跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我覺得辛苦, 但見BB長肉增磅就咩都值得.
而家最難搞係BB日頭好瞓, 但就夜晚唔想瞓,
尋晚扭計到朝頭早7點, 搞到我好down, 發晒皮四. 同埋佢食奶時間又唔定, 有時3個鐘, 有時一個鐘就又食過, 唔知點令到佢食定時D呢?

同埋'猛長期'係點架?有冇媽咪可以分享下

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 evaken 於 07-10-30 18:32 發表
我都係全人奶媽咪, 我個囝食得好好, 3個鐘食一次, 每次20-30分鐘, 但每日都有8-10快濕片, 3-4快屎片, 但有d黃, 成日訓, 下個星期仲要係猛長期, 有d擔心~

想問下你點樣可以調教到bb3個鐘食一次奶?
我阿b食無定時

大宅

原文章由 Smilesun 於 07-11-4 16:34 發表
大家打算餵幾耐呀?

我唸住起碼喂到1歲, 但又怕第時bb出牙咬痛我:cry:

男爵府

原文章由 evaken 於 07-11-26 16:14 發表

請問avent電泵嘈唔嘈呀? 好唔好用呀? 會唔會泵得快d? 係咪手泵泵得清d? 因為我上胎泵唔清有乳腺塞0左呀!:-( 係公司用手泵又好累 ~

evaken,
Avent pump唔嘈架,但我太習慣用
manual
,我一般15-20分鐘就 pump 完,電 pump 好似要耐少少,所以我大部分時間都用手pump 咋。如果你考慮買Avent pump,買2手就得喇,因為你只要個頭就得,其他野可以用翻曬你果架
manual
,抵D.

水晶宮

有無人知道 avent 手泵既配件可以係邊度買度
我想配返個plastic 喇叭

男爵府

原文章由 sammifanlp 於 07-11-27 11:53 發表
有無人知道 avent 手泵既配件可以係邊度買度
我想配返個plastic 喇叭

Sammi
可以去翻代理度配,自己去 or 入$ 比佢地寄比你。你打去啦

http://www.mileybaby.com/en/contact_avent_email_avent.html

水晶宮

唔該晒

原文章由 w2b 於 2007/11/27 13:20 發表

Sammi
可以去翻代理度配,自己去 or 入$ 比佢地寄比你。你打去啦

http://www.mileybaby.com/en/contact_avent_email_avent.html

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問如果每餐pump 到小小 (eg 1oz),點樣將佢地 merge 埋一齊呀?

複式洋房

原文章由 evaken 於 07-11-26 20:16 發表

如你只餵一邊, 你可以試下餵左邊, 餵完之後邊推邊泵左邊, 推多d後奶泵清左邊, 可能只有0.5-1oz, 再泵右邊1/4, 唔好泵清, 就好似餵兩邊咁, 咁可以刺激個腦造多d奶! 健康院姑娘話如果餵兩邊, 比例係1比9或2比8! 咁1 ...

evaken, 謝謝你的提議, 我又沒有想過泵清一邊可以再泵另一邊少少, 今天開始試試,希望可以增加奶量吧.

複式洋房

原文章由 googoo 於 07-11-27 17:19 發表
請問如果每餐pump 到小小 (eg 1oz),點樣將佢地 merge 埋一齊呀?

我的方法可能不是太好, 你就當參考吧.

我是用Avent 手泵的, 有兩個 bottle,其中一個放在fridge,另一個就泵完後放在fridge 一會,涷了才將佢地 merge 埋一齊, free up 一個bottle連埋個喇叭用熱水淥一下下次再用.有時太少的話我會泵數次儲多少少才一次過merge. fridge 的bottle 儲夠4oz 就倒入奶袋做冰奶. 約一天才徹底將bottle同個喇叭消毒一次.

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 pucca_garu 於 07-11-27 17:56 發表

我的方法可能不是太好, 你就當參考吧.

我是用Avent 手泵的, 有兩個 bottle,其中一個放在fridge,另一個就泵完後放在fridge 一會,涷了才將佢地 merge 埋一齊, free up 一個bottle連埋個喇叭用熱水淥一下下次再用.有時 ...

我都係用亞仔d奶樽1oz1oz咁儲, 先放入雪櫃, 等佢地0係同一溫度先merge一齊!放入奶袋! 不過我次次泵前都steam一次個泵囉!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 斯藝 於 07-11-27 07:48 發表

想問下你點樣可以調教到bb3個鐘食一次奶?
我阿b食無定時

當亞b食奶時(當然佢要專心食), 我會用手推多d奶比亞仔食, 等佢食飽d, 咁就last到3個鐘食一次! 佢一出世我已經咁做, 自己又唔會咁易塞! 你阿b可能食住訓, 食唔夠後奶, 唔夠飽, 所以好快想食!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 斯藝 於 07-11-27 07:40 發表
我覺得辛苦, 但見BB長肉增磅就咩都值得.
而家最難搞係BB日頭好瞓, 但就夜晚唔想瞓,
尋晚扭計到朝頭早7點, 搞到我好down, 發晒皮四. 同埋佢食奶時間又唔定, 有時3個鐘, 有時一個鐘就又食過, 唔知點令到佢食定時D呢?

...

猛長期:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=141185&extra=page%3D1&page=1

我亞仔又到猛長期了~:-(

男爵府

evaken

你個bb好乖,咁快戒了夜奶,佢幾多號出世呢?

我囝囝26/10出世,呢幾日先改食7餐,之前食8餐.我已覺得佢好乖,因為我大囡頭一兩個月一日要食10餐架.

我都嘗試幫佢戒夜奶,但係佢都係最多四個鐘就起身,好定時.我又唔想咁快泵奶,我唔鐘意儲冰奶,因為我大囡試過飲冰奶,疴了成個星期,心痛c我,我想係我工人處理得唔好,但呢樣野又唔係我控制到.而且上一次我囡囡都食唔晒d冰奶,最後都係要倒,好浪費咁.

不過我大囡成三四個月先戒到夜奶,呢個我想兩個月前戒,如果我唔用泵奶的方法,有無其他辦法呢?

原文章由 evaken 於 07-11-25 15:56 發表
你地個b而家一餐食幾耐? 我個仔食10-15分鐘, 都唔知夠唔夠飽? 但係夠濕片&重得幾好就由佢喇!

一日食幾多餐呀? 我train緊亞仔食6餐, 希望3個星期後返工可以train到
時間
00:00 (5oz奶瓶餵)
06:00 (埋身餵)
09:30 ( ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-12-1 16:48 編輯 ]
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

不如我地記低有幾多媽咪仲餵緊人奶

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10) <埋身,一日7餐>
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

我照你的方法做, 而家BB都可以last到3個鐘喂一次喇,
唔該晒

原文章由 evaken 於 07-11-27 19:35 發表

當亞b食奶時(當然佢要專心食), 我會用手推多d奶比亞仔食, 等佢食飽d, 咁就last到3個鐘食一次! 佢一出世我已經咁做, 自己又唔會咁易塞! 你阿b可能食住訓, 食唔夠後奶, 唔夠飽, 所以好快想食! ...

大宅

我都唔知阿B算唔算係, 呢两日要食成半個鐘, 两邊食先够

原文章由 evaken 於 07-11-27 19:39 發表

猛長期:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=141185&extra=page%3D1&page=1

我亞仔又到猛長期了~:-(

大宅

原文章由 Smilesun 於 07-12-1 17:15 發表
不如我地記低有幾多媽咪仲餵緊人奶

斯藝 (28/10) <埋身,一日8 餐左右>

大宅

之前試過两次用人手擠奶, 都擠到4oz度,
但尋晚同今日想擠都擠唔到, 頂多1oz, 唔知點解, 同埋覺得全人奶媽要同阿b出街好唔方便, 先要喂飽, 再要擠奶, 唔知大家有冇同感?

大宅

斯藝 (28/10) <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10) <埋身,一日8 餐左右>

首頁
34567...13

尾頁

跳至