幾個月留意下lo,滿約叫佢返歸!佢想續都唔俾!因為唔要得,咁嘅態度。出糧俾佢仲要收佢氣?!

珍珠宮

belgiumchoco 發表於 14-6-3 11:33
你覺得係工人本質問題,定你地對佢嚴唔嚴關係大d?
工人本質問題。一個成熟的人,係唔會黑面,因為黑面解決唔到問題。

我無話嚴唔嚴,一切都係跟規矩做事,過得人過得自己

伯爵府

引用:可能博炒。呢幾個月留意下lo,滿約叫佢返歸

原帖由 Jo1115 於 14-06-03 發表
可能博炒。呢幾個月留意下lo,滿約叫佢返歸!佢想續都唔俾!因為唔要得,咁嘅態度。出糧俾佢仲要收佢氣?! ...
先生前幾日有問佢續唔續約,可能佢覺得我地冇左佢唔得啦。

侯爵府

belgiumchoco 發表於 14-6-3 11:20
咁好。點解第二個唔續約?
因為我想轉個菲菲,未試過,想試下.我地研究過,次次都係印,不如換個個睇下點,會唔會煮野好食啲?可能因為小朋友長大喇,唔駛咁緊張,只係需要個人接校車同整晚餐,仲要一星期可能得3晚要整,我地人小食米粉呀,沙拉菜呀,買壽司,所以佢唔多野做,幻想佢可以再煮好啲.不過等左兩年都係普普通通.所以轉人囉.

侯爵府

belgiumchoco 發表於 14-6-3 11:19
尋日令我最激氣既係,我出街前同佢講,如果佢做完野,入小朋友房坐下啦(因為開左冷氣),冇咁熱。佢好唔耐 ...
如果比我,我下一次唔會再講,我會黑番佢臉我都幾惡架,我c6仲惡

伯爵府

引用:Quote:belgiumchoco 發表於 14-6-3 11:33

原帖由 Froggy_joe 於 14-06-03 發表
工人本質問題。一個成熟的人,係唔會黑面,因為黑面解決唔到問題。

我無話嚴唔嚴,一切都係跟規矩做事,過 ...
成熟既工人,真係好難搵。

我呢個65%時間都算成熟,不過耐唔耐會發作,有時係佢同佢家人鬧交,都會影響心情,對住我地面黑。

首頁

尾頁

跳至