跳至

首頁
23456...13

尾頁

禁止訪問

男爵府

你地好好呀,咁努力,上一胎好難上手我都好努力,今次好易上手反而常常想唔餵啦,因為唔想泵奶,一諗起要泵奶就覺得好煩,第時返工仲煩,又擔心工人處理得唔好(包括消毒同埋坐熱),又擔心返工無時間泵,因為我教書,今年食飯前後都無咩空堂,而且今年學校好積極,要班中五中七奮進到6點半,咁即係我有幾日無6點半都返唔到位,唔好話想放工...不過我都會試的,真係辛苦先算

而家我都係一日泵一次,只係瞓之前果餐邊餵邊泵,兩次倒埋先得一支四安半做冰奶.而bb自從出院後就未試過用樽食,唔知佢一餐要食幾多,我都想俾佢試下,但一諗用樽餵完佢又要去泵出黎咁煩,就算啦...

原文章由 BabaTed 於 07-12-14 16:33 發表

我通常都係邊餵邊泵,如果唔係,好哂呀.......
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

原文章由 awesomeada 於 07-12-10 12:45 發表

亞B下午3:13出世, 重3.85kg, 上星期六打針,巳6.3kg, e氐生話over weight, but it's fine coz 我兩公婆都係高大果隻, (我老公6尺幾),

可以比同年同月同日的BB聚下都幾開心:loveliness: ...

我阿b都OVER WEIGHT呀﹐出世3。83kg﹐2個月7。1kg﹐真下係起級重﹐有時抱抱下有痛tim

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BMW 於 07-12-13 17:48 發表
試下邊Pump邊Feed,会Pump得多d架!

我有呀! 尤其有嘖奶反射0個時, 唔會浪費一滴!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-13 14:14 發表
evaken,

多謝你上次share點樣幫BB戒夜奶同泵奶俾我知,不過我做唔到啦,因為我試過一次拖長少少俾BB食者(我見就夠3個鐘,諗住拖多幾分鐘咋)已經俾99話我餓親BB,不停同人講左幾星期啦,搞到D親戚抱住BB講,媽媽唔俾你食咁慘呀!!!sigh!!!我受唔住 ...

You are welcome!

我亞仔佢食完一個鐘就想食嫁喇! 其實佢只係想啜住訓! 我會質個奶咀比佢! 就乖乖訓覺!

男爵府

我係惡新抱,我奶奶上一胎都係咁講,我就回番佢:佢新陳代謝及腸胃發展唔好,休息唔夠,仲可憐呀 or 我睇過d書,專家話咁會對bb好d,然後將本書的理論,好科學化咁講比佢聽...

我未生已同佢講好,我媽會來幫手,唔想間屋咁多人,嘈住bb,叫佢星期六我媽唔得閒先好來,...仲要佢來之前打電話俾我,我得閒佢先好來...

原文章由 pekkleyy 於 07-12-13 18:31 發表

唔緊要, 我陪你, 我個 B 都係 2-2.5hrs 食一餐, 一日食 8-9餐. 我都想拖耐 D 至餵, 但同你一樣, 都係係屋企人的壓力下嘗試. 我每次想拖, 屋企人就會抱起阿 B 然後話 :" 真係可憐啦! 媽媽唔比野你食呀!", 連我大仔 ...
我的編織作品溫暖牌  

民房

原文章由 BabaTed 於 07-12-13 14:14 發表
evaken,

多謝你上次share點樣幫BB戒夜奶同泵奶俾我知,不過我做唔到啦,因為我試過一次拖長少少俾BB食者(我見就夠3個鐘,諗住拖多幾分鐘咋)已經俾99話我餓親BB,不停同人講左幾星期啦,搞到D親戚抱住BB講,媽媽唔俾你食咁慘呀!!!sigh!!!我受唔住 ...

唔緊要, 我陪你, 我個 B 都係 2-2.5hrs 食一餐, 一日食 8-9餐. 我都想拖耐 D 至餵, 但同你一樣, 都係係屋企人的壓力下嘗試. 我每次想拖, 屋企人就會抱起阿 B 然後話 :" 真係可憐啦! 媽媽唔比野你食呀!", 連我大仔都話我係咪想餓死佢細佬. :tongue:

但我有時都好少理, 扮晒好忙好忙係度預備緊咁, 拖得幾分鐘得幾分鐘麻.:mrgreen: 試左一個星期好似好左 D, 而家有時三個鐘 BB 先嘈要食野!

大宅

:-( :-( :-( :-( I....我昨晩M Come La!!明顕9量少左

大宅

試下邊Pump邊Feed,会Pump得多d架!

原文章由 evaken 於 07-12-12 23:43 發表

我會當自己餵兩邊, 餵完左邊, 泵清左邊(0.5-1oz), 再泵右邊(1.5-2oz), 下餐就相反, 但我3.5-4個鐘先一餐嫁!

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 mandy925 於 07-12-11 17:28 發表
evaken

60oz 冰奶
如果醫生話你休息唔夠咁你要休息多d啦
我到今日都未冰過d奶 , 我d奶日日清呀:-( :-( 因為我本身真係唔係咁多奶
可唔可以教下我點可以有咁多存貨呀??

...

我會當自己餵兩邊, 餵完左邊, 泵清左邊(0.5-1oz), 再泵右邊(1.5-2oz), 下餐就相反, 但我3.5-4個鐘先一餐嫁!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-11 15:03 發表
我又會特登放低弟弟同佢去公園玩,如果帶埋弟弟去,我會話俾佢聽,弟弟想陪佢一齊去,問佢好唔好.就係咁細佬一滿月,我地就好大陣象咁去了一次廸士尼.

你囡囡幾大呀,我大囡而家k1

我地全家今日去完廸士尼 , 好累呀!

我大囡讀N1呀!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-11 14:54 發表
evaken
有幾條問題想問你,
1. 一日開幾多次奶煲消毒奶樽及泵呢?幾多個樽同泵?for泵幾多次呢?
2. 蒸完又未用的奶樽同泵,你會點樣放?用的時候會唔會再用熱水消毒呢?

另外,我聽我妹講avent奶袋好似唔出啦,唔知係唔係真呢? ...

1. 一日開幾多次奶煲消毒奶樽及泵呢?幾多個樽同泵?for泵幾多次呢?

我姐姐洗&steam嫁, 3-4次到啦! 我通常泵之前會steam一次個泵嫁!

2. 蒸完又未用的奶樽同泵,你會點樣放?用的時候會唔會再用熱水消毒呢?

我會放0係個儲碗盒到(只放奶瓶&咀&泵), 如果我知steam完無耐, 我會只用熱水"luk luk"個泵

大宅

大家好呀

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>
pekkleyy (16/10) <全泵, 一日8餐左右, 全人奶
BMW   (17/09) <全泵, 一日6餐
karmen2007 (5/10) <埋身2餐+泵2-3餐+奶粉2-3餐>

複式洋房

evaken

60oz 冰奶
如果醫生話你休息唔夠咁你要休息多d啦
我到今日都未冰過d奶 , 我d奶日日清呀:-( :-( 因為我本身真係唔係咁多奶
可唔可以教下我點可以有咁多存貨呀??

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:19 發表
0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔" ...

男爵府

咁嚴重呀,我估佢好無安全感,你要hug佢多d先得啦.有無試過bb喊的時候,話bb嘈住家姐,有時我會在我大囡睇書或video時,如果弟弟喊,我會特登話弟弟"細佬唔乖,嘈住家姐,你睇家姐幾乖幾專心",等佢唔好以為我只係會話佢.

我又會特登放低弟弟同佢去公園玩,如果帶埋弟弟去,我會話俾佢聽,弟弟想陪佢一齊去,問佢好唔好.就係咁細佬一滿月,我地就好大陣象咁去了一次廸士尼.

你囡囡幾大呀,我大囡而家k1

原文章由 evaken 於 07-12-10 19:45 發表

上星期六大囡鈕計, 我抱住佢, 佢仲衰到賴尿落我度添呀!!!!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

evaken
有幾條問題想問你,

另外,我聽我妹講avent奶袋好似唔出啦,唔知係唔係真呢?
我的編織作品溫暖牌  

首頁
23456...13

尾頁

跳至