跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

你哋辛苦嗎?
我仔仔今日擺滿月,我好開挨過最辛苦的日子,現在可以全人奶餵仔仔,你哋呢?

大宅

陪月勳章

見到你哋d bb 夜晚多數可以瞓到4-5個鐘,真係好鬼羨慕.我個bb之前都試過有幾日瞓到5-6個鐘,但係最近就2-3個鐘就叫醒我,仲要係嗌到拆晒天嗰隻,餵完仲要唔肯瞓,一放落床就喊.仲有2個禮拜要番工,我今晚會試吓俾佢同個賓賓瞓.
至於泵奶方面,bb一日埋身6次,食樽1次,我最多泵到2次,total最多得7-8安,依家儲到60安,但係bb食樽要食5-6安,d儲糧都唔知會唔會係番工前食晒.:-|

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

阿b埋身喂, 大約4個鐘一餐, 每次食大約20-30分鐘
時間表如下:
8am, 12pm, 4pm, 8pm, 12am. 夜晚果餐瞓住食, 咁就可以瞓天光, 唔係就唔知幾點先肯瞓.

當然食的時間有時遲有時早, 呢两日特別好瞓, 我都係等佢醒咗先喂

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 evaken 於 07-12-13 23:57 發表

You are welcome!

我亞仔佢食完一個鐘就想食嫁喇! 其實佢只係想啜住訓! 我會質個奶咀比佢! 就乖乖訓覺!

我阿b唔係咁鐘意食奶咀, 試過俾佢啜兩下就頂返出來. 而家臨瞓果餐我會俾佢瞓喺度食, 咁就好易一覺瞓天光

男爵府

6am 埋身+泵
10 am 樽7安
2pm 樽7安
6pm 埋身+泵
10pm 埋身
2am 埋身

另外,我返工 1pm 泵兩邊
如果埋身佢都食得好快,10分鐘內一定收工

原文章由 VBma 於 08-1-17 21:10 發表
呢排我阿B少左好多奶﹐之前8餐埋身喂﹐但而家慢慢開始飲少左﹐只有6-7餐﹐好似胃口少左咁。每次都係5-15分鐘左右﹐想住飲多D佢都唔肯飲落去﹗
時間表:
太約11PM﹐呢一餐有時飲有時唔飲5AM﹐7AM﹐10-11AM﹐2-3PM之後就大家一齊訓午覺﹐6-7pm ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 08-1-18 12:28 編輯 ]
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

呢排我阿B少左好多奶﹐之前8餐埋身喂﹐但而家慢慢開始飲少左﹐只有6-7餐﹐好似胃口少左咁。每次都係5-15分鐘左右﹐想住飲多D佢都唔肯飲落去﹗
時間表:
太約11PM﹐呢一餐有時飲有時唔飲5AM﹐7AM﹐10-11AM﹐2-3PM之後就大家一齊訓午覺﹐6-7pm﹐9pm.
唔知我既時間表OK唔OK?阿B唔知夠唔夠飲呢?埋身喂真係唔知佢飲幾多!?
請大家分享下你地既時間表!?THX

男爵府

有無人用緊ameda電雙泵?
我的編織作品溫暖牌  

伯爵府

原文章由 Smilesun 於 08-1-9 16:13 發表
呢幾日唔知點解奶量降了,已經飲了魚湯同埋豆漿,泵出來的唔夠囝囝第二日食,要諗下一日再泵多一次啦...

Smilesun

妳返工....埋身少左
奶量都會慢慢少

最好一返到屋企 / 星期 6/日 儘量埋身
咁會好 D

男爵府

呢幾日唔知點解奶量降了,已經飲了魚湯同埋豆漿,泵出來的唔夠囝囝第二日食,要諗下一日再泵多一次啦...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

我用Playtex9袋,$62有125個

原文章由 jennifer162 於 08-1-8 16:01 發表

請問各位係用邊款儲人奶袋/瓶?人奶放冰格可以儲多久?

系咪唔餵人奶後,上圍可以縮返細d?

thankyou!:-P

男爵府

好媽媽勳章

報告:

黑麥汁好可能有大麥/麥芽成份, 有人又話會收奶...所以, 大家都係唔好試住

p.s.
我仲訂左一箱 ...sorry, 如有媽咪都跟手訂左黎試, 抱歉報錯料

原文章由 施晴媽咪 於 07-12-28 19:30 發表
HI, 大家好...暫時我都係一日可以餵到妹妹豬3餐咋!就快返工, 可能泵 得仲少...所以, 剛睇"母乳餵哺"有人介紹可以飲 "黑麥汁" 上奶...我已訂左, 下禮拜送貨後試下係咪WORK先, 有興趣媽咪可以睇下:

http://forum.baby ...
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

複式洋房

原文章由 sammifanlp 於 08-1-8 16:13 發表
我用 avent 儲奶杯

我唔會放 over 1 month

tks! 使唔使先消毒才可以用?用完系咪可以循環再用架?

水晶宮

我用 avent 儲奶杯

我唔會放 over 1 month

原文章由 jennifer162 於 2008/1/8 16:01 發表

複式洋房

原文章由 sammifanlp 於 08-1-8 14:01 發表
你都好, 我泵得3-4安咋

水晶宮

我囡囡會先谷到面仔紅晒架, 見佢面紅咪同佢除褲, 用potty 對手兜住佢囉

妹妹已經算慢喇, 姐姐果時個半月已經開始用potty, 所以佢大左到歲幾已經自己去potty 痾ng ng 喇, 但shu shu就成2歲先戒片囉

原文章由 BabaTed 於 2008/1/8 10:07 發表

點同佢用potty呀?

點知佢幾時痾?同埋而家冬天除衫等佢痾會唔會好凍?

我個仔隨時都會痾,都唔知點算......

[ 本文章最後由 sammifanlp 於 08-1-8 14:04 編輯 ]

水晶宮

你都好, 我泵得3-4安咋

原文章由 evaken 於 2008/1/7 23:03 發表
你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!

禁止訪問

男爵府

我都係0係公司只可以lunch泵一次咋,都係得7-8oz,要加埋早上埋身餵一邊加泵另一邊,加埋先夠囝囝食兩餐5.5oz,不過奶奶話呀b唔夠食,而家唸緊點樣可以泵多一兩安俾囝囝食.仲要下星期開始返工會忙好多,希望唔好影響到奶量,同埋有足夠時間泵奶啦...

原文章由 evaken 於 08-1-7 23:03 發表

你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...

電泵無咁好嫁! 你用邊隻呀? 我用medela電泵都無avent手泵泵得咁多奶呀!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 08-1-7 08:36 發表

阿女終於第7日便便左喇。

舒服哂!

首頁
12345...13

尾頁

跳至