跳至

首頁

尾頁

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我覺得辛苦, 但見BB長肉增磅就咩都值得.
而家最難搞係BB日頭好瞓, 但就夜晚唔想瞓,
尋晚扭計到朝頭早7點, 搞到我好down, 發晒皮四. 同埋佢食奶時間又唔定, 有時3個鐘, 有時一個鐘就又食過, 唔知點令到佢食定時D呢?

同埋'猛長期'係點架?有冇媽咪可以分享下

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 evaken 於 07-10-30 18:32 發表
我都係全人奶媽咪, 我個囝食得好好, 3個鐘食一次, 每次20-30分鐘, 但每日都有8-10快濕片, 3-4快屎片, 但有d黃, 成日訓, 下個星期仲要係猛長期, 有d擔心~

想問下你點樣可以調教到bb3個鐘食一次奶?
我阿b食無定時

大宅

原文章由 Smilesun 於 07-11-4 16:34 發表
大家打算餵幾耐呀?

我唸住起碼喂到1歲, 但又怕第時bb出牙咬痛我:cry:

大宅

我照你的方法做, 而家BB都可以last到3個鐘喂一次喇,
唔該晒

原文章由 evaken 於 07-11-27 19:35 發表

當亞b食奶時(當然佢要專心食), 我會用手推多d奶比亞仔食, 等佢食飽d, 咁就last到3個鐘食一次! 佢一出世我已經咁做, 自己又唔會咁易塞! 你阿b可能食住訓, 食唔夠後奶, 唔夠飽, 所以好快想食! ...

大宅

我都唔知阿B算唔算係, 呢两日要食成半個鐘, 两邊食先够

原文章由 evaken 於 07-11-27 19:39 發表

猛長期:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=141185&extra=page%3D1&page=1

我亞仔又到猛長期了~:-(

大宅

原文章由 Smilesun 於 07-12-1 17:15 發表
不如我地記低有幾多媽咪仲餵緊人奶

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10) <埋身,一日7餐>

斯藝 (28/10) <埋身,一日8 餐左右>

大宅

之前試過两次用人手擠奶, 都擠到4oz度,
但尋晚同今日想擠都擠唔到, 頂多1oz, 唔知點解, 同埋覺得全人奶媽要同阿b出街好唔方便, 先要喂飽, 再要擠奶, 唔知大家有冇同感?

大宅

我阿b嘅重量同身高都屬top 10% 標準. 其實只要bb健康成長, 重d又有咩所謂呢

原文章由 VBma 於 07-12-2 08:19 發表
我阿B都係全人奶埋身餵﹐出世個時3。84KG﹐現在6WEEKS 6。4KG﹐佢重得好快﹐而且比一般BB超重﹐我個仔現在肥到好似米之連BB咁﹐好鬼可愛~
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐 ...

大宅

我阿b有時都會咁架, 唔係次次食完就瞓.
呢排佢瞓少咗, 有時食完會玩, 玩完喊眼瞓就要咀下先瞓得入

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:40 發表

我想問大家既BB,係咪通常食完就訓,到第2餐先起身?

我BB有時食完會玩,玩完會喊眼訓,但有時訓訓下(食完大約個半至2個鐘)又會喊,抱極都訓唔返,咁佢係咪餓呢?又唔知餵唔餵好.......

我99就成曰2個鐘度見佢喊就叫我餵完俾佢訓,不過有時BB食5 ...

大宅

乜唔可以带擠咗出來d奶去街的咩?

原文章由 kayiii 於 07-12-3 18:17 發表

我就只會去近既地方, 餵飽先出門口, 差不多夠鐘就要返屋企。如果去遠少少就一定要搵定地方餵奶。

大宅

:lol: Merry Christmas to all mama

大宅

Hello, 想問下你地bb食奶多唔多聲氣, 多唔多痰呀

我b女周不時有kam kam聲的

[ 本文章最後由 斯藝 於 07-12-26 17:21 編輯 ]

大宅

原文章由 evaken 於 07-12-13 23:57 發表

You are welcome!

我亞仔佢食完一個鐘就想食嫁喇! 其實佢只係想啜住訓! 我會質個奶咀比佢! 就乖乖訓覺!

我阿b唔係咁鐘意食奶咀, 試過俾佢啜兩下就頂返出來. 而家臨瞓果餐我會俾佢瞓喺度食, 咁就好易一覺瞓天光

大宅

阿b埋身喂, 大約4個鐘一餐, 每次食大約20-30分鐘
時間表如下:
8am, 12pm, 4pm, 8pm, 12am. 夜晚果餐瞓住食, 咁就可以瞓天光, 唔係就唔知幾點先肯瞓.

當然食的時間有時遲有時早, 呢两日特別好瞓, 我都係等佢醒咗先喂

首頁

尾頁

跳至