跳至

首頁
34567...13

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-10 16:11 發表
咁你要休息多一點啦,真係好在你有儲冰奶咋,我仲未開工泵奶,唔知點算...

我大囡都差唔多,雖然佢好錫細佬,但是常常attention seeking,突登百厭引我注意,好在細佬一出世,學校的主題就係:弟弟出生了,嘩勁合時呀!有學校教,好好多,如果佢 ...

上星期六大囡鈕計, 我抱住佢, 佢仲衰到賴尿落我度添呀!!!!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-10 15:37 發表

咁我隻B咪好大食?又唔見佢重得多,激C!!!

我有幾次係屋企餵泵奶,130ML食完都要埋身食10MIN,但點解都重唔多呢?

佢一日開5﹣6次大大,會唔會真係唔吸收? ...

我亞仔而家一日開2-3次大大!

男爵府

BK Milk勳章

多謝大家!我會好努力休息多d, 訓多d午覺!!!!!!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 07-12-10 14:35 發表
請問用Avent pump 的媽咪,如果想買奶袋,知不知有邊隻 fit 到Avent pump 架?邊度有得賣?唔該晒.

我都想知, 我都係泵完倒入奶袋咋~

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:19 發表
0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔" ...

再睇翻post 先知原來你係大女的原因搞到壓力好大,你自己要relax D。屋企多左一個小朋友大家都要D時間適應。尤其是個大的,我都好明白。我阿仔而家14個月雖然好似仲未識妒嫉,但attention seeking 一定有。而家阿仔無端端食翻夜奶,一晚食2次添,仲多過妹妹。書都話係要多D關懷的表現,我地兩公婆咪一樣搞到好唔夠訓。我估過多一排就應該好D架喇,你要保重!

大宅

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>
pekkleyy (16/10) <全泵, 一日8餐左右, 全人奶
BMW   (17/09) <全泵, 一日6餐

男爵府

咁你要休息多一點啦,真係好在你有儲冰奶咋,我仲未開工泵奶,唔知點算...

我大囡都差唔多,雖然佢好錫細佬,但是常常attention seeking,突登百厭引我注意,好在細佬一出世,學校的主題就係:弟弟出生了,嘩勁合時呀!有學校教,好好多,如果佢百厭我就講番課本的內容,問佢係唔係媽咪爹地的好幫手,咁佢就會好一點,不過有時都無用架,攪到我忍唔住好惡咁話佢,甚至會打打佢,大家都唔開心,我都努力緊,大家一齊努力啦!

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:19 發表
0岩0岩睇完醫生, 話我休息唔夠, 耳水不平衡, 又暈又嘔, d藥驚影響亞仔, 要停餵兩日!:-(

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔" ...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

禁止訪問

民房

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>
pekkleyy (16/10) <全泵, 一日8餐左右, 全人奶>

禁止訪問

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都係大細邊,不過就左邊多奶過右邊(~3:1),少奶嗰邊d奶真係出得慢好多,泵多次都係無乜作用(上胎已經係咁)。:cry:

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:45 發表

我大細邊得好嚴重呀.......右邊有5﹣6安,左邊得1安度咋......不過外型上就差少少者......

我想每次淨係餵左邊,右邊就隔一次bump, 唔知會唔會balance 返呢?

但我又怕仔仔唔夠食?-(
?-( ...

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-10 14:13 發表

6.3kg 好厲害唷!

劲呀

男爵府

請問用Avent pump 的媽咪,如果想買奶袋,知不知有邊隻 fit 到Avent pump 架?邊度有得賣?唔該晒.

男爵府

BK Milk勳章

事原係:

自從細佬返左0黎之後, 大囡開頭都接受佢嫁! 仲幫手照顧佢! 但上個星期開始, 去完細佬滿月之後, 可能見個個都"孔"住細佬, 就好唔開心, 仲成日發脾氣 同喊 , 乜都鈕一餐, 我地平時已經一人一個(我就照顧細佬,daddy就陪大囡,我隻佬咪陪得幾個字,轉個頭又去左上網!!! ), 佢試過自己咬傷自己隻手指, 等我緊張佢添呀! 聽到細佬喊又唔比我睇佢, 要我抱佢陪佢。 我上星期一開始就送大囡返學放學, 放學時見到佢偷笑, 問老師佢都話大囡上個星期心情好差, 日日唔肯返學, 成日喊要媽咪 , 我而家日日好似落咒咁, 話比大囡知: "媽咪錫Hayley嫁, 細佬係bb0黎! 唔識食野, 唔識去廁所要用片片, 所以要媽咪照顧嘛!!! Hayley叻叻係姐姐嘛! 要一齊照顧細佬" 唉! 攪到我頭精神緊張!!!!!!!!!!!!!

好彩有60oz 冰奶頂住先0者!!!

[ 本文章最後由 evaken 於 07-12-10 14:23 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 awesomeada 於 07-12-10 12:45 發表

亞B下午3:13出世, 重3.85kg, 上星期六打針,巳6.3kg, e氐生話over weight, but it's fine coz 我兩公婆都係高大果隻, (我老公6尺幾),

可以比同年同月同日的BB聚下都幾開心:loveliness: ...

6.3kg 好厲害唷!

男爵府

畀面勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-9 17:40 發表
係法國呀,佢晚上8:25出世,重3.55kg,你個bb呢?
唔知邊個大d呢?有機會要俾同年同月同日的bb聚下先得,等佢地大個d識坐先,好唔好?

...

亞B下午3:13出世, 重3.85kg, 上星期六打針,巳6.3kg, e氐生話over weight, but it's fine coz 我兩公婆都係高大果隻, (我老公6尺幾),

可以比同年同月同日的BB聚下都幾開心:loveliness:

男爵府

唔好意思, 我都係餵人奶, 請問各位mama有冇在護協買medela mini electric plus 雙泵的收據呀?....唉...我而家需要拎去維修, 至發現唔見左呀, 請各mama幫幫忙, 唔該晒~~~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:42 發表
我都係大細邊架,上一胎已經係咁,都慣了.我都控制唔到...

餵完細0個邊, 大細邊得好勁, 返工就勁樣衰!:-(

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:50 發表
我想問你地有冇人bump奶出黎餵架?

而家BB一餐食幾多ml?

我尋日帶定泵奶出街餵,180ml, 不過阿仔食完2個鐘後又要食,好似誇左D喎

我亞仔食得4oz 到咋!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:42 發表
我用slinglings, 無扣同有size分個隻.....餵奶淨係試過一次,不過揹BB出街,佢咁逼又真係訓得好舒服喎.....都唔知點解?-(
?-( ?-(

我都係用無扣同有size分個隻, 好逼丫!亞仔都係訓得好舒服!可能佢係我地個肚度仲逼啦!

依條sling
http://easysling.shopping.####.hk/shopping/list.html?pcat_id=2a6dbcd62ad6295793db6fbc8d6280e7

[ 本文章最後由 evaken 於 07-12-10 10:42 編輯 ]

首頁
34567...13

尾頁

跳至