跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢3日囡囡食多左人奶, 反而日日都有喎.
如果佢食多左奶粉, 反而要2-3日先有1次

原文章由 w2b 於 2008/1/4 10:53 發表
阿女又6日無便便lu, 好煩。成日都隔5-6日先便,唔乖!你地bb 有無咁呀?

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

你可以試吓揾其他人用奶樽喂,唔好比阿b見到你(你又唔好睇佢),佢可能會肯食。唔好咁擔心啦,比少少時間佢適應,一定無問題。:)

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

囡囡全人奶,日日都有幾次”勁”嘢。:mrgreen:

原文章由 w2b 於 08-1-4 10:53 發表
阿女又6日無便便lu, 好煩。成日都隔5-6日先便,唔乖!你地bb 有無咁呀?

男爵府

你用邊隻泵呀,我餵大囡時試過用pigeon電只泵到一安,但用medela就可以有3安幾喎...

同埋如果可以兩邊一齊泵會多一d

原文章由 lavender 於 08-1-4 11:12 發表
各位, 我係一位窮奶媽,囡囡埋身食都叫夠食,但我用過電泵泵5到奶,用人手都可以有奶出,但只得60-70ml~~我下星期要返工la,最煩惱係囡囡5肯用奶嘴飲奶,真係好煩~~你地bb有冇lee d情況出現架,我驚到時佢會喊到cc下~~:-( ...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我大囡兩三個月時都試過咁架,仲會持續一段時間架.
果時我都好緊張架,不過好多人奶bb都係咁,唔係唔乖,係好乖先啱,佢吸收晒所有人奶喎.

原文章由 w2b 於 08-1-4 10:53 發表
我的編織作品溫暖牌  

禁止訪問

水晶宮

我地多數同佢用 potty, 所以都唔會side 好多棉花 / wet tissue

原文章由 BabaTed 於 2008/1/4 22:15 發表
我都想仔仔幾日先一次便便呀,佢而家仲係一日5﹣6次,D尿片$棉花$都係哂度啦,仲要成日訓訓下痾醒左,要tum好耐先訓得返,激C!!!

大宅

我大女細個試過9日先大大一次,佢都係全人奶,問過醫生,係正常,唔駛擔心.

男爵府

原文章由 linachoy 於 08-1-6 22:08 發表
我大女細個試過9日先大大一次,佢都係全人奶,問過醫生,係正常,唔駛擔心.

阿女終於第7日便便左喇。

大宅

好媽媽勳章

我個BB成個月(3mth10day)都係得5次片片,都唔知係好事家唔好事

大宅

好媽媽勳章

我個BB成個月(3mth10day)都係得5次片片,都唔知係好事定唔好事

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 @[email protected] 於 08-1-4 12:31 發表
比丫B 食多幾次 刺激下可能好D, 我番左工都成個月了 泵得越見越少 夜晚就比丫B食多幾次 @@ 丫B又好鬼樂意咁食囉=.= 無得比佢咬先係咁嘈......... 到E家番工 早上8點比佢食 剛剛泵2邊泵左7OZ (11.00AM) 一陣食完飯有 ...

你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 08-1-7 08:36 發表

阿女終於第7日便便左喇。

舒服哂!

男爵府

BK Milk勳章

電泵無咁好嫁! 你用邊隻呀? 我用medela電泵都無avent手泵泵得咁多奶呀!

男爵府

我都係0係公司只可以lunch泵一次咋,都係得7-8oz,要加埋早上埋身餵一邊加泵另一邊,加埋先夠囝囝食兩餐5.5oz,不過奶奶話呀b唔夠食,而家唸緊點樣可以泵多一兩安俾囝囝食.仲要下星期開始返工會忙好多,希望唔好影響到奶量,同埋有足夠時間泵奶啦...

原文章由 evaken 於 08-1-7 23:03 發表

你就好啦! 我0係公司只可以lunch泵一次, 得7-8oz到, 之後7點幾先返屋企埋身餵一邊加泵另一邊!好彩都夠亞囝食!
我的編織作品溫暖牌  

禁止訪問

水晶宮

你都好, 我泵得3-4安咋

原文章由 evaken 於 2008/1/7 23:03 發表

水晶宮

我囡囡會先谷到面仔紅晒架, 見佢面紅咪同佢除褲, 用potty 對手兜住佢囉

妹妹已經算慢喇, 姐姐果時個半月已經開始用potty, 所以佢大左到歲幾已經自己去potty 痾ng ng 喇, 但shu shu就成2歲先戒片囉

原文章由 BabaTed 於 2008/1/8 10:07 發表

點同佢用potty呀?

點知佢幾時痾?同埋而家冬天除衫等佢痾會唔會好凍?

我個仔隨時都會痾,都唔知點算......

[ 本文章最後由 sammifanlp 於 08-1-8 14:04 編輯 ]

複式洋房

原文章由 sammifanlp 於 08-1-8 14:01 發表
你都好, 我泵得3-4安咋

請問各位係用邊款儲人奶袋/瓶?人奶放冰格可以儲多久?

系咪唔餵人奶後,上圍可以縮返細d?

thankyou!:-P

水晶宮

我用 avent 儲奶杯

我唔會放 over 1 month

原文章由 jennifer162 於 2008/1/8 16:01 發表

請問各位係用邊款儲人奶袋/瓶?人奶放冰格可以儲多久?

系咪唔餵人奶後,上圍可以縮返細d?

thankyou!:-P

首頁

尾頁

跳至