跳至

首頁
23456...13

尾頁

別墅

原文章由 zoechan2005 於 07-11-15 17:02 發表
返咗工,今日2:00工人餵俾仔仔~6oz., 我4:00返屋企,bb好似想食,點知4:30埋身餵,又食好耐,可能係猛長期!

猛長期係真係會食耐d同成日都要食架,你加油喔!bb在猛長期期間啜多左,所以過左猛長期,奶的量就會多d架。

別墅

原文章由 bbhead 於 07-11-19 03:16 發表
bb現在26日大,bb之前食奶瓶(補奶粉時),現在埋身唔識食(即係痛),我幫bb戒緊奶瓶,pump出來餵,但用杯同匙羹bb都唔合作,唔肯食,我現在用餵藥的針桶餵奶,可以幫bb忙記食奶瓶的方法嗎?因為我想慢慢幫bb轉全人奶埋身餵.請幫 ...

bbhead
用針桶餵小心d,因為都怕"足"親bb。努力呀,慢慢幫佢戒,佢需要時間習慣架,我都盡量全人奶。

大宅

明白晒, thanks ^^
原文章由 kayiii 於 07-11-18 23:19 發表

其實呢個問題我都有問健康院既姑娘, 姑娘話其實要俾bb食清一邊乳房先, 起碼都要食20mins或以上, 因為頭10min係前乳, 前乳係比較稀, 有輕瀉作用, 後乳先係脂肪成份高d既, 飽肚d, 如果每邊10mins咁食, 阿b大部份都係 ...

大宅

咩係猛長期呀??

原文章由 fafa_yim 於 07-11-19 10:53 發表

猛長期係真係會食耐d同成日都要食架,你加油喔!bb在猛長期期間啜多左,所以過左猛長期,奶的量就會多d架。

男爵府

w2b

食45分鐘再用樽比4安人奶佢都可以食到,咁我估佢食的姿勢唔係好正確,如果佢食得好,通常十至十五分鐘就夠飽.咁佢埋身食的時候有沒有聽到佢吞嚥的聲音?口仔係唔係張大?同埋佢唔應該只係咀仔在吸啜,應該係”下爬骨”都要一上一下咁架(唔識形容唔知你明唔明呢?)

開始時一定要引佢張大個口,之後你可以試下用手幫下佢,上唇可以用兩隻手指夾一下,等佢cover多d乳雲,而下唇可以用手指輕向下按住,咁佢要食就要用力一點向上拉,bb吸啜力就會強一點,你會感到的,如果你覺得佢的吸啜力弱,就一直輕輕按住,幫下佢,人地話食人奶用的力係要大d架...

呢d係我第一胎時去健康院的醫生姑娘教,初初真係要次次幫佢,bb學識食之後,佢就自然食得好好啦.

bbhead
你都可以咁試下...多一點埋身餵會好一點,始終用其他方法都只係幫佢忘記怎樣用奶樽食,而唔係教佢埋身食,不過要小心唔好俾bb整損.其實如果全泵形用奶樽食都無所謂架.

原文章由 w2b 於 07-11-18 09:36 發表

smilesun,
我比阿b 埋身食45分鐘左右佢就自己lut 出黎,但唔够10分鐘又想食。我係米要比埋佢食另一邊呀?
我通常埋身餵完再用樽比4安人奶佢都可以食到,食完咁就可以捱到3hrs 先食下一餐。

但我唔覺得佢埋身食我D奶有多 ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-11-19 14:39 編輯 ]
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

應該係餵完一邊,如果佢仲想食就餵另一邊,否則就可以休息.
不過一定要令佢清醒,唔可以俾bb含住瞓,但如果佢一路瞓一嘔仲食緊就無問題啦...

原文章由 HoneyFong 於 07-11-18 16:44 發表
Smilesun
我仲想問下個次序應該點為正確, e.g. 一次只餵一邊乳房?? 餵完一邊 10 mins, 再餵另一邊?? 定其他呢?? thanks a lot ^^
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-11-19 14:23 發表
w2b

食45分鐘再用樽比4安人奶佢都可以食到,咁我估佢食的姿勢唔係好正確,如果佢食得好,通常十至十五分鐘就夠飽.咁佢埋身食的時候有沒有聽到佢吞嚥的聲音?口仔係唔係張大?同埋佢唔應該只係咀仔在吸啜,應該係”下爬骨”都要一上 ...

smilesun, 多谢你的advice, 等我留意下我餵得是否不對先。不過可能我D奶流量慢,我阿女真的有好努力食的。呢2日我感冒所以停左埋身餵,所以又變成全pump。阿女一餐要食5-6安先够,我仲未catch up 到:cry:

男爵府

BK Milk勳章

你地個b而家一餐食幾耐? 我個仔食10-15分鐘, 都唔知夠唔夠飽? 但係夠濕片&重得幾好就由佢喇!

一日食幾多餐呀? 我train緊亞仔食6餐, 希望3個星期後返工可以train到
時間
00:00 (5oz奶瓶餵)
06:00 (埋身餵)
09:30 (埋身餵)
13:00 (埋身餵)
16:30 (埋身/奶瓶餵)
20:00 (埋身餵)

同埋我已經儲緊冰奶喇!

[ 本文章最後由 evaken 於 07-11-25 16:00 編輯 ]

大宅

請問大家打算何時及怎樣幫BB介夜奶?
我大仔一滿月便幫他介夜奶了, 但因他是吃奶粉; 所以半夜給他飲了幾晚清水便介了. 但人奶BB是否可用相同辦法呢??

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Carson_mum 於 07-11-25 22:42 發表
請問大家打算何時及怎樣幫BB介夜奶?
我大仔一滿月便幫他介夜奶了, 但因他是吃奶粉; 所以半夜給他飲了幾晚清水便介了. 但人奶BB是否可用相同辦法呢?? ...

但係唔比得水人奶b飲嫁喎? 半夜就唔知喇? 可以問下健康院姑娘~

複式洋房

Is anyone using the Avent manual pump? I tried for the first time yesterday. It's REALLY good. I was using a rented hospital pump before and could only get 120ml max each time. This morning, I used the Avent and pumped 180ml!! Try it!

男爵府

原文章由 bubiyu 於 07-11-26 09:28 發表
Is anyone using the Avent manual pump? I tried for the first time yesterday. It's REALLY good. I was using a rented hospital pump before and could only get 120ml max each time. This morning, I used th ...

我上一胎已經用avent, 真係好好用。呢胎我買埋Avent 電pump,但我惯用 manual 多D

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 bubiyu 於 07-11-26 09:28 發表
Is anyone using the Avent manual pump? I tried for the first time yesterday. It's REALLY good. I was using a rented hospital pump before and could only get 120ml max each time. This morning, I used th ...

我上一胎都用avent手泵, 真係超級用!!!電泵就用medela, 都好好用! 但係超嘈! 以我個人經驗, 開頭用avent手泵, 之後先好用電泵!!!我上一胎係全泵型, 谷奶時用avent手泵可以泵每邊7-8oz, 但電泵實泵唔清, 只有每邊5-6oz~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 07-11-26 10:37 發表

我上一胎已經用avent, 真係好好用。呢胎我買埋Avent 電pump,但我惯用 manual 多D

請問avent電泵嘈唔嘈呀? 好唔好用呀? 會唔會泵得快d? 係咪手泵泵得清d? 因為我上胎泵唔清有乳腺塞0左呀!:-( 係公司用手泵又好累 ~

禁止訪問

複式洋房

我都有同樣問題, 而家要開始做冰奶準備返工, 但次次bb吃完後再pump 只pump 到少少(半安都冇),
仲怕他下餐唔夠食,有時都唔敢pump, 數天都save不到4安奶, 已經打定輸數返工後要補奶粉.

會不會是我不夠奶呢? 我已經天天飲魚湯, 奶, 豆漿的了. 都唔知點算好.

男爵府

BK Milk勳章

[quote]原文章由 BabaTed 於 07-11-26 17:56 發表

我想問你點train bb 食少2餐呀?同埋點定時食﹠戒夜奶呀?
你會用咩時間bump 奶呢?
我個b本身一日食緊7餐奶, 而家cut緊半夜3-4點個餐夜奶, 我諗你要cut完一餐再一餐, 你要試下用樽餵, 先知道你亞b食幾多oz奶。 至於定時食, 要睇返你bb個食奶時鐘, 先遲15分鐘, 再慢慢遲15分鐘咁adjust到你0係公司泵奶/放工返到屋企0既時間(我只可lunch泵奶&19:00-19:30先放工返到屋企,所以我較到我個b 13:00 & 20:00食奶)如果佢喊,我會忍心咁由佢喊/比奶咀佢食! 至於戒夜奶, 我會日頭唔比佢訓咁多, 同佢玩or叫大囡同佢傾計or比佢哂下太陽,夜晚00:00之前0個餐餓佢耐d(所以我set4個鐘), 臨訓0個餐比飽d佢食, 例如佢食開4oz, 咪比5oz佢食(我個b第一晚05:00醒, 第二晚06:00醒,大約1oz奶頂到1個鐘到)。至於咩時間bump 奶,我cut左半夜0個餐, 所以我泵清00:00要餵0個面乳房(左面5oz), 右面泵一半到(例如我右面泵開有5oz, 咪泵2oz囉! 如果唔係我半夜就會谷奶谷醒!第二朝06:00我就會餵右面,泵左面2oz, 如果唔係09:30先餵左面, 成9個半鐘, 就會谷奶谷得好勁), 咁就儲到9oz奶了! (我有時飲完木瓜湯, 如果見bb食唔清一面, 我都會泵清佢, 雖然只有0.5-1oz, 儲下儲下, 而家都有兩餐了!咁我出下街, 姐姐都可以餵! 食唔切就放上去做冰奶!) 跟住叫工人姐姐用奶樽餵00:00 0個餐, 因為要make sure 亞b食飽飽!

我仔仔53日人仔,而家仲係一日8餐,每次10﹣15min, 餵少2餐會唔會唔夠飽架?

我亞仔都係10-15mins,我會一路餵, 一路推d後奶令佢食多d!(有時亞仔會chuk親)夠濕片就應該夠飽0既! 所以你要知道你0個b食幾多oz奶, 要慢慢拖長佢食, 遲15分鐘, 再慢慢遲15分鐘!

同埋我朝早bump ,邊餵邊bump先得5安,其他時間bump左阿仔就好似唔夠食咁,
所以想知你用咩時間bump 黎冰奶呀?

你朝早邊餵邊泵, 咁下餐咪唔balance囉?除非你餐餐都邊餵邊泵, 但就會造好多奶! 自己都好辛苦! 你要餵完0個邊再泵清佢, 儲得1oz得1oz!

其實係咪bump 多D,都會做多D奶呢?我而家次次只係bump 得少少,都唔知點儲奶好啦...........又怕仔仔唔夠食......>.<
積少成多, 儲得1oz得1oz, 你一日餵8餐, 當你6餐儲0.5oz, 都有3oz lu! 我知阿仔會愈食愈多, 所以一早儲定, 如果唔係追奶追得好辛苦! 因為我唔想補奶粉!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 pucca_garu 於 07-11-26 18:27 發表
我都有同樣問題, 而家要開始做冰奶準備返工, 但次次bb吃完後再pump 只pump 到少少(半安都冇),
仲怕他下餐唔夠食,有時都唔敢pump, 數天都save不到4安奶, 已經打定輸數返工後要補奶粉.

會不會是我不夠奶呢? 我已經 ...

如你只餵一邊, 你可以試下餵左邊, 餵完之後邊推邊泵左邊, 推多d後奶泵清左邊, 可能只有0.5-1oz, 再泵右邊1/4, 唔好泵清, 就好似餵兩邊咁, 咁可以刺激個腦造多d奶! 健康院姑娘話如果餵兩邊, 比例係1比9或2比8! 咁1日都有幾oz了!

水晶宮

hi all
我囡囡都個半月, 現在都係人奶 (朝早同夜晚埋身餵, 中間就泵出來) + 奶粉, 現在都唔係太夠奶, 我下個月中都開始返工, 希望到時開好好d

複式洋房

I also want to know if the Avent Electric is as good as the handheld. Has anyone tried it?

首頁
23456...13

尾頁

跳至