跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係全人奶媽媽﹐雖然有補過一次奶粉﹐係因為剛剛出院﹐又未上到奶﹐BB又勁餓﹐個晚每半個-1個鐘起身一次﹗真係好辛苦﹐之後個日早上咪補左一餐奶粉之後﹐等我訓夠D同BB飽D。之後經過幾日既努力﹐每半個-1個鐘起身一次埋身餵﹐現在已經上曬奶啦﹗而且BB都好夠重﹐未滿月2個星期多BB已經重左差唔多1磅多DD﹐E生都話餵得好好。
呢星期已經第3個半WEEKS﹐BB每晚都差唔多每3個鐘頭左右起身飲奶﹐一日大約飲8-9餐奶左右﹐每日都有12-15濕片同屎片﹐差唔多係飲一次換一次﹐有時餵完又去大便。
上一胎我都係半埋身半PUMP咁餵我囡囡(因為比BB啜損左)﹐但一個月之後開始冇奶﹐最後放棄左﹐好可惜﹐好彩今胎成功左﹐好開心。都係jessicayin MAMA個句"最重要係仔仔配合"。

大宅

IRISSIX﹐
我個時咪半埋身半PUMP囉﹗因為囡囡啜損左(兩邊都係)﹐所以每餐都差唔多PUMP多﹐如果埋身都係5分鐘左右(都係忍住痛比佢啜﹐真係痛到入心呀﹗)頭一兩個星期都有谷奶既﹐係因為唔識餵﹐只係比囡囡啜得個少少﹐所以D奶冇乜點飲過。之後咪開始PUMP囉﹐頭頭都PUMP幾多﹐因為80%埋身﹐20%PUMP﹐之後就埋身開始減少80%減至20%埋身﹐PUMP就80%﹐但唔知點解﹐之後開始﹐PUMP下PUMP下就一次比一次少啦﹐加上個時又冇飲下D乜特別既谷奶湯(我只係飲28妨)﹐BB又特別大食喎﹐最後都忍唔住要補奶粉﹐之後補下補下咪全奶粉囉﹗
所以我覺得如果想上奶既話真係要飲多D湯水﹐呢胎我飲好多木瓜湯﹐而且日日都餵好多水﹐餵之前一定一大CUP水。

大宅

我站時到未知﹐睇下BB飲成點﹐如果可以當然想比佢飲到1-1 1/2YRS OLD。

大宅

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10) <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10) <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10) <埋身,一日8 餐左右>

大宅

我阿B都係全人奶埋身餵﹐出世個時3。84KG﹐現在6WEEKS 6。4KG﹐佢重得好快﹐而且比一般BB超重﹐我個仔現在肥到好似米之連BB咁﹐好鬼可愛~
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐﹐而且每次都唔會飲多過半個鐘。
我想問有冇人奶BB同我阿B一樣﹐過重呀?乜5係有人話過人奶BB會比食奶粉BB輕D架咩?

[ 本文章最後由 VBma 於 07-12-2 08:21 編輯 ]

大宅

:-( 我己經黎返M啦。2個月都未夠﹐咁快黎返﹐真係唔坻呀﹐人地已經埋身餵啦﹐從來冇多過6小時先餵阿B(阿B最多一訓都係4-5個小時左右)﹐咁都咁快黎返喎﹗
各位人奶MA咪﹐唔知你地黎返M未呢?

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:50 發表
我想問你地有冇人bump奶出黎餵架?

而家BB一餐食幾多ml?

我尋日帶定泵奶出街餵,180ml, 不過阿仔食完2個鐘後又要食,好似誇左D喎

我出街﹐或去朋友屋企先會BUMP奶出黎餵。每次我BUMP太約120ML﹐次次都飲曬﹐有時好似唔係好夠﹐咁我咪去PARENT ROOM再補多少少奶比阿B飲囉。
一般出街3-4個鐘飲一次。

大宅

原文章由 awesomeada 於 07-12-10 12:45 發表

亞B下午3:13出世, 重3.85kg, 上星期六打針,巳6.3kg, e氐生話over weight, but it's fine coz 我兩公婆都係高大果隻, (我老公6尺幾),

可以比同年同月同日的BB聚下都幾開心:loveliness: ...

我阿b都OVER WEIGHT呀﹐出世3。83kg﹐2個月7。1kg﹐真下係起級重﹐有時抱抱下有痛tim

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-16 16:59 發表

我個仔出世都係3.83KG,但2個月就5.68KG
你地平時食D咩架?D奶可以谷到阿B肥肥白白喎~~~

正常咁食﹐一日3餐﹐間中訓之前餓咪食多一餐小食(多士之類)。
我以5殼類同奶類為主。
早餐--2片多士+果JAM﹐飲新鮮果汁或SOY MILK。
中午--炒粉面飯多或3文治
晚餐--肉+菜+2大碗飯
本人好少飲湯水﹐但飲水多﹐一日可以飲10幾杯水﹐而且一日2-3類生果。我覺得正常飲食﹐每樣食少少﹐BB就會吸收得快D。

大宅

呢排我阿B少左好多奶﹐之前8餐埋身喂﹐但而家慢慢開始飲少左﹐只有6-7餐﹐好似胃口少左咁。每次都係5-15分鐘左右﹐想住飲多D佢都唔肯飲落去﹗
時間表:
太約11PM﹐呢一餐有時飲有時唔飲5AM﹐7AM﹐10-11AM﹐2-3PM之後就大家一齊訓午覺﹐6-7pm﹐9pm.
唔知我既時間表OK唔OK?阿B唔知夠唔夠飲呢?埋身喂真係唔知佢飲幾多!?
請大家分享下你地既時間表!?THX

首頁

尾頁

跳至